Partnerwaarschuwing bij Chlamydia.

Heb je pas te horen gekregen dat je chlamydia hebt en is het niet duidelijk wanneer je dit opgelopen hebt omdat je geen klachten hebt gehad? Dan krijg je het advies van je arts om alle partners tot 6 maanden terug te waarschuwen. Dit roept nog al eens vragen op want hoe zit dat dan met partner van voor die 6 maanden? Waarom hoeven die niet gewaarschuwd te worden? Gaat chlamydia spontaan genezen bij mensen die het langer dan 6 maanden bij zich dragen

Wat is de zin van het waarschuwen voor Chlamydia.

Het waarschuwen van (ex) partners, als bij jou chlamydia is vastgesteld, doe je om verdere verspreiding van chlamydia te voorkomen, of om niet zelf opnieuw besmet te raken via seks met je ex. Ook kan je door te waarschuwen voorkomen dat je (ex-)partner(s) complicaties krijgen van de chlamydia, complicaties kunnen zijn een eileiderontsteking of bijbal ontsteking die de vruchtbaarheid van die persoon ernstig kan aantasten.

Wie moet je waarschuwen als je chlamydia hebt?

Heb je chlamydia en heb je een test laten doen omdat je klachten had? Dan waarschuw je alle sekspartner die je had tot 6 weken voordat je klachten kreeg. Lees hier meer over klachten die kunnen passen bij een chlamydia infectie.

Heb je chlamydia en is dit gevonden omdat je je periodiek hebt laten testen zonder dat je klachten had? Dan waarschuw je dus alle sekspartners tot 6 maanden terug.

Waarom maar tot 6 maanden ex-partners waarschuwen bij chlamydia?

Gaat chlamydia bij partner(s) van langer dan 6 maanden geleden vanzelf over? Chlamydia geneest niet zomaar, ook niet als je het langer dan 6 maanden bij je draagt. De reden dat je (ex) partner tot 6 maanden terug waarschuwt is om ergens een punt achter te kunnen zetten en het waarschuwen van sekspartners voor jezelf beheersbaar te maken. Twijfel jij over wanneer je het opgelopen hebt en denk je dat het langer dan 6 maanden geleden is gebeurd omdat je bijvoorbeeld de afgelopen maanden geen seks hebt gehad? Dan is het verstandig ook sekspartners van langer dan 6 maanden te waarschuwen. De partnerwaarschuwingsrichtlijn voor chlamydia is een richtlijn,  en als jij denkt chlamydia langer dan 6 maanden geleden te hebben opgelopen dan is er niks op tegen om sekspartners tot een jaar geleden te waarschuwen.

Geen reacties

Plaats een reactie