BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer is chlamydia weg?
Tags: Chlamydia
Chlamydia is de meest behandelde SOA in Nederland. Op jaarbasis worden er heel wat antibiotica behandelingen uitgeschreven om deze bacterie te bestrijden. Misschien heb jij ook net een behandeling gehad of heb je net gehoord dat je chlamydia hebt gehad en loop je met vragen over chlamydia rond. Hieronder vind je antwoorden op de vraag wanneer na behandeling de chlamydia bacterie uit je lichaam is en wanneer je een betrouwbaar kan hertesten om te controleren of je behandeling goed is aangeslagen.
 
Wanneer is chlamydia weg

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Hoelang ben je besmettelijk na inname van een chlamydia kuur?
Wanneer is chlamydia weg na een behandeling?
Kan je enkele dagen na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Chlamydia is een bacterie. Ben je chlamydia besmet en is dit aangetoond door middel van een laboratorium test dan is de volgende stap chlamydia behandeling. Een chlamydia infectie wordt behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de locatie waar de infectie in je lichaam zit en hoe jouw gezondheid is schrijft de arts een korte of lange antibioticakuur voor.

Ben je besmettelijk als je een chlamydia kuur hebt ingenomen?
Heb je een eendaagse kuur voor chlamydia ingenomen dan duurt het doorgaans 4 dagen voordat de antibiotica de chlamydia bacterie in je lichaam heeft gedood. Bij een zevendaagse kuur duurt het iets langer, ongeveer 5 dagen. Het is voor een goede behandeling van belang de kuur als voorgeschreven in te nemen en in zijn geheel af te maken.

Kan je kort na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wij adviseren geen seks te hebben tot 7 dagen na inname van de medicatie, ondanks dat je al enkele dagen niet meer besmettelijk bent.  Je lichaam, en dan met name het geïnfecteerde slijmvlies heeft dan 7 dagen tijd om te herstellen van de infectie. Onder seks verstaan we voor mannen ook masturbatie/ zelfbevrediging.

Wanneer is chlamydia weg na behandeling?
Doorgaans dood de antibiotica de chlamydia binnen enkele dagen na inname van de kuur. 

Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 
Testen op chlamydia na behandeling kan 6 weken na het afronden van de behandeling. Eerder testen kan een vals positief resultaat geven, dit betekent dat de test reageert op reeds gedode chlamydia bacteriedeeltjes. 
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 30 oktober 2020
33 reacties
Ik heb vrijdag 1 daags kuur geslikt tegen chlamydia, maar heb 2x seksueel contact gehad. 1x met condoom en 2e x scheurde de condoom. Is dat erg? Of moet ik mij na 2 weken weer testen
Geplaatst door: Laxmi op zondag 11 juli 2021
Hert advies na inname tabletten is 1 week rust. Het beste is na 6 weken een hertest te doen.

Groet Marlous
(SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 11 juli 2021
Ik ben een 7-daagse kuur aan het slikken maar op de derde dag moest ik braken na het innemen van de 1e tablet. Is nu de kuur niet meer werkzaam?
Geplaatst door: Sophie op zaterdag 17 juli 2021
Je kunt de kuur het beste afmaken Sophie. Na 6 weken kun je een hertest doen om zeker te zijn dat bacterie weg is.

Groet Marlous
Soa verpleegkundige
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zaterdag 17 juli 2021
Ik heb ongeveer 11/10 dagen geleden de eendaagse kuur genomen voor chlamydia, ook gewacht tot de 7e dag met mastruberen. Klachten qua vocht uit de penis zijn weg/verminderd want ik probeer er niet meer op te letten alleen doet plassen af en toe pijn en ook na het ejaculeren is er soms een branderig gevoel. Dit is de eerste keer dat ik positief ben getest en wil graag weten of ik kan vertrouwen op de medicatie. De klachten die ik nu heb staan ook een beetje gelijk aan een blaasontsteking, dus graag zou ik willen weten of ik kan vertrouwen op de medicatie die ik heb gehad dit was Zithromax.
Geplaatst door: Keess op vrijdag 23 juli 2021
Beste Keess,

Na behandeling van chlamydia kan je altijd wat lichte klachten houden doorgaans verdwijnen deze na enkele weken.
De medicatie werkt goed om chlamydia te genezen belangrijk is wel dat de medicatie wordt ingenomen zoals voorgeschreven.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op vrijdag 23 juli 2021
Ik ben 5 gepijpt zonder condoom. Dag erna had ik een beetje geïrriteerd gevoel in penis op bepaalde plek. Verder geen branderig gevoel bij het plassen en geen pus uit de penis. Er is verder niks te zien. Moet ik me zorgen maken op chlamydia of gonorroe? Kan ik evt na 14 dagen een zelftest doen?
Geplaatst door: Michel op maandag 9 augustus 2021
5 augustus bedoel ik. Hoe groot is de kans als je gepijpt word dat je chlamydia of goneroe oploopt?
Geplaatst door: Michel op maandag 9 augustus 2021
Beste Michel,

Als de dame of heer een chlamydia of gonorroe in de keel heeft op het moment van orale seks dan kan dat overgedragen worden. Na minstens 14 dagen wachten kun je inderdaad het beste testen.

Groet Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 9 augustus 2021
Hoe groot is de kans als je gepijpt word dat je chlamydia of goneroe oploopt? Of syfilis? Persoon was zelf in november getest en negatief en date niet zo vaak. Zegt niks natuurlijk. Gewoon even ter info
Geplaatst door: Michel op dinsdag 10 augustus 2021
Beste Michel

als zij een soa in de keel had dan kan dat overgedragen worden. Bij twijfel gewoon even testen, dat is de enige manier om zekerheid te krijgen.
Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 10 augustus 2021
Ik ben gisteren begonnen met het innemen van een eendaagse kuur maar heb zowel gisteren als vandaag gemasturbeerd, heeft dit invloed op de kuur?
Geplaatst door: Sjors op dinsdag 24 augustus 2021
Hoi Sjors,

Dit heeft geen invloed op de kuur maar kan er wel voor zorgen dat als je klachten hebt deze klachten wat langer aan blijven houden. Ons advies in het geval van plasbuis klachten is om even niet te masturberen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 24 augustus 2021
Hoi hoi ik heb 3weken geleden antibiotica kuur gehad alleen heb ik nog steeds veel afscheiding en het stinkt,
Heeft de kuur dan wel aangeslagen?
Groetjes
Geplaatst door: Larissa op zondag 29 augustus 2021
Hoi Larissa,

Had je een chlamydia infectie en zijn de klachten niet afgenomen na inname van de medicatie? Je zou ervoor kunnen kiezen om over 3 weken nogmaals chlamydia te testen om te checken of de infectie weg is (hertesten kan 6 weken na het afronden van de behandeling). Een andere optie is morgen even overleggen met je huisarts.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 29 augustus 2021
Ja klopt had chlamydia,
Pijn bij plassen is weg en heb alleen nog buikpijn soms en nog steeds stinkende afscheiding
Groet
Geplaatst door: Larissa op zondag 29 augustus 2021
Indien je het gevoel hebt dat je klachten niet helemaal verdwenen zijn kan je het beste overleggen met je huisarts.
Geplaatst door: klazien visser op zondag 29 augustus 2021
Hallo,
Ik heb donderdag middag de 2 tabletten ingenomen samen met mijn vriend. We hebben toen alleen wat gezoend en we werden er beide opgewonden van maar niks gedaan. Heeft dit ook invloed op dat het niet gaat werken omdat je natuurlijk wel nat raakt ?
En mag ik nu pas donderdag avond seks hebben of vrijdag ?
Geplaatst door: Kuiper op zondag 12 september 2021
Beste Kuiper,

Zoenen heeft geen invloed op de werkzaamheid van de medicatie, dat kan gewoon. Opgewonden worden is ook geen probleem.

Wij adviseren 7 dagen geen seks om het geïnfecteerde weefstel de kans te geven goede te genezen. Als aankomende donderdag de medicatie 7 dagen daarvoor ingenomen zijn kan je weer seks hebben.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 12 september 2021
Hallo, ik heb dinsdag m'n 2 tabletten genomen voor de behandeling.
Vandaag werd k wakker met een erectie en een beetje voorvocht, met een slaperig hoofd een beetje mee gespeelt maar niet klaar gekomen. Heeft dit effect op m'n kuur?
Ben echt bang dr voor namelijk
Geplaatst door: Anoniem op zondag 12 september 2021
Dit heeft geen effect op de kuur. Wel kan je, als je klachten ervaart, wat langer een geïrriteerd gevoel in je plasbuis ervaren.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 12 september 2021
Ah oke gelukkig!! En een pijnlijk gevoel inde balzak zal dan komen door het niet klaar komen denk ik? Heb dat sinds na dat van vanochtend en rest vande week geen last van gehad
Geplaatst door: Anoniem op zondag 12 september 2021
Fijn dat het pijnlijke gevoel weg is, als je dit alleen vanochtend hebt gehad zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet direct verband hebben met de chlamydia infectie.

Groet Klazien
Geplaatst door: Klazien visser op zondag 12 september 2021
Hallo,
Mijn partner en ik hebben samen de tabletten Ingenomen maar hebben na 3 dagen seks gehad onbeschermd.. we hadden beide zin en toen gebeurde het ineens. Ik heb nu best wel spijt omdat ik bang ben dat we elkaar weer hebben besmet. Moet ik me straks opnieuw laten testen of kan 1 keer geen kwaad na 3 dagen van inname tabletten ?
Geplaatst door: Eline op maandag 13 september 2021
Beste Eline,

Als je twijfelt of je behandeling geslaagd is zou je 6 weken na behandeling een hertest op chlamydia kunnen doen ter controle.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op maandag 13 september 2021
Hallo, k heb 6 dagen geleden de tabletten ingenomen, nu werd k vandaag opgewonden en ging k een beetje met me zelf bezig.
Na een tijdje bedacht k me en ging k maar ff googlen of het wel kon en tot m'n schrik zag ik dat het niet mocht wat me niet verteld was..
K ben niet klaar gekomen maar wel redelijk veel voorvocht wat uit m'n penis kwam ( ook beetje een spuitende manier)
Heeft dit enigzins slechte invloed opde kuur of maakt het niet echt uit?
Vriendelijke groet Richard
Geplaatst door: Richard op maandag 13 september 2021
Hallo, k heb vorige week de kuur van 2 tabletten in nemen gehad.
Kan ik vanaf vandaag dan weer sex hebben/mastruberen?
Groet
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 14 september 2021
beste anoniem,

Als de week rust voorbij is kan dat weer.

Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous op dinsdag 14 september 2021
Hoi,
Er staat dat ik geen seks mag hebben tijdens en 7 dagen na de (7-daagse) kuur. Hieronder valt ook masturbatie. Maar bij mij is chlamydia vastgesteld in keel en anus. Dan kan masturbatie toch geen kwaad?
Geplaatst door: Jos op woensdag 15 september 2021
Beste Jos,

In dat geval is mastrubatie niet schadelijk, ik zou je wel adviseren om even geen anale seks te hebben tot de behandeling volledig is afgerond.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 15 september 2021
Dank je en groet
Geplaatst door: jos op woensdag 15 september 2021
Ik ben gister met een eendagskuur behandeld tegen chlamydia. Nu werd mij verteld dat je 7 dagen geen seksueel contact mag hebben met je partner. Valt zoenen hier ook onder of is dit verder geen probleem?
Geplaatst door: Jasmijn op donderdag 16 september 2021
Beste Jasmijn,

Je mag zoenen met en op de mond, dit heeft geen invloed op je behandeling.

groet, Klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 16 september 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie