BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer kan ik betrouwbaar testen op HIV?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

'Hoe kan het dat de ene site zegt dat je pas na 3 maanden betrouwbaar kunt testen op HIV en via de site van Soapoli-online kan het al na 4 weken'.

 

Goede vraag want is ook erg verwarrend dat er op verschillende sites verschillende incubatietijden voor HIV geadviseerd worden. Op de meeste sites wordt 3 maanden aangehouden omdat er veelal vanuit wordt gegaan dat er getest wordt op hiv met een 3de generatie hiv test ; deze meten alleen HIV 1 en HIV 2 antistoffen.

Soapoli-online maakt gebruik van een 4de generatie hiv-test. Bij deze test worden niet alleen HIV 1 & HIV 2 antistoffen aangetoond maar ook HIV 1-antigeen. De fabrikant van deze test heeft voordat ze deze test op de markt hebben gebracht op grote schaal de betrouwbaarheid onderzocht bij verschillende risicogroepen. Dit onderzoek en later onderzoek door oa GGD Amsterdam heeft aangetoond dat er met een 4de generatie hiv-test betrouwbaar getest kan worden 4 weken na een onbeschermd sekscontact.

Voor de hiv-test is maar weinig bloed nodig; 6 dikke druppels is voldoende om de hiv-test betrouwbaar uit te voeren. Alle bloedtesten van Soapoli-online worden onderzocht in een CCKL gecertificeerd laboratorium waarmee de hoogst haalbare kwaliteit gegarandeerd is. Overigens checkt het laboratorium voorafgaand aan de test de bloedkwaliteit. Indien de kwaliteit door omstandigheden, bijvoorbeeld transport, niet optimaal is wordt er niet getest.

Hoe neem je de test af

Je ontvangt van ons een pakket waar alle materialen in zitten om wat bloed af te nemen. Met een vingerprikker prik je een gaatje in je vingertop waardoor druppels bloed naar buiten komen. Met een speciaal buisje schep je de druppels in het buisje. Voor 1 test heb je maar 6 druppels nodig. Je pakt alles in volgens de instructie zodat het gereed is voor de verzending. Je afgenomen test stuur je via een PostNL brievenbus naar ons laboratorium.

We hebben snel een uitslag voor je. Om een voorbeeld te geven: Neem je bijvoorbeeld op maandag bloed af en post je het direct dan is het de volgende dag al binnen bij het laboratorium. De verwachting is dat je dan op woensdag je uitslag al krijgt. Snel toch?!

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 29 april 2016
13 reacties
Beste,

Hoe kan het zo zijn dat er op de site aangegeven wordt dat er betrouwbaar op hiv 1 en 2 getest kan worden na 4 weken, terwijl ook op de site voor hiv 2 een incubatietijd van 6 weken wordt gegeven. Mijn vraag is dan ook of ik hiv 2 kan uitsluiten met een test op 4 weken.
Geplaatst door: Hiv test op dinsdag 18 augustus 2020
Beste

HIV 1 kan na 4 weken worden afgenomen. HIV 2 na 6 weken. HIV 2 komt zeer zelden voor in Nederland. Daarom de genoemde 4 weken om te kunnen testen.

Hartelijke groet Marlous
Geplaatst door: Marlous (SOA verpleegkundige) op dinsdag 18 augustus 2020
Goedemiddag,

Ik las dat jullie een 4e generatietest gebruiken, is dit hetzelfe als een Elisa test?

Groet Erik
Geplaatst door: Erik op dinsdag 1 september 2020
Beste Erik

ze testen hetzelfde als bij een venapunctie afname. P24-Antigeen en HIV 1&2 anitistoffen (vingerprikafname); indien positief confirmatie

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous (SOA verpleegkundige) op dinsdag 1 september 2020
Hallo ,
Als ik met jullie test negatief test dan is dat zeker of moet ik dan nog later een keer testen ?
Groet ikke
Geplaatst door: Ikke op woensdag 28 oktober 2020
Beste Ikke

Als je goed rekening hebt gehouden met de windowfase dan is de uitslag betrouwbaar en is herhaling niet nodig.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 28 oktober 2020
Hallo Marlous
Is de windowfase 4 weken omdat je bij jullie vanaf 4 weken betrouwbaar kan testen ?
Groet
Geplaatst door: Ikke op woensdag 28 oktober 2020
Beste Ikke

Ja klopt met onze testen kan dat betrouwbaar getest worden. HIV 2 na 6 weken maar dat komt zeer zelden voor in Nederland.
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 28 oktober 2020
Dus na deze test hoef ik niet nog een test te doen
4 weken test na onveilig contact is genoeg ?
Groet
Geplaatst door: Ikke op woensdag 28 oktober 2020
is 3 maanden hiv testen negatieve is voldoenden of moet ik nog herhalen
Geplaatst door: karin op maandag 14 december 2020
Als je via Soapoli-online hiv getest hebt heb is je uitslag betrouwbaar en is een herhaling van de test niet nodig, mits je geen risico hebt gelopen in de tussentijd.

Groet Marlous (verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 14 december 2020
Goedemiddag Marloes, de window van 4 weken is dus gewoon betrouwbaar met de 4de generatie test als ik het goed heb begrepen? De test die zowel op antistoffen als antigenen test? Gr
Geplaatst door: Angsthaas op dinsdag 26 januari 2021
De windowfase van 4 weken geldt voor HIV 1. Bij deze test worden HIV 1 & HIV 2 antistoffen aangetoond en HIV 1-antigeen.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 26 januari 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie