De nieuwe serie 'nieuwe buren' op RTL 4 op de zondagavond maakt het een en ander los. Heel veel mensen zijn nieuwsgierig naar swingen. Wat is swingen eigenlijk? Wie doen het? Wat zijn de lusten en de risico’s?

Swingen of zoals ze het in de 70's noemden “partnerruil” is een van de mogelijkheden om je seksleven eens wat spannender te maken. Zit jij of je partner erover te denken om met andere stellen te gaan daten dan is het handig om dit even door te lezen.

Afspraken voor prettig swingen:

Ga jij met je partner swingen dan is het handig van tevoren afspraken te maken, bijvoorbeeld over hoe ver je gaat. Een keer naar een parenclub uit nieuwsgierigheid hoeft natuurlijk niet meteen te betekenen dat je met iemand anders dan je vaste partner seks gaat hebben. Het kan zijn dat de erotische sfeer van de parenclub al voldoende losmaakt dat seks hebben met een ander helemaal niet nodig is. Weet jij en/of je partner al van tevoren dat je seks met een ander(en) gaat hebben dan is het handig om met elkaar af te spreken hoe je dat voor je ziet. Belangrijk bij het swingen is dat je van elkaar weet waar je grens ligt en dat je hier rekening mee houdt. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je vrijt met een ander en dat je partner meedoet of jij dat jij alleen met iemand anders vrijt en dat je partner kijkt.

Alle seks veilig

Spreek van tevoren af dat je met condoom vrijt. Heb je orale seks (laat je je pijpen of ga je iemand pijpen) gebruik dan een condoom. Misschien vind je pijpen met condoom minder erotisch, dat kan, maar bedenk wel dat pijpen zonder condoom een risico op SOA is. Kans op SOA is groter als je veel wisselende partners hebt of seks hebt met mensen die vaak wisselende partners hebben. Ook als je vaginale seks of anale (kont) seks hebt loop je risico op SOA bijvoorbeeld doordat vooraf aan het “neuken” er even met de penis/ piemel over de vagina of kont gewreven wordt zonder condoom.

Drugs en seks

Ook het gebruik van partydrug (Wappen) tijdens het swingen kan je in situaties brengen waarbij je risico op SOA loopt. Zo word je door het gebruik van drugs of veel alcohol makkelijker en impulsiever. Ook kan het zijn dat je hierdoor meer moeite hebt een condoom om te doen of het helemaal niet meer door hebt dat je niet veilig vrijt. Zorg daarom altijd dat je weet wat je neemt en probeer hierbij goed je grens in de gaten te houden.

Tips om lang en gelukkig te swingen

  • Bespreek regelmatig met je partner waar jou en je partners “swing” grenzen liggen.
  • Gebruik bij het pijpen, neuken en kontneuken altijd condooms.
  • Iets misgegaan met het condoom tijdens het swingen; informeer je partner en laat je testen.
  • Niks misgegaan bij het condoomgebruik? Laat je eens in het halfjaar allebei op SOA testen.
  • Tegen één SOA kun je je laten vaccineren en dat is hepatitis B. Deze vaccinatie kun je halen bij je huisarts of GGD. Wil je weten of je er al mee in aanraking bent geweest dan kun je je laten testen met een hepatitis B zelftest.
Geen reacties

Plaats een reactie