De thuistesten zijn al niet meer weg te denken in Nederland. Door de zorg die duurder word en de behoeften van de mens zijn eigen gezondheidcheck te managen komen er ook steeds meer thuistesten op de markt.

Als je kijkt naar de SOA testen op de Nederlandse markt zijn er twee soorten. Je hebt de zelfafleestesten (net als een zwangerschapstest kun je zelf na een kwartier de uitslag lezen) en laboratorium testen. Waar moet je nou als consument op letten? De afleestesten zijn goedkoper dan de lab testen. Ze beweren beiden heel betrouwbaar te zijn, dus waar moet je voor kiezen? 

Met betrekking tot SOA testen heeft SOAAIDS Nederland zich gelukkig bemoeid. Zij hebben richtlijnen opgesteld waar een consument op moet letten bij het aanscahffen van een zelftest. 

Koop een soa-zelftest:

  1. die je met de post moet opsturen naar een laboratorium. Waarom?
  2. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet afnemen, bijvoorbeeld  met behulp van een filmpje. Waarom?
  3. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen , bijvoorbeeld met behulp van een filmpje. Waarom?
  4. met een duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat je kunt bellen voor vragen. Waarom?
  5. met een duidelijke uitleg over hoe het verder gaat als je een soa hebt. Bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor behandeling en of die extra kosten met zich mee brengt. Waarom?
  6. bij een aanbieder die je ook kan helpen om (seks)partners te waarschuwen als je een soa hebt.Waarom?

Bron: Soaaids.nl

Wat zegt een CE markering? 

Wij worden wel eens opgebeld door klanten die vragen of onze producten een CE markering hebben. Het idee leeft dat dat aangeeft of een test betrouwbaar is of niet. Dit is NIET het geval.

'De CE-markering geeft alleen aan dat het product aan de gestelde minimumeisen voldoet en is daarom geen kwaliteitskeurmerk. Een speelgoedvlieger die voldoet aan de CE-markering voldoet aan de basisveiligheidseisen, maar hoeft niet per se goed te werken en is ook niet uitzonderlijk veilig.' Bron: keurmerk.nl

Dus als je kijkt naar zelftesten binnen de gezondheidsmarkt dan geeft en CE-markering alleen maar aan dat de medische hulpmiddelen die je gebruikt voor een in-vitro diagnostiek (SOA test) veilig gebruikt kunnen worden. Let hierbij op dat het NIETS over de BETROUWBAARHEID van de test zelf zegt. Wil je weten of desbetreffende test betrouwbaar is dan kun je op zoek gaan of er documentatie is van de onderzoeken die je meer vertellen over de sensitiviteit (De sensitiviteit van een geneeskundige test is het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen) en specificiteit (De specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen).

De hulpmiddelen die wij gebruiken om een SOA test af te nemen hebben allemaal een eigen CE-markering*. Ze zijn dus veilig te gebruiken. Onze testen worden onderzocht in een ISO gecertificeerd laboratorium. Dit laboratorium voldoet aan alle richtlijnen.

 

*De hulpmiddelen tbv bloedtest en PCRtest hebben CE-markering 0088 en IVD. 

Sinds kort kan er gereageerd worden op onze blogs. Heb je een mening of een vraag; laat een reactie achter. Je moet je even aanmelden ivm spam berichten maar je gegevens worden niet gebruikt en zijn ook niet zichtbaar voor anderen.  

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI