Je hoeft geen klachten te hebben als je een SOA hebt. We krijgen vaak de vraag: 'Moet ik me wel testen, want ik heb helemaal geen klachten?' Van de meeste SOA heb je helemaal geen klachten. Dat maakt die SOA ook zo verraderlijk! Je kunt het door geven aan je sekspartner(s) zonder dat je het zelf weet. Je kunt er zelf heel lang mee rond lopen zonder dat jouw lichaam je een signaal geeft. Niemand wil ziektes verspreiden en oplopen, maar toch twijfelen veel mensen zich te laten testen als zij zijn blootgesteld aan een SOA. Het taboe wat rust op seks en SOA is nog steeds groot. Vaak is het de schaamte dit te moeten bespreken met je huisarts of een hulpverlener.

Weet dat als je je tijdig laat testen je eventuele schade kunt voorkomen. Ze kunnen akelige gevolgen hebben als je dit niet doet. Denk aan chlamydia die tot onvruchtbaarheid kan leiden of het hebben van HIV.

Daarbij vinden veel mensen het lastig om hun sekspartner(s) in te lichten als zij wel op de hoogte zijn van het feit dat zij een SOA hebben opgelopen. Zo blijft het vuurtje, dat SOA heet, zich verspreiden. Antwoord gevend op de vraag 'Moet ik me wel testen, want ik heb helemaal geen klachten?' JA! Als je onbeschermde seks hebt gehad dan is de enige manier om er zeker van te zijn dat je geen SOA bij je draagt: testen.

Heb je een SOA? Licht je sekspartners in zodat zij zich kunnen laten behandelen. Vertel je vrienden dat zij zich moeten laten testen als zij onbeschermde seks hebben gehad. Spread the word en help verspreiding van SOA te voorkomen.

 

Geen reacties

Plaats een reactie