BLOG

terug naar het overzicht
Trichomonas is in verband gelegd met prostaatkanker.
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Trichomonas is in verband gelegd met prostaatkanker. Nog veel onduidelijk, verder onderzoek is gewenst:

Prostaatkanker is een seksueel overdraagbare aandoening, beweren Amerikaanse wetenschappers volgens de BBC. Zij geloven dat de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen toeneemt door een zeer besmettelijke, maar vaak niet opgemerkte bacterie.

Uit onderzoek in het laboratorium blijkt dat de prostaatkankercellen groeien door de soa 'trichomoniasis'. Die aandoening komt voor bij 275 miljoen mensen wereldwijd en is vooral overdraagbaar via seks of vuile handdoeken. De soa geeft meestal geen klachten, maar kan in sommige gevallen vervelende jeuk opleveren. 

Verhoogde groei van kankerwekkende cellen
Volgens de onderzoekers is de bacterie de reden dat kankercellen in de prostaat sneller groeien. Dat komt omdat de parasiet trichomonas een eiwit vrijgeeft, die kan leiden tot een verhoogde groei van kankerverwekkende prostaatcellen. 

In Nederland is volgens cijfers van het CBS prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Van alle mannen die in 2011 kanker kregen, had 22 procent prostaatkanker. Dat waren ruim 66.000 mannen, waarvan er 2.566 van overleden. 

Engelse wetenschappers zijn nog wel skeptisch over de resultaten van de Amerikanen. Volgens hen moet er meer onderzoek worden gedaan voordat prostaatkanker kan worden toegevoegd aan de lijst met kankers die door bacteriën worden verergerd. Dat zal gaan gebeuren. De labresultaten worden binnenkort vergeleken met die van prostaatkankerpatiënten.

Bron: AD.nl 20-5-2014

Wil je weten of je trichomonas hebt? Laat je testen.

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 23 mei 2014
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem test advies

Soatestwijzer