Dat je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kan krijgen via het seksen zonder condoom is alom bekend. Want slijmvlies contact met de penis, vagina, keel of anus van iemand anders die een SOA bij zich draagt is de manier om besmet te raken met chlamydia, gonorroe, trichomonas, herpes genitalis, genitale wratten, hiv, hepatitis B of syfilis. Wat als je geen seks hebt gehad of seks met condoom (veilige seks) maar je sekspartner heeft wel met zijn handen/ vingers aan je gezeten?

Om even aan te geven om welke handeling het bij vingeren gaat: vingeren is het aanraken van de vagina (clitoris) en het gebied eromheen: de schaamlippen en de ingang van de vagina. Vingeren van de anus; het binnengaan van de anus met een vinger.

Hoewel je van het vingeren van vagina of anus in principe geen geslachtsziekte oploopt zijn er uitzonderingen. Het gaat dan vooral om hoe de handeling van het vingeren is uitgevoerd. Ben je gevingerd door je sekspartner en heeft deze voor het vingeren niet direct aan zijn eigen penis, vagina, vagina of mond gezeten dan hoef je je geen zorgen te maken over dat je een SOA hebt opgelopen. Heeft je sekspartner je gevingerd en heeft deze vlak voor het vingeren aan zijn eigen penis, vagina, mond of anus gezeten dan bestaat er een (kleine) kans dat je op deze wijze besmet bent geraakt met een SOA. Hieronder lees je meer over welke soa je kan oplopen via vingeren als je sekspartner zichzelf kort daarvoor zelf heeft aangeraakt.

Chlamydia

Via vingeren bestaat er een kleine kans dat je besmet kan raken met een chlamydia. Chlamydia is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Gonorroe

via vingeren bestaat er een kans dat je besmet kan raken met gonorroe. De kans op een gonorroe via vingeren is groter dan op chlamydia. Gonorroe is een bacterie die via slijmvlies contact overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd worden.

Syfilis

Dit wordt niet via vingeren overgedragen.

Herpes genitalis

Het herpes virus kan via vingers worden overgedragen. Herpes is een virus die via slijmvlies contact met virus overgedragen wordt maar ook kan worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Genitale wratten

Het virus wat wratten veroorzaakt kan via de vingers worden overgedragen maar ook bijvoorbeeld via handdoeken worden overgedragen. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, overdracht vindt plaats via slijmvlies contact met virus. Het virus kan ook worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn.

Hoe vinger je zonder SOA risico?

Handenhygiene bij het vingeren is belangrijk om SOA te voorkomen. Handenhygiene is simpel; voordat je gaat seksen was je je handen met zeep. Heb je wondjes aan je vingers? Zorg dan dat je deze met een pleister bedekt. Zorg dat je nagels kort geknipt zijn, vingeren met lange nagels is niet prettig en daarbij kunnen lange nagels de huid (slijmvlies) van je partner beschadigen.

Twijfel je over SOA?

Heb jij een SOA test nodig? Laat je dan testen op SOA. Weet je niet welke SOA test je nodig hebt? Doe dan onze SOA-testwijzer en ontvang direct een gratis soa-test advies op je scherm. Een soatest bestellen via Soapoli-online is betrouwbaar en discreet. Kijk voor onze producten hier. Kom je er niet uit of heb je liever gratis een persoonlijk advies? Mail dan naar info@soapoli-online.nl of kijk bij contact voor telefonisch overleg.

3 reacties
Anoniem
dinsdag 26 september 2023
Ik ben positief getest op gonneroe in de keel. Kan ik dan iemand besmetten door een kus op de mond? Of als een klein kind met z’n vinger in jouw mond zat en daarna in de zijne

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 27 september 2023
Dat zou ik dan niet doen tot dat je goed behandeld bent.

Stijn
vrijdag 6 oktober 2023
Doordat ik veel met mijn handen werk, heb ik altijd wel kleine wondjes op mijn vingers. Dan heb ik het over wondjes of sneetjes die zo klein zijn dat ze niet eens gebloed hebben. Is dat een risico bij vingeren?

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI