voorspel class=
Tags: Veilige seks,
Voorspel kan een heel fijn en lang onderdeel zijn van het hebben van seks. Soms is er alleen maar voorspel en geen penetratie. Maar zitten daar nou risico's aan? Kan je dit zorgeloos doen zonder je druk te maken of je een soa oploopt? De verpleegkundige van Soapoli-online geeft jou antwoord! 

Wat is voorspel? 


Voorspel staat bekend als alles wat je doet vóór geslachtsgemeenschap. Dit kan zijn kussen, tongzoenen, erotische massages geven, pijpen, beffen of vingeren. In het voorspel ben je bezig elkaar in de stemming te brengen. Het voorspel is een lichamelijk proces dat seksuele opwinding veroorzaakt. Er stroomt bijvoorbeeld meer bloed naar de vagina, die vochtig wordt. Dit wordt opgevolgd door het zwellen van de clitoris en schaamlippen, maar ook een wijdere en langere vagina. Bij opgewonden mannen kun je er niet omheen: het lichaamsdeel gaat zelfs rechtop staan als de zwellichamen zich met bloed vullen.

Aan de andere kant speelt voorspel ook een psychologische rol. Voorspel zorgt voor meer vertrouwen in de sekspartner en het creëert een band. Psychologisch gezien verlaagt het dus de remmingen en verhoogt het de emotionele intimiteit tussen partners. Zo kun je je heel sexy voelen wanneer je partner alle aandacht heeft voor jouw lichaam en laat merken dat hij er waardering voor heeft. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost en waarschijnlijk windt het je ook direct op.

Kan je een soa oplopen tijdens het voorspel? 

Ja dat kan als slijmvliezen met elkaar in contact komen. We brengen een paar handelingen in kaart brengen zodat je kunt zien wanneer iets wel een risico is en wanneer niet.
Handeling
Risico op soa
Welke soa?  Hoe kun je dit voorkomen
Uitkleden voor elkaar nee X X
Dirty talk (phonesex) nee X X
Knuffelen met kleding aan  nee
 
X X
Aftrekken / vingeren nee*
 
X *Let goed op dat de geslachtsdelen
elkaar niet raken. Let ook op bij voorvocht van de penis en vocht van de vagina. Als je vocht aan de handen hebt van de ander, maak dan eerst je handen schoon voordat je aan je eigen geslachtsdeel zit. Mochten ze elkaar toch raken dan kan chlamydia of gonorroe overgedragen worden.
kussen/ tongzoenen ja herpes Let goed op of iemand of jijzelf geen koortslip hebt
Knuffelen zonder kleding aan
als de geslachtsdelen/anus zonder bescherming tegen elkaar aanwrijven
ja chlamydia,gonorroe,
syfilis,herpes, wratten
Let goed op dat de geslachtsdelen
elkaar niet raken 
Pijpen ja chlamydia, gonorroe,
syfilis, herpes
Gebruik een (smaakjes) condoom
Beffen/ rimmen ja  herpes Let goed op of iemand of jijzelf geen koortslip hebt. Gebruik een (smaakjes) condoom en knip deze open tot een liklapje
 
Mocht je na dit lezen denken dat je mogelijk risico hebt gelopen laat je dan testen. Testen is de enige manier om uit te sluiten dat je niets hebt opgelopen. 
 
4 reacties
Anoniem
maandag 25 april 2022
Hi, ik heb een tijdje geleden chlamydia gehad. Ik had een 7-daagse kuur van 2 pillen doxy per dag, deze heb ik helemaal afgemaakt. 5 dagen na het beëindigen van de kuur heb ik iemand afgetrokken en heb ik met ondergoed aan op zijn penis gezeten. We hebben geen seks gehad waarbij zijn penis in mij ging. Ik ben nu alsnog heel bang dat ik hem toch heb kunnen besmetten oid. Zou dit kunnen?

Klazien Visser
maandag 25 april 2022
Beste anoniem,

De kans dat je met deze handelingen iemand besmet is erg klein. De kans dat je door ondergoed heen besmet raakt met chlamydia schat ik erg klein in. Mocht je toch twijfelen of meer handelingen hebben gedaan dan beschreven kan je altijd 6 weken na het afronden van je kuur opnieuw testen op chlamydia om te controleren of de kuur goed aangeslagen is.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Anoniem
maandag 25 april 2022
Hoi Klazien, bedankt voor de snelle reactie! Ik heb vorige week een test gedaan bij de huisarts en testte daarbij negatief op chlamydia. Is het mogelijk dat ik in die 5 dagen na de kuur nog besmettelijk was? Of is de bacterie dan wel gelijk dood en niet meer besmettelijk?

Klazien Visser
dinsdag 26 april 2022
Beste anoniem,

Doorgaans is een bacterie binnen enkele dagen na het starten van een kuur gedood en ben je niet meer besmettelijk.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI