Syfilis is weer trending. Sinds 2011 is er een stijging in het aantal gevonden syfilis diagnoses in Nederland. Hoewel mannen die seks hebben met mannen (MSM) het meeste risico lopen om na een onbeschermd sekscontact met syfilis besmet te raken komt het ook voor bij heteroseksuelen.

Hoe krijg je syfilis?

De trepanoma bacterie nestelt zich na onveilig seksueel contact met een syfilis besmette persoon in de vagina, in de penis, in de anus of in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van het contact dat je hebt gehad.

Hoe groot is de kans dat je syfilis oploopt als je onbeschermd vrijt met iemand met syfilis?

De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft gehad met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%, mannen en vrouwen lopen hebben dezelfde besmettingskansen.

Welke klachten heb je als je syfilis hebt?

Nadat de bacterie in je lichaam is gekomen kan je een wondje krijgen op de plek waar de bacterie de huid en slijmvliezen is binnengedrongen. Het wondje is niet pijnlijk, opvallend aan het wondje is dat het een harde buitenrand heeft. Het wondje is besmettelijk en geneest 3 tot 6 weken later spontaan. Hiertussen en kort na kunnen klachten ontstaan van niet jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen. Soms ontstaan ook kale plekken op de hoofdhuid. Of grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus. In zijn algemeenheid is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn.

Hoe wordt syfilis getest?

Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is 4 weken na onveilig contact zinvol. 

Kan ik syfilis via soapoli-online testen?

In onze webshop bieden we een syfilis test aan. Door 6 dikke druppels bloed op te vangen en deze naar ons lab retour te sturen kan syfilis worden onderzocht.

Kan syfilis behandeld worden?

Syfilis wordt bij voorkeur behandeld met penicilline injecties. Afhankelijk van de uitslagen van je bloedonderzoek kan de behandeling uit meerdere penicilline injecties bestaan. Nacontrole door huisarts of dermatoloog via bloedonderzoeken is afhankelijk van de besmettingsduur geadviseerd. Heb je ooit een syfilis infectie gehad dan blijft dit altijd zichtbaar in je bloed.

Tot hoelang terug moet ik sekspartners waarschuwen als ik syfilis heb?

Het is van groot belang dat als er bij jou syfilis wordt vastgesteld dat je je sekspartners waarschuwt om zich ook te laten testen en behandelen. Het is belangrijk om samen met je behandeld arts te kijken naar het stadium van syfilis om zo te bepalen tot hoeveel weken/maanden of jaren terug je sekspartners moet waarschuwen. Dit is maatwerk en dient zorgvuldig te worden uitgezocht. Syfilis is een zeer ernstige aandoening als het niet wordt behandeld vandaar dat partnerwaarschuwing van zeer groot belang is.

6 reacties
T.Huisman
donderdag 30 juli 2020
Denk dat syfilis nog wel voorkomt maar dat het zeldzaam is Ook bij swingers is het oppassen en in het anonieme circuit en datingsites. Kim Wilson T.V. deed verhaal van hoe zij door een narcistische partner is bedrogen en had syfiliszweren onder de voeten waar die om loog. Kim Wilson bleek zelf geen syfilis te hebben opgelopen door deze Trevor ex vriend. Sommigen geven nergens om en durven zich schaamteloos te vertonen aan anderen met die zweren en huiduitslag op benen armen en gehele lichaam. Ze verzwijgen het of liegen er om of ze weten het niet en laten zich niet behandelen. Dat Dat er mensen er mee doorlopen met zweren over het gehele lichaam en op handpalmen uitslag en de benen en voeten en het tertaire stadium met neurosyfilitische afwijkingen zoals dementie en krankzinnigheid en blindheid pijn in de gewrichten. Ze gaan dan ondertussen nog met mensen om. Vroeger pronkten ze met syfiliszweren in hogere kringen en verborgen de zweren met poeders

Ivo
woensdag 30 december 2020
Moet je na de test van syfilis op 4 weken nog een keer testen als de test negatief is of is dat dan genoeg
Met vriendelijke groet

Klazien verpleegkundige
woensdag 30 december 2020
Beste Ivo, Ja klopt met onze testen kan je na 4 weken betrouwbaar getest worden. Herhalen is niet nodig mits je opnieuw onbeschermd contact hebt gehad.

Mia
donderdag 24 februari 2022
Kan je met syfilis een behandelde infectie, gewoon kinderen krijgen?

Marlous Lasschuyt
donderdag 24 februari 2022
Beste Mia

ja dat kan zeker. Je krijgt aan het begin van de zwangerschap een bloedonderzoek, dan is het goed te melden dat je het eerder hebt gehad. Dan kunnen ze meteen doortesten om te zien of het inderdaad een oude infectie betreft.

Marlous van Soapoli-online

Paul
zondag 17 juli 2022
Mijn nieuwe partner heeft bericht gehad dat hij in contact is geweest met iemand die syfilis heeft. Ze hebben een paar keer contact gehad dat begon 4 maanden geleden en het laatste contact was 1,5 maand. Daarna zijn wij samengekomen en hebben in de afgelopen 1,5 regelmatig onveilige sex. Moet ik me nu ook meteen laten checken of eerst afwachten of hij het uberhaupt heeft?

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI