BLOG

terug naar het overzicht
Verzorging van je vagina of piemel.
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Iedereen vindt het normaal om zijn of haar lichaam goed schoon te houden. Bij het goed schoonhouden van je lijf denk je snel aan producten als het hebben van goede shampoo , tandpasta en deo. Goed voor je lichaam zorgen is dus belangrijk. Ook je geslachtsdelen verzorgen hoort hierbij. Geen goede verzorging kan klachten veroorzaken. Wat is een goede verzorging voor je vagina, piemel of anus?Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel. Vrouw en seksuele hygiëne De functie van afscheiding is het reinigen van je vagina. De vagina heeft een bepaalde zuurgraad. Deze zuurgraad heeft een natuurlijke balans, je hebt dan een normale afscheiding. Normaal betekent hier; wat je gewend bent te hebben. Dit is voor iedere vrouw weer anders. Sommige vrouwen hebben veel witte afscheiding anderen weer minder. Onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld zwangerschap), je leeftijd, aantal dagen voor de menstruatie, antibioticagebruik of de pil kan je afscheiding veranderen. Dit is geen reden tot ongerustheid. Waar je veel last van kunt ondervinden is een schimmel (zoals Candida, Trichomonas). Een schimmel ontstaat doordat de zuurgraad zuurder of meer base word. De vagina wassen met zeep (ook als de sekspartner zijn penis wast met zeep), een anti-bioticakuur, stress, ziek zijn of het te lang dragen van een tampon kunnen een effect hebben op de zuurgraad. De klachten kunnen bestaan uit het hebben van meer afscheiding, het kan een andere kleur hebben of er opeens anders uit zien. Het kan ook anders ruiken of zelfs stinken. Ga hiermee naar je huisarts.

Een drietal hygiene tips voor vrouwen:

  • Verschoon wanneer je ongesteld bent, regelmatig maandverband of tampon (om de 2-4 uur).
  • Regelmatig met warm water zorgvuldig de bloedresten verwijderen zorgt ervoor dat je fris blijft ruiken.
  • Voor vrouwen is het belangrijk om altijd van voren naar achteren te vegen en te wassen! Wanneer je van achteren naar voren veegt of wast kunnen er darmbacteriën in je vagina komen. Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel. Er bestaan speciale pH neutrale zepen, maar het allerbeste is toch alleen het gebruik van lauw water.

Man en seksuele hygiëne

Als je de voorhuid en de eikel niet regelmatig schoonmaakt, zal zich na verloop van tijd een dik, geelwit slijm ophopen onder de voorhuid. Het gevolg is pijn, jeuk en een vieze geur en kans op ontstekingen. Ook kan de huid aan je eikel gaan kleven of je voorhuid gaan vernauwen. Met een vieze piemel kun je bij een meisje infecties veroorzaken.
(Advertentie: Rinz24 biedt enkele producten speciaal voor de intieme hygiëne van de man, welke ook helpen bij problemen met een gevoelige huid.)

Enkele hygiene tips voor mannen:

  • Tijdens het douchen kun je met de eikel schoonspoelen met lauw warm water.
  • Gebruik geen zeep of shampoo je sekspartner kan hier een schimmel infectie van oplopen.
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 8 september 2013
6 reacties
Ik heb shampoo gebruikt om met een pussypocket te spelen, en nu heeft mijn penis een soort eczeem of uitslag. Aub help!
Geplaatst door: Mike op dinsdag 2 februari 2021
Beste Mike

Shampoo kan dit inderdaad veroorzaken. Ga naar de huisarts met deze klachten die kan je iets voorschrijven.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 2 februari 2021
ik ben nu al 17 en dit is mij nooit geleerd. Ik wist hier niks vanaf en was er ook nooit echt mee bezig. Mijn eikel doet echt verschrikkelijke pijn als ik er tegenaan kom en is een beetje wittig. Ik probeer her nu goed schoon te maken met lauw water in de hoop dat het weg gaat. Moet ik er verder iets mee doen of is het een kwestie van tijd?
Geplaatst door: Arnold op vrijdag 16 april 2021
Beste Arnold,

In het geval van verschrikkelijke pijn zou ik er verder niks opsmeren of id. Bij (verschrikkelijke) pijn kan je het beste meteen contact opnemen met je huisarts. Je huisarts kan je huid beoordelen en kijken of er misschien een werkzaam zalfje is wat je pijn snel verzacht..

groet, Klazien
Geplaatst door: k visser op vrijdag 16 april 2021
De buitenkant van de penis die kun je toch wel insmeren met zeep? ik ben niet besneden en was de buitenkant altijd met zeep. De eikel zelf doe ik wel alleen met water afspoelen.
Geplaatst door: Dani op zaterdag 24 april 2021
Beste Dani

zolang jij en je vriend/vriendin daar geen klachten van ervaring is dat prima.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 25 april 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.