Tags: PrEP,

Heb je seks gehad en ben je vergeten om een pil te nemen? Bij dagelijks PrEP kan de vergeten pil alsnog ingenomen worden zodra eraan wordt gedacht. Als het vergeten wordt ontdekt bij het volgende inname-moment, hoeft de vergeten tablet niet alsnog worden ingenomen en gaat iemand door met het normale inname-schema. Een studie heeft berekend dat iemand op dagelijks PrEP goed beschermd is bij gebruik van tenminste 4 pillen per week, echter dit inname schema adviseren wij niet omdat de bescherming bij een vergeten dosis naar verwachting onvoldoende is, en deze conclusie gebaseerd is op post-hoc analyse; de effectiviteit van dit inname schema is verder niet prospectief onderzocht. Wel kan op basis hiervan worden uitgelegd dat de bescherming goed blijft als PrEP incidenteel vergeten wordt.

Als de eerste 2 pillen van het schema van PrEP rondom de seks worden vergeten, is het advies om aanvullende beschermingsmaatregelen zoals condooms te nemen.
Wordt een pil na het risico moment vergeten, dan kan de vergeten pil tot 12 uur na het oorspronkelijke inname moment worden ingenomen.

Heb je PrEP niet correct gebruikt en heb je een risico contact gehad met iemand die (mogelijk) HIV besmet is. Neem dan contact op met de dichtsbijzijnde GGD. 

Tips: Hoe zorg je dat je PrEP niet vergeet?

Het is belangrijk dat je PrEP goed slikt. Doe je dat niet, dan kun je hiv krijgen als je seks hebt. Hoe zorg je dat je je pillen niet vergeet? Deze tips kunnen je helpen:

  • Neem de pil elke dag tijdens het ontbijt of een ander vast moment
  • Zorg dat je altijd wat pillen in je tas hebt zitten
  • Zet thuis je pillen ergens waar je ze kunt zien
  • PrEP bijna op? Vraag op tijd om een herhaalrecept bij je dokter
  • Zet een alarm op je telefoon of gebruik een app. Er zijn apps waar je dit makkelijk in kunt bijhouden. Bijvoorbeeld YourPrEP voor Android of iOS
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI