Condooms gebruik je om te voorkomen dat je zwanger wordt of iemand zwanger maakt en om te voorkomen dat je een SOA oploopt of overdraagt. Heb je pas een nieuwe relatie dan is het verstandig om tijdens de seks een condoom te gebruiken. Ook als je de pil gebruikt.

Uit recent onderzoek van de GGD Amsterdam blijkt dat veel mensen bij de start van hun relatie trouw een condoom gebruiken, wat natuurlijk heel verstandig is. Toch blijkt dat er na een tijdje gestopt wordt met het gebruik van condooms. Opzich niet erg als je beide getest bent op SOA en je zeker weet dat je allebei niks hebt. Helaas test niet iedereen zich voordat ze het condoom de deur uit doen en ja dan kan je nog wel eens voor een vervelende verrassing komen te staan.

Meest voorkomende reden om minder vaak of geen condoom meer te gebruiken is dat partners elkaar steeds meer vertrouwen en door dit vertrouwen niet verwachten dat ze een SOA van elkaar kunnen oplopen. Helaas is vertrouwen niet een goede meetmethode om te bepalen of je nieuwe partner SOA-vrij is. Soa testen blijft toch de enige manier om zekerheid te krijgen. 

Stoppen met condooms gebruik kan een wens zijn als je een vast partner hebt en je alleen met elkaar vrijt. Betrouwbaar op soa testen kan als je 12 weken voorafgaand aan je nieuwe relatie geen andere sekspartner(s) hebt gehad met wie je onveilige seks hebt gehad. Het is belangrijk dat je nieuwe partner ook 12 weken voorafgaand aan het eerste sekscontact met jou geen onveilige sekscontacten heeft gehad. 12 weken wordt aangehouden in verband met de incubatietijd van hiv, het kan namelijk wel 12 weken duren voordat hiv antistoffen in het bloed zichtbaar worden. Als je niet goed weet of je risico hebt gelopen op SOA maak dan gebruik van onze soa testwijzer om in te inschatten of het nodig is om te testen. Je krijgt dan ook meteen te zien wat de incubatietijd is die hoort bij de testen die jij nodig hebt. 

Allebei getest en geen SOA? Een goed begin van je relatie, o en vergeet je niet anticonceptie te regelen?

4 reacties
Silvie
dinsdag 13 oktober 2020
Ik heb al half jaar met mijn vriend. Hebben allebei een soa test doen, allebei niks. Ik slik ook de pil. Hoe groot is de kans dat ik zwanger word van hem door de pil heen. Ik snap dat kleine kans is maar het kan wel gebeuren toch

Marlous Lasschuyt
dinsdag 13 oktober 2020
Bij goed gebruik van de pil is de kans op zwangerschap zeer klein.

lily
woensdag 20 oktober 2021
Dus zolang beide partners allebei een negatieve test hebben is het redelijk veilig -aangezien iemand vreemd kan gaan- om seks te hebben zonder condoom? En eerste 3 maanden voor de test ook condooms gebruiken.

Marlous Lasschuyt
donderdag 21 oktober 2021
Beste Lily

Als uitgesloten is dat er een soa aanwezig is en jullie monogaam blijven dan is het inderdaad veilig zonder condoom seks te hebben. Let op dat als je geen kinderwens hebt je anti conceptie gebruikt.

Marlous


Plaats een reactie