BLOG

terug naar het overzicht
Syfilis
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Syfilis is weer trending. Sinds 2011 is er een stijging in het aantal gevonden syfilis diagnoses in Nederland. Hoewel mannen die seks hebben met mannen (MSM) het meeste risico lopen om na een onbeschermd sekscontact met syfilis besmet te raken komt het ook voor bij heteroseksuelen.

Hoe krijg je syfilis?

De trepanoma bacterie nestelt zich na onveilig seksueel contact met een syfilis besmette persoon in de vagina, in de penis, in de anus of in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van het contact dat je hebt gehad.

Hoe groot is de kans dat je syfilis oploopt als je onbeschermd vrijt met iemand met syfilis?

De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft gehad met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%, mannen en vrouwen lopen hebben dezelfde besmettingskansen.

Welke klachten heb je als je syfilis hebt?

Nadat de bacterie in je lichaam is gekomen kan je een wondje krijgen op de plek waar de bacterie de huid en slijmvliezen is binnengedrongen. Het wondje is niet pijnlijk, opvallend aan het wondje is dat het een harde buitenrand heeft. Het wondje is besmettelijk en geneest 3 tot 6 weken later spontaan. Hiertussen en kort na kunnen klachten ontstaan van niet jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen. Soms ontstaan ook kale plekken op de hoofdhuid. Of grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus. In zijn algemeenheid is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn.

Hoe wordt syfilis getest?

Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is 4 weken na onveilig contact zinvol. 

Kan ik syfilis via soapoli-online testen?

In onze webshop bieden we een syfilis test aan. Door 6 dikke druppels bloed op te vangen en deze naar ons lab retour te sturen kan syfilis worden onderzocht. 

Kan syfilis behandeld worden?

Syfilis wordt bij voorkeur behandeld met penicilline injecties. Afhankelijk van de uitslagen van je bloedonderzoek kan de behandeling uit meerdere penicilline injecties bestaan. Nacontrole door huisarts of dermatoloog via bloedonderzoeken is afhankelijk van de besmettingsduur geadviseerd. Heb je ooit een syfilis infectie gehad dan blijft dit altijd zichtbaar in je bloed.

Tot hoelang terug moet ik sekspartners waarschuwen als ik syfilis heb?

Het is van groot belang dat als er bij jou syfilis wordt vastgesteld dat je je sekspartners waarschuwt om zich ook te laten testen en behandelen. Het is belangrijk om samen met je behandeld arts te kijken naar het stadium van syfilis om zo te bepalen tot hoeveel weken/maanden of jaren terug je sekspartners moet waarschuwen. Dit is maatwerk en dient zorgvuldig te worden uitgezocht. Syfilis is een zeer ernstige aandoening als het niet wordt behandeld vandaar dat partnerwaarschuwing van zeer groot belang is.

Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 20 augustus 2017
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie