Dat je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kan krijgen via het seksen zonder condoom isalom bekend. Want slijmvlies contact met de penis, vagina, keel of anus van iemand anders die een SOA bij zich draagt is de manier om besmet te raken met chlamydia, gonorroe, trichomonas, herpes genitalis, genitale wratten, hiv, hepatitis B of syfilis.
 

Wat als je geen seks hebt gehad of seks met condoom (veilige seks) maar je sekspartner heeft wel met zijn handen/ vingers aan je gezeten?

Om even aan te geven om welke handeling het bij vingeren gaat:
  • vingeren is het aanraken van de vagina (clitoris) en het gebied eromheen zoals de schaamlippen en de ingang van de vagina.
  • Vingeren van de anus; het binnengaan van de anus met een vinger. 

Hoewel je van het vingeren van vagina of anus in principe geen geslachtsziekte oploopt zijn er uitzonderingen. Het gaat dan vooral om hoe de handeling van het vingeren is uitgevoerd.
  • Ben je gevingerd door je sekspartner en heeft deze voor het vingeren niet direct aan zijn eigen penis, vagina, vagina of mond gezeten dan hoef je je geen zorgen te maken over dat je een SOA hebt opgelopen.
  • Heeft je sekspartner je gevingerd en heeft deze vlak voor het vingeren aan zijn eigen penis, vagina, mond of anus gezeten dan bestaat er een (kleine) kans dat je op deze wijze besmet bent geraakt met een SOA.

Op welke SOA loop je risico via vingeren als je sekspartner zichzelf kort daarvoor zelf heeft aangeraakt.

Chlamydia:

Via vingeren bestaat er een kleine kans dat je besmet kan raken met een chlamydia. Chlamydia is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Gonorroe

Via vingeren bestaat er een kans dat je besmet kan raken met gonorroe. De kans op een gonorroe via vingeren is groter dan op chlamydia. Gonorroe is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd worden.

Syfilis

Wordt niet via vingeren overgedragen.

Herpes genitalis 

Het herpes virus kan via vingers worden overgedragen. Herpes is een virus die via slijmvlies contact met virus overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Genitale wratten

Het virus wat wratten veroorzaakt kan via de vingers worden overgedragen maar ook bijvoorbeeld via handdoeken worden overgedragen. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, overdracht vindt plaats via slijmvlies contact met virus. Het virus kan ook worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Hoe vinger je zonder SOA risico?

  • Handenhygïene bij het vingeren is belangrijk om SOA te voorkomen. Handenhygïene is simpel; voordat je gaat seksen was je je handen met zeep.
  • Heb je wondjes aan je vingers? Zorg dan dat je deze met een pleister bedekt. Zorg dat je nagels kort geknipt zijn, vingeren met lange nagels is niet prettig en daarbij kunnen lange nagels de huid (slijmvlies) van je partner beschadigen.
18 reacties
Farried
zaterdag 13 november 2021
Ik heb een vraag.

Als een man een ander man vingert aanal en daarna zich zelfe vingert anaal met de zelfde vinger en daarna weer de ander persoon vingert en weer zich zelfe.in totaal 3beurten voor elk en eindigt met samen klaarkomen. Is dit kans op besmetting hiv? De vinger was niet te diep. Een vingerkoontje zo

Jos
zaterdag 13 november 2021
Ik heb vorige week seksuele handelingen gedaan samen met mijn vrouw in de auto. Daarna moest ik plassen en heb dat bij een benzinestation (openbare toilet) gedaan langs de grote weg
Nu heb ik de deurkruk aangeraakt en daarna met mijn vingers aan het plasgaatje gezeten van mijzelf waar nog voorvocht op zat. Heb ik nu risico op een Soa?

Klazien Visser
zondag 14 november 2021
De kans dat je door anaal vingeren hiv oploopt schat ik heel erg klein in.

Klazien Visser
soaverpleegkundige

Klazien Visser
zondag 14 november 2021
Reactie Jos op zaterdag 13 november 2021

Een SOA loop je op via slijmvlies contact (keel, vagina en anus) van je partner. Indien je twijfelt over je risico kan je de Soatestwijzer opvolgen voor een testadvies. Zie https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

Klazien Visser
Soa verpleegkundige


Mike
maandag 29 november 2021
Hoi ik heb paar dagen terug seksueel contact gehad met een man hij heeft mij hier bij gepijpt met condoom en heel kort en niet te diep gevingerd heb ik risico genomen bij mijn anus? Moet ik testen? Zo ja waarop?

Dankje!

Klazien Visser
maandag 29 november 2021
Anaal vingeren is geen direct risico voor soa overdracht.
Blijf je twijfelen en je onzeker voelen dan kan je altijd een test laten doen.

groet, klazien
verpleegkundige

Farried
maandag 13 december 2021
Ik las bij vingeren dat wanneer de partner aan anus heeft gezeten en vlak na de ander vingert dan is er kans op andere soa maar ik zie geen hiv voorkomen in de lijst. Is dat zo?

Marlous Lasschuyt
maandag 13 december 2021
De kans dat je door anaal vingeren hiv oploopt schat ik heel erg klein in.

Marlous
soaverpleegkundige

Lisa
maandag 11 juli 2022
Ik heb seks gehad met condoom, maar na de seks heeft de man mij nog gevingerd. Hij heeft hiervoor wel het condoom bij zichzelf afgedaan maar zijn hand niet gewassen voor hij mij bevredigde. Ik vroeg mij af hoe groot het risico nu is op een soa? Alvast bedankt!

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 11 juli 2022
Beste Lisa

de kans lijkt me klein maar het kan. Bij twijfel even testen. Op chlamydia en gonorroe kan dit 14 dagen na het contact.

Johan
woensdag 20 juli 2022
Goedemorgen, een vrouw heeft mij gepijpt met condoom. Ondertussen heb ik haar gevingerd en nadien m’n handen gewassen, kan ik dan toch een soa opgelopen hebben omdat het miss nog anders mijn nagels ofzo zat?
Alvast bedankt uw reactie.

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 20 juli 2022
Nee hoor Johan zo te lezen is het heel veilig geweest allemaal

Daan
vrijdag 12 augustus 2022
Hoi, ik maak me vreselijk veel zorgen om het volgende: 6 mei van dit jaar heb ik een erotische massage gekregen van een dame waar ik haar voor betaald heb. We waren beiden naakt en ze heeft me vervolgens gemasseerd en met twee verschillende seks speeltjes anaal gestimuleerd. Ze heeft er bij beide speeltjes een condoom omheen gedaan. Ook heb ik haar heel kortstondig gevingerd wat niet langer duurde dan een paar seconden. Het kan zijn dat ik daarna mijn eigen penis heb aangeraakt, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Verder hebben we niet gezoend, penetratie of orale seks gehad. Wel heeft ze mij afgetrokken totdat ik klaarkwam, waarbij ze een latex handschoen gebruikte.

10 juni j.l. kreeg ik last van een lichte oorontsteking en heb ik diezelfde dag nog een antibiotica kuur gekregen vanwege een geschiedenis met heftige oorontsteking. Twee dagen later op 12 juni kreeg ik last van zachte rode zweertjes op mijn eikel waarna ik direct naar de huisarts ben gegaan. Dit, omdat ik ben gaan googelen en angst kreeg voor een soa, met name een syfilis infectie. De huisarts heeft met een wattenstaafje een paar uitstrijkjes gemaakt en een paar dagen later kreeg ik als resultaat: negatief op Herpes en VZS virus. Maar gek genoeg is er toen niet getest op Syfilis. Hetgeen waarvoor ik juist kwam. Inmiddels had ik meerdere artikelen gelezen over een mogelijke Candida infectie door het gebruik van antibiotica. De witte uitslag en blaasjes zaten namelijk inmiddels ook in mijn mond (tot op de dag van vandaag).

Ik ben rond 15 juni gestopt met die kuur omdat ik te veel bijwerkingen vermoedde. Echter, gingen mijn klachten (verschillende zachte en gevoelige zweertjes op mijn eikel die rood van kleur zijn maar zónder harde rand én met witte aanslag + pijn in de mond door een wittige aanslag) niet weg. Daarop, heb ik op 30 juni een bloedonderzoek laten uitvoeren in het OLVG in Amsterdam (TPHA) en die kwam volgende dag op 1 juli terug als negatief voor Syfilis en HIV.

Er zaten dus ongeveer 56 dagen (bijna 8 weken) tussen eventuele besmetting en het bloedonderzoek. Een hele opluchting. Totdat ik las dat antibiotica, hoewel gestopt met de kuur op dat moment, een vals negatieve uitslag kan geven. Daarbij heb ik mezelf 8 weken na contact / eventuele besmetting laten testen. En niet pas na drie maanden, zoals ik her en der lees. Overigens lees ik ook dat Lues al na zo’n 4 weken aan te tonen is middels een TPHA test.

Toch maak ik me enorme zorgen, bijna ondraaglijk, vooral ook omdat ik een vriendin heb. Dit was de eerste keer dat ik een dergelijk bezoek heb gebracht aan een erotische masseuze. Wellicht is het de pure stress, maar ik meen ineens pijn te voelen in mijn spieren en gewrichten en zie ineens oneffenheden / kleine vlekjes in mijn handpalmen. Dat zijn er drie, vrij vaag en verdeeld over beide handen. Maar het kan ook zijn dat die er al zaten, aangezien ik meerdere eeltplekken heb van het sporten met gewichten. Verder voel ik me prima, los van de stress. Ik lees dat bepaalde soa via het vingeren en aftrekken kunnen worden overgedragen, maar geen hele site is daar eenduidig over. Ik las ook op o.a. soapoli.nl dat je geen syfilis kunt krijgen door deze handelingen.

Toch ben ik niet gerustgesteld. Wat adviseren jullie mij?

Klazien Visser
zaterdag 13 augustus 2022
Je bent uitgebreid getest en hieruit komt dat je geen soa hebt. Overigens is het risico voor soa wat je beschrijft ook nihil. Blijf je klachten ervaren kan je het beste een afspraak met je huisarts maken en je klachten en de situatie voor het ontstaan met je huisarts bespreken.

Een andere optie is je vriendin vertellen wat er is gebeurd, misschien lucht dit zo erg op dat de klachten verdwijnen, schuldgevoelens en spijt kunnen soms een rare uitwerking op je lichamelijke welbevinden hebben. Verder zou mijn advies zijn te stoppen met google, dit houdt gevoelen van onrust en onzekerheid alleen maar in stand.

groet, klazien


Remko
donderdag 18 augustus 2022
Ik ben gepijpt met condoom door een trans vrouw, ik heb daarbij heel kort de anus van haar aangeraakt (niet er in gegaan) thuis heb ik gedoucht en mijn eigen anus aangeraakt. Is er kans op een soa?

Klazien Visser
donderdag 18 augustus 2022
Als je haar anus hebt aangeraakt met je vingers dan is dit geen risico, indien je bedoelt met je penis waar geen condoom omheen zat dan is dit wel een risico en adviseren we je een test te doen.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Jeff hoef
vrijdag 2 september 2022
Een vrouw heeft zichzelf gevingerd(niet vanbinnen, wel aan de schaamlippen geweest) , daarna glijmiddel aan men penis gedaan, en me 10 seconden afgetrokken met haar hand waarmee ze zichzelf had gevingerd. Ik heb ze direct doen stoppen want dacht dat de kans op een soa wel groot was zo. Heb me direct met vochtige doekjes en keukenpapier proper gemaakt, een half uur daarna goed gedouched en penis ingezeept. Loop ik kans op chlamydia/soa?

Klazien
vrijdag 2 september 2022
Kort aanraken van de penis door een sekspartner die zichzelf heeft aangeraakt is geen groot risico. Mocht je toch onzeker blijven dan kan je het beste 14 dagen na dit contact een test doen op chlamydia en gonorroe.

groet, klazien

Plaats een reactie