BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer is chlamydia weg?
Tags: Chlamydia
Chlamydia is de meest behandelde SOA in Nederland. Op jaarbasis worden er heel wat antibiotica behandelingen uitgeschreven om deze bacterie te bestrijden. Misschien heb jij ook net een behandeling gehad of heb je net gehoord dat je chlamydia hebt gehad en loop je met vragen over chlamydia rond. Hieronder vind je antwoorden op de vraag wanneer na behandeling de chlamydia bacterie uit je lichaam is en wanneer je een betrouwbaar kan hertesten om te controleren of je behandeling goed is aangeslagen.
 
Wanneer is chlamydia weg

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Hoelang ben je besmettelijk na inname van een chlamydia kuur?
Wanneer is chlamydia weg na een behandeling?
Kan je enkele dagen na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Chlamydia is een bacterie. Ben je chlamydia besmet en is dit aangetoond door middel van een laboratorium test dan is de volgende stap chlamydia behandeling. Een chlamydia infectie wordt behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de locatie waar de infectie in je lichaam zit en hoe jouw gezondheid is schrijft de arts een korte of lange antibioticakuur voor.

Ben je besmettelijk als je een chlamydia kuur hebt ingenomen?
Heb je een eendaagse kuur voor chlamydia ingenomen dan duurt het doorgaans 4 dagen voordat de antibiotica de chlamydia bacterie in je lichaam heeft gedood. Bij een zevendaagse kuur duurt het iets langer, ongeveer 5 dagen. Het is voor een goede behandeling van belang de kuur als voorgeschreven in te nemen en in zijn geheel af te maken.

Kan je kort na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wij adviseren geen seks te hebben tot 7 dagen na inname van de medicatie, ondanks dat je al enkele dagen niet meer besmettelijk bent.  Je lichaam, en dan met name het geïnfecteerde slijmvlies heeft dan 7 dagen tijd om te herstellen van de infectie. Onder seks verstaan we voor mannen ook masturbatie/ zelfbevrediging.

Wanneer is chlamydia weg na behandeling?
Doorgaans dood de antibiotica de chlamydia binnen enkele dagen na inname van de kuur. 

Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 
Testen op chlamydia na behandeling kan 6 weken na het afronden van de behandeling. Eerder testen kan een vals positief resultaat geven, dit betekent dat de test reageert op reeds gedode chlamydia bacteriedeeltjes. 
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 30 oktober 2020
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie