Het aantal gonorroe besmettingen blijft onverminderd stijgen. Volgens het RIVM zijn er in het eerste half jaar van 2023 maar liefst 6.687 gevallen van gonorroe geconstateerd. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent ten opzichte van de zes maanden daarvoor. Vooral bij vrouwen is de stijging opmerkelijk, met een toename van 38 procent. In dit blog duiken we dieper in op deze alarmerende ontwikkeling en kijken we naar hoe je gonorroe herkent en hoe je het kunt voorkomen.
 

Toename soa’s in heel Nederland

Niet alleen het aantal gonorroe besmettingen is de laatste maanden toegenomen. Ook het aantal besmettingen van andere soa’s stijgt. Zo waren er in de eerste helft van 2023 maar liefst 12 procent meer soa-consulten dan in het jaar ervoor. Het aantal chlamydia-diagnoses bijvoorbeeld steeg in 2022 met 21 procent ten opzichte van 2021. Ook het aantal syfilis-diagnoses was met 1.574 gevallen hoger dan in 2021. Deze toename in het aantal soa-consulten en diagnoses, laat zien hoe belangrijk het is om alert te blijven voor een gezonde toekomst.

 

Welke klachten horen bij gonorroe?

Bij gonorroe kan het voorkomen dat je de infectie draagt zonder symptomen te ervaren. Daarom is het belangrijk om in twijfelgevallen altijd een soa test te doen, om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Een gonorroe infectie zonder symptomen komt vooral voor bij vrouwen. Zij krijgen op een later moment, wanneer de soa niet snel behandeld wordt, last van ernstige klachten. Bij mannen zijn de klachten vaak wel eerder zichtbaar. Zo is een veelvoorkomende klacht dat er een pussige afscheiding uit de penis komt. Dit wordt ook wel een druiper genoemd. Ontdek meer over gonorroe op onze informatiepagina Heb ik gonorroe?

Hoe voorkom je gonorroe?

Je kunt besmet worden met gonorroe via vaginale, orale en anale seks. Zorg dus dat je goed beschermd bent, door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken. Wanneer je wisselende bedpartners hebt, is het verstandig om regelmatig een soa test te doen, inclusief gonorroe. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook die van je bedpartners.

 

Extra aandacht voor soa preventie bij jongeren

Opvallend is dat gonorroe vooral voorkomt bij vrouwen en heteromannen onder de 25 jaar, met een Nederlandse achtergrond en een hoog opleidingsniveau. Door de stijging van het afgelopen jaar vroegen het RIVM en de GGD in de zomer van 2023 extra aandacht voor deze soa en het belang van veilig vrijen tijdens introductieactiviteiten voor studenten. Zo gaven GGD’s aan verschillende universiteiten extra informatie over de soa en gratis condooms om uit te delen aan hun nieuwe studenten en om zo veilige seks te promoten.

Twijfel jij of je in aanraking bent geweest met iemand die een soa heeft of denk je een van de soa klachten te hebben? Doe de Soa-testwijzer en bestel discreet en snel een soa test via de webshop.

2 reacties
Anoniem
maandag 25 december 2023
Wat voor test is jullie chlamydia test. Is dit een NAAT test?

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 25 december 2023
Klopt dit is een NAAT test.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI