BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer is chlamydia weg?
Tags: Chlamydia
Chlamydia is de meest behandelde SOA in Nederland. Op jaarbasis worden er heel wat antibiotica behandelingen uitgeschreven om deze bacterie te bestrijden. Misschien heb jij ook net een behandeling gehad of heb je net gehoord dat je chlamydia hebt gehad en loop je met vragen over chlamydia rond. Hieronder vind je antwoorden op de vraag wanneer na behandeling de chlamydia bacterie uit je lichaam is en wanneer je een betrouwbaar kan hertesten om te controleren of je behandeling goed is aangeslagen.
 
Wanneer is chlamydia weg

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Hoelang ben je besmettelijk na inname van een chlamydia kuur?
Wanneer is chlamydia weg na een behandeling?
Kan je enkele dagen na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 

Hoe wordt chlamydia behandeld?
Chlamydia is een bacterie. Ben je chlamydia besmet en is dit aangetoond door middel van een laboratorium test dan is de volgende stap chlamydia behandeling. Een chlamydia infectie wordt behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de locatie waar de infectie in je lichaam zit en hoe jouw gezondheid is schrijft de arts een korte of lange antibioticakuur voor.

Ben je besmettelijk als je een chlamydia kuur hebt ingenomen?
Heb je een eendaagse kuur voor chlamydia ingenomen dan duurt het doorgaans 4 dagen voordat de antibiotica de chlamydia bacterie in je lichaam heeft gedood. Bij een zevendaagse kuur duurt het iets langer, ongeveer 5 dagen. Het is voor een goede behandeling van belang de kuur als voorgeschreven in te nemen en in zijn geheel af te maken.

Kan je kort na behandeling van chlamydia weer seks hebben?
Wij adviseren geen seks te hebben tot 7 dagen na inname van de medicatie, ondanks dat je al enkele dagen niet meer besmettelijk bent.  Je lichaam, en dan met name het geïnfecteerde slijmvlies heeft dan 7 dagen tijd om te herstellen van de infectie. Onder seks verstaan we voor mannen ook masturbatie/ zelfbevrediging.

Wanneer is chlamydia weg na behandeling?
Doorgaans dood de antibiotica de chlamydia binnen enkele dagen na inname van de kuur. 

Wanneer kan je chlamydia betrouwbaar testen na behandeling? 
Testen op chlamydia na behandeling kan 6 weken na het afronden van de behandeling. Eerder testen kan een vals positief resultaat geven, dit betekent dat de test reageert op reeds gedode chlamydia bacteriedeeltjes. 
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 30 oktober 2020
116 reacties
Ik heb vrijdag 1 daags kuur geslikt tegen chlamydia, maar heb 2x seksueel contact gehad. 1x met condoom en 2e x scheurde de condoom. Is dat erg? Of moet ik mij na 2 weken weer testen
Geplaatst door: Laxmi op zondag 11 juli 2021
Hert advies na inname tabletten is 1 week rust. Het beste is na 6 weken een hertest te doen.

Groet Marlous
(SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 11 juli 2021
Ik ben een 7-daagse kuur aan het slikken maar op de derde dag moest ik braken na het innemen van de 1e tablet. Is nu de kuur niet meer werkzaam?
Geplaatst door: Sophie op zaterdag 17 juli 2021
Je kunt de kuur het beste afmaken Sophie. Na 6 weken kun je een hertest doen om zeker te zijn dat bacterie weg is.

Groet Marlous
Soa verpleegkundige
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zaterdag 17 juli 2021
Ik heb ongeveer 11/10 dagen geleden de eendaagse kuur genomen voor chlamydia, ook gewacht tot de 7e dag met mastruberen. Klachten qua vocht uit de penis zijn weg/verminderd want ik probeer er niet meer op te letten alleen doet plassen af en toe pijn en ook na het ejaculeren is er soms een branderig gevoel. Dit is de eerste keer dat ik positief ben getest en wil graag weten of ik kan vertrouwen op de medicatie. De klachten die ik nu heb staan ook een beetje gelijk aan een blaasontsteking, dus graag zou ik willen weten of ik kan vertrouwen op de medicatie die ik heb gehad dit was Zithromax.
Geplaatst door: Keess op vrijdag 23 juli 2021
Beste Keess,

Na behandeling van chlamydia kan je altijd wat lichte klachten houden doorgaans verdwijnen deze na enkele weken.
De medicatie werkt goed om chlamydia te genezen belangrijk is wel dat de medicatie wordt ingenomen zoals voorgeschreven.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op vrijdag 23 juli 2021
Ik ben 5 gepijpt zonder condoom. Dag erna had ik een beetje geïrriteerd gevoel in penis op bepaalde plek. Verder geen branderig gevoel bij het plassen en geen pus uit de penis. Er is verder niks te zien. Moet ik me zorgen maken op chlamydia of gonorroe? Kan ik evt na 14 dagen een zelftest doen?
Geplaatst door: Michel op maandag 9 augustus 2021
5 augustus bedoel ik. Hoe groot is de kans als je gepijpt word dat je chlamydia of goneroe oploopt?
Geplaatst door: Michel op maandag 9 augustus 2021
Beste Michel,

Als de dame of heer een chlamydia of gonorroe in de keel heeft op het moment van orale seks dan kan dat overgedragen worden. Na minstens 14 dagen wachten kun je inderdaad het beste testen.

Groet Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 9 augustus 2021
Hoe groot is de kans als je gepijpt word dat je chlamydia of goneroe oploopt? Of syfilis? Persoon was zelf in november getest en negatief en date niet zo vaak. Zegt niks natuurlijk. Gewoon even ter info
Geplaatst door: Michel op dinsdag 10 augustus 2021
Beste Michel

als zij een soa in de keel had dan kan dat overgedragen worden. Bij twijfel gewoon even testen, dat is de enige manier om zekerheid te krijgen.
Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 10 augustus 2021
Ik ben gisteren begonnen met het innemen van een eendaagse kuur maar heb zowel gisteren als vandaag gemasturbeerd, heeft dit invloed op de kuur?
Geplaatst door: Sjors op dinsdag 24 augustus 2021
Hoi Sjors,

Dit heeft geen invloed op de kuur maar kan er wel voor zorgen dat als je klachten hebt deze klachten wat langer aan blijven houden. Ons advies in het geval van plasbuis klachten is om even niet te masturberen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 24 augustus 2021
Hoi hoi ik heb 3weken geleden antibiotica kuur gehad alleen heb ik nog steeds veel afscheiding en het stinkt,
Heeft de kuur dan wel aangeslagen?
Groetjes
Geplaatst door: Larissa op zondag 29 augustus 2021
Hoi Larissa,

Had je een chlamydia infectie en zijn de klachten niet afgenomen na inname van de medicatie? Je zou ervoor kunnen kiezen om over 3 weken nogmaals chlamydia te testen om te checken of de infectie weg is (hertesten kan 6 weken na het afronden van de behandeling). Een andere optie is morgen even overleggen met je huisarts.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 29 augustus 2021
Ja klopt had chlamydia,
Pijn bij plassen is weg en heb alleen nog buikpijn soms en nog steeds stinkende afscheiding
Groet
Geplaatst door: Larissa op zondag 29 augustus 2021
Indien je het gevoel hebt dat je klachten niet helemaal verdwenen zijn kan je het beste overleggen met je huisarts.
Geplaatst door: klazien visser op zondag 29 augustus 2021
Hallo,
Ik heb donderdag middag de 2 tabletten ingenomen samen met mijn vriend. We hebben toen alleen wat gezoend en we werden er beide opgewonden van maar niks gedaan. Heeft dit ook invloed op dat het niet gaat werken omdat je natuurlijk wel nat raakt ?
En mag ik nu pas donderdag avond seks hebben of vrijdag ?
Geplaatst door: Kuiper op zondag 12 september 2021
Beste Kuiper,

Zoenen heeft geen invloed op de werkzaamheid van de medicatie, dat kan gewoon. Opgewonden worden is ook geen probleem.

Wij adviseren 7 dagen geen seks om het geïnfecteerde weefstel de kans te geven goede te genezen. Als aankomende donderdag de medicatie 7 dagen daarvoor ingenomen zijn kan je weer seks hebben.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 12 september 2021
Hallo, ik heb dinsdag m'n 2 tabletten genomen voor de behandeling.
Vandaag werd k wakker met een erectie en een beetje voorvocht, met een slaperig hoofd een beetje mee gespeelt maar niet klaar gekomen. Heeft dit effect op m'n kuur?
Ben echt bang dr voor namelijk
Geplaatst door: Anoniem op zondag 12 september 2021
Dit heeft geen effect op de kuur. Wel kan je, als je klachten ervaart, wat langer een geïrriteerd gevoel in je plasbuis ervaren.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 12 september 2021
Ah oke gelukkig!! En een pijnlijk gevoel inde balzak zal dan komen door het niet klaar komen denk ik? Heb dat sinds na dat van vanochtend en rest vande week geen last van gehad
Geplaatst door: Anoniem op zondag 12 september 2021
Fijn dat het pijnlijke gevoel weg is, als je dit alleen vanochtend hebt gehad zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet direct verband hebben met de chlamydia infectie.

Groet Klazien
Geplaatst door: Klazien visser op zondag 12 september 2021
Hallo,
Mijn partner en ik hebben samen de tabletten Ingenomen maar hebben na 3 dagen seks gehad onbeschermd.. we hadden beide zin en toen gebeurde het ineens. Ik heb nu best wel spijt omdat ik bang ben dat we elkaar weer hebben besmet. Moet ik me straks opnieuw laten testen of kan 1 keer geen kwaad na 3 dagen van inname tabletten ?
Geplaatst door: Eline op maandag 13 september 2021
Beste Eline,

Als je twijfelt of je behandeling geslaagd is zou je 6 weken na behandeling een hertest op chlamydia kunnen doen ter controle.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op maandag 13 september 2021
Hallo, k heb 6 dagen geleden de tabletten ingenomen, nu werd k vandaag opgewonden en ging k een beetje met me zelf bezig.
Na een tijdje bedacht k me en ging k maar ff googlen of het wel kon en tot m'n schrik zag ik dat het niet mocht wat me niet verteld was..
K ben niet klaar gekomen maar wel redelijk veel voorvocht wat uit m'n penis kwam ( ook beetje een spuitende manier)
Heeft dit enigzins slechte invloed opde kuur of maakt het niet echt uit?
Vriendelijke groet Richard
Geplaatst door: Richard op maandag 13 september 2021
Hallo, k heb vorige week de kuur van 2 tabletten in nemen gehad.
Kan ik vanaf vandaag dan weer sex hebben/mastruberen?
Groet
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 14 september 2021
beste anoniem,

Als de week rust voorbij is kan dat weer.

Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous op dinsdag 14 september 2021
Hoi,
Er staat dat ik geen seks mag hebben tijdens en 7 dagen na de (7-daagse) kuur. Hieronder valt ook masturbatie. Maar bij mij is chlamydia vastgesteld in keel en anus. Dan kan masturbatie toch geen kwaad?
Geplaatst door: Jos op woensdag 15 september 2021
Beste Jos,

In dat geval is mastrubatie niet schadelijk, ik zou je wel adviseren om even geen anale seks te hebben tot de behandeling volledig is afgerond.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 15 september 2021
Dank je en groet
Geplaatst door: jos op woensdag 15 september 2021
Ik ben gister met een eendagskuur behandeld tegen chlamydia. Nu werd mij verteld dat je 7 dagen geen seksueel contact mag hebben met je partner. Valt zoenen hier ook onder of is dit verder geen probleem?
Geplaatst door: Jasmijn op donderdag 16 september 2021
Beste Jasmijn,

Je mag zoenen met en op de mond, dit heeft geen invloed op je behandeling.

groet, Klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 16 september 2021
Hoi, ik zit op dag 2 van de 7 daagse kuur( doxycycline) Na hoeveel dagen moet ik verschil gaan merken ?
Geplaatst door: Jasper op dinsdag 21 september 2021
Beste Jasper,

na 2 weken, na het slikken van de laatste tablet, moet je op z'n minst verbetering merken.

Groet Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 21 september 2021
Hoi,

Ik heb nu bijna 2 weken geleden medicatie gekregen en gebruikt voor chlamydia. Heb de eerste week geen seksueel contact gehad ook niet gemastrubeert. Nu heb ik 2 dagen geleden gemastrubeert en nu brand het weer.

Ik heb een paar vragen van andere mensen gelezen en ik kom tot de conclusie dat ik geen chlamydia meer heb naar nog wel een tijdje klachten kan hebben, kan dat kloppen of zeg ik nu iets raars.

Als ik na mijn 2 weken zonder sex weer sex ga hebben met condoom is dan voldoende bescherming voor de ander? Of moet ik nu nog 4 weken wachten en me opnieuw laten testen?
Geplaatst door: Peter op vrijdag 24 september 2021
Beste Peter,

klachten kunnen inderdaad soms nog wel even aanhouden ook na een succesvolle behandeling voor chlamydia. Om jezelf en je partner(s) te beschermde is een condoom gebruiken een goed idee. Indien je nooit condooms gebruikt hebt is het slim om even te oefenen voor het beste resultaat.

Blijf je twijfelen over het effect van de behandeling dan kan je altijd 6 weken na het afronden van de behandeling een hertest doen.

groet, Klazien
Soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 24 september 2021
Ik heb afgelopen maandag mijn 1 daagse kuur gehad. Nu ben ik vrijdag bevredigd, heeft dit nog gevolgen voor de werking?

Geplaatst door: Anita op maandag 27 september 2021
Het kan zijn dat eventuele aanwezige klachten langer aanhouden.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 28 september 2021
Goedemiddag,

Ik heb een 7 daagse kuur gehad doxycycline. Zondag heb ik mijn laatste tablet ingenomen (is nu donderdag )klachten zijn iets minder geworden maar heb nog wel afscheiding en pijn op z’n momenten. Betekent dit dat de medicatie niet z’n werking heeft gedaan?
Geplaatst door: Mees op donderdag 30 september 2021
Beste Mees,

Het kan altijd even duren voordat klachten helemaal verdwijnen. Geef het nog even tijd, als klachten blijven aanhouden dan kan je het beste contact opnemen met de arts die je de medicatie heeft voorgeschreven.

Klazien
soa-verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien op donderdag 30 september 2021
Op woensdag heb ik medicatie genomen tegen chlamydia, omdat ik positief getest was. Ik heb 2 tabletten genomen in één keer. Zondagochtend heb ik (wel met condoom) seks gehad met een man (ik ben zelf een vrouw). Maandag kwam ik erachter dat dit afgeraden wordt, omdat je jezelf zou kunnen herbesmetten? Klopt dit? Wat kan ik nu het beste doen? De kuur is nu een week geleden en mijn klachten zijn grotendeels weg. Ik heb alleen soms nog een klein beetje een branderig gevoel in mijn onderbuik. Kan ik vanaf vandaag ook weer veilig seks hebben, of moet ik nu langer wachten?
Geplaatst door: Klaassie op woensdag 6 oktober 2021
De klachten kunnen daardoor langer aanhouden. Heb je ook anaal getest? dan weet je dat alles is uitgesloten.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 6 oktober 2021
Ik heb geen anale seks gehad. ik ben alleen vaginaal getest. Maar kan ik er vanuit gaan dat de bacterie gewoon gedood is en de kuur zijn werk heeft gedaan? Dus dat ik wellicht alleen wat langer klachten heb, maar dat de bacterie echt weg is na een week. Of kan ik echt herbesmet zijn, doordat de bacterie opnieuw kon nestelen in het beschadigde slijmvlies?
Geplaatst door: Klaassie op woensdag 6 oktober 2021
Een anale infectie wordt niet goed behandeld met een vaginale kuur. Mocht je twijfels hebben over een anale infectie (dit kan ook als je geen anale seks hebt gehad). Dan adviseren we je dit te testen.

groet, Klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 6 oktober 2021
half augustus heb ik onveilige sex gehad met een man die twee weken later chlamydia bleek te hebben. Toevalligerwijs in die week van melding begonnen met een kuur doxycycline (10 dagen) ivm tekenbeet. Kan ik dan in een later stadium nog chlamydia klachten ontwikkelen? Was een discussiepunt hier.
Geplaatst door: Yvonne H op zaterdag 9 oktober 2021
Het is afhankelijk van de dosering of de kuur die je hebt ingenomen ook meteen een chlamydia infectie meebehandeld. Gezien je gewaarschuwd bent zou ik zeker even testen zodat je zeker weet dat je geen chlamydia hebt.

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 11 oktober 2021
Vorige week hebben ik en mijn partner 2 pillen van 500mg azitromycine geslikt. Nu zijn mijn klachten precies niet echt verminderd. Moet ik hiervoor mijn arts aanspreken of wacht ik nog even?
Geplaatst door: Julia op maandag 11 oktober 2021
Indien klachten helemaal niet afnemen na het innemen van de medicatie is het verstandig om even contact op te nemen met de behandelaar die je de medicatie voorgeschreven heeft voor overleg.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 11 oktober 2021
Ik had sex zonder condoom en kwam achter dat zij chlamydia had. Maar dat was binnen 7 dagen en toen had ik gelijk de medicatie ingenomen. Want ik las dat je eerst 14 dagen moet wachten en dan moet testen en medicatie moet innemen. Heeft mijn kuur dan niet geholpen omdat ik binnnen 7 dagen na seksueel contact de kuur heb genomen?
Geplaatst door: Sophie op donderdag 14 oktober 2021
Indien je preventief medicatie voorgeschreven hebt gekregen en je twijfelt of het gewerkt heeft kan je het beste een test doen.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 15 oktober 2021
Ik heb een eendaagse kuur op maandag gehad en zondag ochtend heb ik seks gehad. Hoe groot is de kans dat de chlamydia bacterie al weg was? En als mijn klachten hierdoor langer aanhouden, betekend dit wel dat ze uiteindelijk vanzelf weggaan?
Geplaatst door: Tessa op dinsdag 19 oktober 2021
De kuur werkt binnen enkele dagen. Twijfel je over de werkzaamheid dan adviseren we je een hertest te doen. Dit kan 6 weken na het afronden van de behandeling. Eerder testen geeft geen betrouwbare uitslag. Klachten kunnen enige tijd aanhouden, als ze niet verminderen is een hertest geadviseerd.

Klazien Visser
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 19 oktober 2021
Vraagje,
Mijn ex is vreemdgegaan en stuurt me een berichtje dat ze chlamydia heeft. Het is 5 dagen geleden dat ik seks met haar heb gehad. Ik heb nog geen klachten. Maar heeft het zin als ik toch na 5 dagen al aan een kuur begin?
Geplaatst door: Daan op woensdag 20 oktober 2021
Ik zou je adviseren over 9 dagen te testen of je een chlamydia infectie hebt. Heb je geen infectie dan is een antibiotica behandeling niet nodig. Antibiotica innemen zonder dat daar een reden voor is, is niet goed voor je gezondheid. We raden je dat af.

Klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 20 oktober 2021
Ik heb twee weken terug een eendaagse kuur gehad. De klachten werden minder, maar nu merk ik dat deze weer terugkomen (pijn in onderbuik en ruikende afscheiding). Ik heb in deze tijd geen seks gehad, maar wel gemastrubeerd. Kan het zijn dat ik alsnog chlamydia heb en moet ik me dus opnieuw laten testen? Of is het normaal dat deze klachten nog niet zijn verdwenen?
Geplaatst door: Marleen op vrijdag 22 oktober 2021
Heb je ook anaal getest Marleen? We zien vaker bij vrouwen dat deze infectie gemist word. https://www.soapoli-online.nl/webshop/chlamydia/chlamydia-anus-test

Marlous Soa verpleegkundige
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 22 oktober 2021
Vandaag positief getest voor chlamydia zojuist de 1 daagse kuur genomen
Ik ben best wel paranoïde geworden en loop nu op google van alles te lezen dat je rectale chlamydia kan krijgen als vrouw zonder dat je anale seks hebt gehad
Heeft de 1 daagse kuur dan wel nut en kan er een her besmetting plaats vinden
Geplaatst door: Lisa . op vrijdag 29 oktober 2021
Een eendaagse kuur behandeld een anale infectie niet afdoende. Een anale infectie met chlamydia kan ook je geen anale seks hebt gehad. Wil je zekerheid dan adviseren we te testen; Je kan een anale test hier bestellen:
https://www.soapoli-online.nl/webshop/chlamydia/chlamydia-anus-test

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 29 oktober 2021
Beste, afgelopen vrijdag heb ik de 1 daagse kuur tegen chlamydia ingenomen. Nu heb ik zondag op maandag nacht onveilige seks gehad, was ik op dit moment al chlamydia vrij? En hoe groot is de kans dat ik mijn partner nu besmet heb? Kan het zijn dat ik nu weer besmet ben? Ik heb geen klachten.
Geplaatst door: Anoniem op maandag 1 november 2021
Beste marlous,

Even als reactie op je berichtje;
Ik heb helemaal geen klachten gehad en nu ook niet. Kan het zijn dat ik mijn partner nu heb besmet of is de bacterie weg na het innemen van de kuur?
Is het misschien verstandig om over 6 weken weer te testen? Ik heb geen anale seks. Ik ben een vrouw, wat bedoel je precies met voor nu verder actie nodig?
Geplaatst door: Anoniem op maandag 1 november 2021
Beste anoniem,

het advies is 1 week geen seks dan kan alles goed herstellen. De klachten kunnen langer aanhouden hierdoor. Als je een vrouw bent en de anale testuitslag was negatief (zonder penetratie kan je de infectie ook anaal hebben zitten) dan is voor nu geen verder actie nodig.
Geen anale test gedaan en twijfel je; dan over 6 weken hertesten op beiden locaties (vaginaal en anaal)

Groet Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 1 november 2021
Hi! Ik heb twee weken geleden tabletten ingenomen tegen chlamydia. Ik heb tot nu toe geen seks gehad met mijn partner. Ik heb sinds een paar dagen wel last van de geur van mijn vagina/afscheiding. Is dit normaal na een behandeling? Of is het verstandig om even contact op te nemen met mijn huisarts?
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 9 november 2021
Beste anoniem,

Het kan zijn de anti biotica wat invloed heeft gehad op de zuurgraad van de vagina. Dan kan een schimmelinfectie oid ontstaan. Als je erge last ervaart dan is terug gaan naar de huisarts inderdaad aan te raden.

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 10 november 2021
Hi, ik heb Chlamydia LGV gehad en heb een drie weken kuur gedaan. Helaas had ik tijdens de 19de dag seks maar ik las dat je pas na drie weken en nog 1 week wachten geen sex kan hebben. We hebben het met condoom gedaan maar het was gescheurd. Ik heb anale seks gehad betekent dit dat ik weer ben besmet of mijn partner? En Ik voel na een week jeuk bij mijn anus maar heb geen pijnlijke klachten. Kan het zijn dat ik nog klachten heb maar dat het weggaat omdat het nog moet herstellen?
Geplaatst door: Anoniem op zondag 14 november 2021
Beste Soa verpleegkundige,

Er kwam uit een test voort dat ik chlamydia heb, al 3 jaar dezelfde partner, dus het moet er allang zitten.
Wij hebben dus vandaag seks gehad. Kan ik alsnog die tabletten innemen of moet ik even wachten?

Groetjes.
Geplaatst door: Sophie op zondag 14 november 2021
Beste Sophie,

Je kan de medicatie innemen, het is wel van belang dat je partner ook behandeld wordt en dan jullie tijdens de behandeling en 7 dagen erna even afzien van seksueel contact.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 14 november 2021
Reactie op Anoniem op zondag 14 november 2021

In dit geval was de kuur nog niet afgerond, ik zou je adviseren om 6 weken na het afronden van de kuur nogmaals op chlamydia te testen om te controleren of de behandeling goed zijn werk gedaan heeft.
Je partner, indien niet behandeld of gewaarschuwd ten tijde van de start van jouw behandeling moet ook getest worden. Afhankelijk of je partner ook behandeld is kan hij ook over 6 weken een hertest op chlamydia doen. Is deze partner niet getest of behandeld ten tijde van jouw chlamydia infectie dan zou het advies zijn dat hij dit over 2 weken op chlamydia laat testen.

groet, klazien
Soa verpleegkundige

Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 14 november 2021
Ik heb afgelopen dinsdag een kuur genomen tegen chlamydia ( 2 pillen in een keer ). Maar de klachten nemen nog niet af.. moet ik me zorgen maken of nog even geduld hebben?
Geplaatst door: Maria op zondag 14 november 2021
Dag Klazien,
Mocht ik na 6 weken weer een test doen op chlamyadia omdat de kuur nog niet volledig is afgemaakt. En als de uitslag blijkt dat ik geen chlamydia hebt betekent dat mijn partner dan toch besmet is. Want ik heb op de 19 de dag seks gehad betekent dat hij toch besmet is? Want als ik niks heb hoeft hij zich dan toch niet te testen.
Geplaatst door: Anoniem op zondag 14 november 2021
ik kreeg 9 jaar geleden te horen van een bedpartner dat zij chlamydia had. ik heb slechts 1 keer seks gehad met haar. ik kreeg 2 pillen.
ik was toen reeds samen met mijn vrouw en aangezien we beiden geen symptomen hadden heb ik haar niet ingelicht en gewoon de pillen genomen.
doorheen al die jaren heb ik mij 4 keer laten testen op chlamydia en steeds was deze negatief. wil dit dan ook zeggen dat mijn vrouw al die jaren geen chlamydia had?
Geplaatst door: bart op dinsdag 16 november 2021
Beste

We kunnen nu niet weten of er sprake is geweest van een chlamydia infectie. Dat er nu chlamydia is na 9 jaar lijkt me onwaarschijnlijk. Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 16 november 2021
Beste allemaal,
Ik heb dinsdag een kuur genomen tegen chlamydia. Dit was een eendaags inname van 2 tabletten. De volgende dag (woensdag) was de klacht die ik had (branden met plassen) weg. Nu is het donderdag en is het ineens terug gekeerd. Moet ik nu gewoon wachten of dit weggaat of moet ik nu de huisarts inlichten? Of is dit normaal dat dit kan gebeuren…?
Geplaatst door: Anoniem1 op donderdag 18 november 2021
Beste anoniem

Klachten kunnen best een tijdje aanhouden. Na 2 weken moet je verbetering merken.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 19 november 2021
Hallo, ik heb chlamydia in mijn anus, al een tijdje kom ik net achter. De urinetest is 2x gedaan en 2x is deze negatief uitgekomen voor chlamydia en gonorroe. Ik heb last van een branderig gevoel na het plassen in de ochtend. Kan het zijn dan mijn prostaat is ontstoken door de chlamydia in mijn anus? Waar zouden de klachten anders aan kunnen liggen?
Geplaatst door: David van Dijk op maandag 22 november 2021
Beste David

Ben je bij de huisarts getest? Of via ons? Als je via ons getest bent zou je dan willen mailen met testcode? Dan help ik je persoonlijk verder.

Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 22 november 2021
Ik ben bijna klaar met de 7daagse kuur doxycycline na positief te hebben getest op chlamydia. Nou heb ik begrepen dat je nog 7 dagen na het einde van de kuur nog geen seks mag hebben vanwege het beschadigde slijmvlies. Ik heb alleen nooit klachten gehad en heb (voordat ik wist van de infectie) altijd probleemloos seks gehad. Betekent dat dat ik al eerder weer (veilige) seks zou kunnen hebben? Of ben ik wel nog steeds besmettelijk?
Geplaatst door: Sara op dinsdag 23 november 2021
Hallo, k heb vorige week maandag de 2 tabletten genomen. Dat is vandaag een week geleden dus ik ging er vanuit dat ik weer sex kon hebben alleen nu lees ik overal dat het om de week van de kuur en van de week na de kuur dat je eigenlijk geen sex mag hebben, hoe zit dit nou precies? Maak me dr best zorgen om nanelijk...
Geplaatst door: Ricardo op maandag 29 november 2021
Het advies is een week geen seks na inname van de medicatie, volgens mij is het goed gegaan als ik je verhaal zo lees.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 29 november 2021
Goedenavond, woensdag de 23st heb ik mijn chalmydia behandeling in de middag gehad waarbij ik 2 pillen in 1x moes slikken. Nu heb ik maandag de 29st rond 21:00 afgetrokken waarbij ik alleen licht over mijn eikel heb gewreven, ik ben klaargekomen.. Heb ik nu kans op een herbesmetting?
Geplaatst door: Serdar op maandag 29 november 2021
Beste Serdar

mocht je klachten hebben dan kunnen die iets langer aanhouden. Herbesmetting kan zo niet.

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 30 november 2021
Ik heb een soa gehad en antibiotica geslikt ik heb niks gedaan met iemand of alleen maar nou 3 weken later nogsteeds last van apnormale afscheiding en ik zou graag willen weten of dat normaal is of dat het is dat de kuur niet heeft aangeslagem
Geplaatst door: Kelly Dulfer op dinsdag 30 november 2021
Beste Kelly

heb je ook anaal getest? We zien vaak bij vrouwen dat het daar gemist word en dat ze dan klachten blijft houden/ opnieuw positief test. https://www.soapoli-online.nl/webshop/chlamydia/chlamydia-anus-test

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 30 november 2021
Hi,
Ik heb de 26e de eendaagse 2 pillen geslikt tegen chlamydia morgen is het de 3e dat betekend dat ik 7 dagen heb gewacht mag ik na deze 7 dagen alles weer doen of worden dingen afgeraden?
Geplaatst door: Damian op donderdag 2 december 2021
Volgens richtlijn moet je 7 dagen wachten na het slikken van de medicatie met het hebben van seks.

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 2 december 2021
Okee duidelijk, waarom geeft de huisarts daar dan 2 weken voor?
Geplaatst door: Damian op donderdag 2 december 2021
Mogelijk heb je andere medicatie gehad dan standaard of speelt er iets anders.
Als hij dat advies heeft gegeven dan zal dat vast met een reden zijn. Dan adviseer ik je dat op te volgen.

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 2 december 2021
azitromycine 2 tabletten
Geplaatst door: Damian op donderdag 2 december 2021
Ik heb ongeveer een half jaar geleden chlamydia gehad. Ik heb ook een hertest na 6 weken gedaan die was negatief.

Nog steeds heb ik soms last van enige klachten wat voelt als een soort blaasontsteking. Een soort koude/brandende vorm bij de vaginamonding.

Ik heb geen sexueel contact, heeft u enige verklaring?
Geplaatst door: Els op vrijdag 3 december 2021
Ik heb reeds chlamydia gehad , tijdje geen seks gehad omdat ik erg voorzichtig ben. Nu wel weer seks gehad! Deze keren zeker allemaal veilig! Alleen mijn klachten zijn terug, deze klachten waren eerst weg! Is de kans dat ik weer besmet ben aanwezig? Of is veilige seks eigenlijk voldoende en moet ik vertrouwen op de kuur die ik toen gehad heb dat het weg is?!
Geplaatst door: Anoniem S op zaterdag 4 december 2021
Beste S

Als je een vrouw bent, heb je ook anaal getest? Deze wordt vaak gemist en dan kan de infectie vaginaal weer terug komen.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous op zaterdag 4 december 2021
Hoi

Vorige week een 1 daagse kuur gehad. Toen kreeg ik pas klachten.
Nu n week later niet helemaal weg. Vooral jeuk( denk schimmelinfectie) en jeuk anus. Heb vaginaal getest. Wat te doen?

En hoe maak je je sexspeeltje( vibo, butplug) goed schoon en menstruatie cup( is uitkoken voldoende) zodat je jezelf niet weer besmet.
Ik kan daar nergens wat over vinden.
Gr sofie
Geplaatst door: Sofie op woensdag 8 december 2021
Beste Sofie,

Indien je klachten ervaart na behandeling kan je het beste even contact opnemen met de behandelaar die je de medicatie voorgeschreven heeft.

Sekstoys en menstruatie cups kan je het beste reinigen met een mild schoonmaakmiddel, check dit vooraf bij de fabrikant van de materialen om beschadiging te voorkomen.

groet, Klazien

Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 9 december 2021
Hi! Gisteren getest op een soa, waar ik de uitslag nog van moet krijgen. Tevens besefte ik dat ik een ‘speeltje heb gebruikt’ van iemand met een vast bed partner in een dronken bui. Heel stom. Wel schoongemaakt daarna, heeft die gene ook nog kans op een soa? Groeten.
Geplaatst door: Lotte op donderdag 9 december 2021
Hoi Lotte,

Ik zou de uitslag van je soa test afwachten, is deze uitslag niet goed dan kan je deze persoon altijd nog waarschuwen. Een soa via een seksspeeltje draag je over als je het seksspeeltje tijdens de seks deelt met elkaar.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 10 december 2021
Hii ik had een paar weken terug klachten wat een beetje leuk op een vaginale schimmel en ben toen voor de zekerheid gaan testen, al had ik de dagen voor het testen geen klachten meer. Uiteindelijk ben een week geleden positief getest op chlamydia en heb ik een eenmalige antibiotica kuur gehad. Ik heb toen een week geen seks gehad en niet gemastrubeerd, en had geen klachten. Echter heb ik nu, 1,5 week na mijn antibiotica kuur weer een beetje dezelfde klachten als die vaginale schimmel/chlamydia. Kan het zijn dat de antibiotica niet voldoende was of kunnen de klachten nog een tijdje aanhouden en ben je niet meer besmettelijk? Want als ik nu weer ga testen, ben ik alsnog positief dus hoe kom ik daar achter?
Geplaatst door: Dafne op zondag 12 december 2021
Beste mensen van soapoli,

Ik heb een behandeling voor chlamydia gehad (twee tabletten in 1x)
Is de bacterie doorgaans 4 dagen uit je lijf en niet meer besmettelijk?
Ik heb vijf dagen na de behandeling weer seks gehad, maar lees dat 7 dagen geadviseerd wordt.
Die 7 dagen zijn meer voor het herstel van de slijmvliezen? Of ook tegen besmetting? Ik hoor het graag.
Geplaatst door: John op zondag 12 december 2021
Beste John,

De 7 dagen is vooral voor het herstel van het slijmvlies.

groet, Klazien
Geplaatst door: KLazien Visser op maandag 13 december 2021
Beste Dafne,

Ik zou even contact opnemen met de arts die je de medicatie voorgeschreven heeft. het kan zijn dat de klachten worden veroorzaakt door de antibiotica kuur, dit komt vaker voor.
Een andere mogelijkheid kan zijn dat je chlamydia infectie ook anaal zit en dat je een herbesmetting hebt via de anus. Indien je geen anale test op chlamydia hebt gedaan zou je dit nog kunnen over wegen om dit uit te sluiten.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 13 december 2021
Komt het vaak voor dat de klachten weg zijn en na het afronden van de antibiotica kuur dan weer terug komen zonder dat je weer besmet bent?
Geplaatst door: Dafne op maandag 13 december 2021
Hoi Dafne,

Als je twijfelt of de terugkerende klachten door een herinfectie van chlamydia komen zou ik je adviseren een anale test te doen.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 13 december 2021
Hoi,

Ik heb gisteren de 2 pillen ingenomen voor de eendaagse kuur tegen Chlamydia. Hoe lang duurt het gemiddeld na inname dat de klachten verdwijnen?
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 14 december 2021
Dit kan soms wel even aanhouden. Na 2 weken moet je verbetering merken.

Groet Marlous
(soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 14 december 2021
Ik heb 3 dagen geleden mijn 7 daagse chlamydia kuur beëindigd, en heb sinds gisteren zware jeuk aan de binnekant van mijn vagina.
Is dat normaal?
Of wilt dat zeggen dat de kuur niet heeft gewerkt?
Ik ben zeer ongerust.
Geplaatst door: Camille Perals op maandag 20 december 2021
Het kan zijn dat je een irritatie / schimmel hebt overgehouden na de anti biotica kuur. Heb je veel last of maak je je zorgen neem dan contact op met je huisarts.

Groet Marlous
Soapoli-online
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 20 december 2021
En hoe groot is de kans voor onvruchtbaarheid?
Ik had 1jaar en een half geleden chlamydia en had direct een kuure gedaan en was dan negatief en heb het nu weer.
Is er veel kans op onvruchtbaarheid?

Groetjes Camille
Geplaatst door: Camille Perals op maandag 20 december 2021
Dag Camille

je zou een e-consult kunnen inplannen dan geef ik je persoonlijk advies. https://www.soapoli-online.nl/e-consult

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 20 december 2021
Hallo,

Ik was benieuwd. Er staat: doorgaans dood de antibiotica de chlamydia Binnen 4 dagen na inname van de kuur en bij een kuur van 7 dagen is dat 5 dagen.

Spreken we dan over dag 5 van de 7 daagse kuur dat de bacterie eigk al gedood is of wordt er bedoelt: dag 5 ná de laatste dag van de inname van de kuur, dus eigk dag 12?

Bedankt alvast!
Geplaatst door: Matje op donderdag 23 december 2021
Beste Matje,

Uitgaande van de 5de dag na het beëindigen van de kuur.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 23 december 2021
Hallo,

Drie dagen geleden ben ik begonnen aan mijn eendaagse kuur. Van de 2e op de 3e dag heb ik tweemaal gemasturbeerd, is dit van invloed op de effectiviteit van de kuur?

Geplaatst door: Jan op zondag 26 december 2021
Beste Jan,

Masturbatie heeft geen invloed op de werking van de kuur.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 27 december 2021
Hoi ik heb een vraagje. Ik heb de 2 pillen geslikt vrijdag en toen heb ik zaterdag beetje contact gehad en diegene gepijpt. Is dit erg voor mij kuur? Voor de rest is er niks gebeurd.
Geplaatst door: Lonneke op maandag 27 december 2021
Hoi heb 22 december 2021 te horen gekregen na darmonderzoek dat ik besmet ben met chlamymidia.
Er is me niets gezegd dat er een kuur voor is,kan ik die gewoon bij apotheek halen?
Geplaatst door: Anneke op vrijdag 7 januari 2022
Beste,

Je kan het beste even contact opnemen met de behandelaar die het onderzoek heeft aangevraagd en het resultaat en een behandeling met deze persoon bespreken.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 7 januari 2022
Hi, ik ben dus vorige donderdag 13 januari in de avond begonnen met het slikken van me eerste pil van de 7 daagse behandeling tegen clamidiya. Ik heb elke keer netjes geslikt het is vandaag dinsdag de 18e en heb dus seks Gehad met iemand die besmet is ik heb vanavond weer netjes me tablet genomen en me laatste is donderdag ochtend. Blijf ik nu besmet en kan ik nog een weekkkuur nemen?
Geplaatst door: Kieki op dinsdag 18 januari 2022
Beste Kieki

Het advies is geen seks tijdens de. behandeling en dan ook geen seks de week erna.
Het beste is dit te bespreken met je behandelaar.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 19 januari 2022
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.