BLOG

terug naar het overzicht
Vingeren en SOA
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Dat je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kan krijgen via het seksen zonder condoom isalom bekend. Want slijmvlies contact met de penis, vagina, keel of anus van iemand anders die een SOA bij zich draagt is de manier om besmet te raken met chlamydia, gonorroe, trichomonas, herpes genitalis, genitale wratten, hiv, hepatitis B of syfilis.
 

Wat als je geen seks hebt gehad of seks met condoom (veilige seks) maar je sekspartner heeft wel met zijn handen/ vingers aan je gezeten?

Om even aan te geven om welke handeling het bij vingeren gaat:
  • vingeren is het aanraken van de vagina (clitoris) en het gebied eromheen zoals de schaamlippen en de ingang van de vagina.
  • Vingeren van de anus; het binnengaan van de anus met een vinger. 

Hoewel je van het vingeren van vagina of anus in principe geen geslachtsziekte oploopt zijn er uitzonderingen. Het gaat dan vooral om hoe de handeling van het vingeren is uitgevoerd.
  • Ben je gevingerd door je sekspartner en heeft deze voor het vingeren niet direct aan zijn eigen penis, vagina, vagina of mond gezeten dan hoef je je geen zorgen te maken over dat je een SOA hebt opgelopen.
  • Heeft je sekspartner je gevingerd en heeft deze vlak voor het vingeren aan zijn eigen penis, vagina, mond of anus gezeten dan bestaat er een (kleine) kans dat je op deze wijze besmet bent geraakt met een SOA.

Op welke SOA loop je risico via vingeren als je sekspartner zichzelf kort daarvoor zelf heeft aangeraakt.

Chlamydia:

Via vingeren bestaat er een kleine kans dat je besmet kan raken met een chlamydia. Chlamydia is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Gonorroe

Via vingeren bestaat er een kans dat je besmet kan raken met gonorroe. De kans op een gonorroe via vingeren is groter dan op chlamydia. Gonorroe is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd worden.

Syfilis

Wordt niet via vingeren overgedragen.

Herpes genitalis 

Het herpes virus kan via vingers worden overgedragen. Herpes is een virus die via slijmvlies contact met virus overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Genitale wratten

Het virus wat wratten veroorzaakt kan via de vingers worden overgedragen maar ook bijvoorbeeld via handdoeken worden overgedragen. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, overdracht vindt plaats via slijmvlies contact met virus. Het virus kan ook worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Hoe vinger je zonder SOA risico?

  • Handenhygïene bij het vingeren is belangrijk om SOA te voorkomen. Handenhygïene is simpel; voordat je gaat seksen was je je handen met zeep.
  • Heb je wondjes aan je vingers? Zorg dan dat je deze met een pleister bedekt. Zorg dat je nagels kort geknipt zijn, vingeren met lange nagels is niet prettig en daarbij kunnen lange nagels de huid (slijmvlies) van je partner beschadigen.
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 22 april 2019
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.