'Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD". Wil je niet naar een je huisarts of een GGD gaan, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn.

 Ons standpunt is: voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD.


Wil je niet naar een je huisarts of een GGD gaan, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Maar hoe weet je of je een betrouwbare test doet? Wanneer test je en welke test gebruik je? 

Let op
​een zelftest is nooit een vervanging voor een consult door een arts of de GGD.

Koop een soa-zelftest:

 1. die je met de post moet opsturen naar een laboratorium. Waarom: De meeste soa-testen waarbij je de uitslag zelf thuis afleest zijn niet betrouwbaar. Als de test zegt dat je geen soa hebt, kan het zijn dat je die wel hebt en omgekeerd. Testen waar je niets mee opschiet dus. Koop soa-testen die je moet opsturen naar een laboratorium! Uitzondering zijn sommige hiv-testen. Met name de OraQuick hiv-sneltest, deze is wel betrouwbaar, maar op dit moment officieel nog niet te koop in Nederland.
 2. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet afnemen, bijvoorbeeld  met behulp van een filmpje. Waarom: Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor die soa-zelftest niet goed afneemt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het afnemen van testmateriaal.
 3. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen , bijvoorbeeld met behulp van een filmpje. Waarom: Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor de soa-zelftest niet goed verpakt en op de juiste manier per post opstuurt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het verpakken en opsturen van testmateriaal.
 4. met een duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat je kunt bellen voor vragen. Waarom:  Het kan zijn dat je soa-zelf test aangeeft dat je een soa hebt (positieve uitslag). Dan is belangrijk dat je weet hoe jij je uitslag te horen krijgt. Word je gebeld en kun je bijvoorbeeld tijdens je werk gestoord worden door een telefoontje hierover? Als je vragen of twijfels hebt is het belangrijk dat je iemand kunt bellen daarover. Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die duidelijk aangeeft hoe je een uitslag krijgt en die je kunt bellen als je vragen hebt.
 5. met een duidelijke uitleg over hoe het verder gaat als je een soa hebt. Bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor behandeling en of die extra kosten met zich mee brengt. Waarom: Als je een soa hebt, wil je zo snel mogelijk behandeld worden. Hoe gaat dat? Moet je voordat je een behandeling krijgt opnieuw getest worden? Gaat dat dan ten koste van je eigen risico van de ziektekostenverzekering? Wij adviseren dat je een aanbieder van soa-zelftesten zoekt die van te voren al duidelijk maakt wat je moet doen als je een soa hebt.
 6. bij een aanbieder die je ook kan helpen om (seks)partners te waarschuwen als je een soa hebt. Waarom: Als je een soa hebt, is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt en dat die ook getest en behandeld worden. Anders loop je kans dat je heel snel weer een soa hebt. Maar soms is het helemaal niet makkelijk om partners te waarschuwen en wil je daar graag hulp bij. Kan de aanbieder van zelftesten je daarbij helpen? Geeft de aanbieder tips hoe je je partners wel kunt waarschuwen? Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die je kan helpen om je partners te waarschuwen.

Goed om te weten:

 • bij elke test, zeker bij zelftesten, is er altijd een kans op een onjuiste uitslag. Om die kans te verkleinen is het belangrijk om heel precies de instructie op te volgen.
 • elke dokter of verpleegkundige heeft geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij of zij niets aan een ander mag doorgeven zonder jouw toestemming.

Doe geen zelftest maar ga naar een arts of GGD als:

 • je klachten hebt
 • je als man de afgelopen 2 dagen onbeschermd anale seks hebt gehad en kans hebt gelopen op hiv
 • je bent verkracht of tegen je zin seks hebt gehad
 • je je veel zorgen maakt of zenuwachtig bent

 bronvermelding: SOAAIDS.nl

 Reactie van Soapoli-online:

Alle SOA testen van Soapoli-online voldoen aan de aandachstpunten van SOAAIDS Nederland: 

 1. Koop een SOAtest die je met de post moet opsturen naar een laboratorium. Alle testen kun je thuis afnemen en stuur je zelf, via een brievenbuspakket naar het laboratorium. In dit filmpje leggen we je onze procedure uit. 
 2. Koop een SOAtest met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet afnemen. Bij elk product staat een link naar een instructiefilmpje. Bij de test zit een duidelijke gebruiksaanwijzing. 
 3. Koop een SOAtest met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen. Bij elk product staat een link naar een instructiefilmpje. Bij de test zit een duidelijke gebruiksaanwijzing.  
 4. Koop een SOAtest met een duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat je kunt bellen voor vragen. Bij het bestellen geef je aan hoe je je uitslag wilt ontvangen: via de mail of in een telefonisch contact.  
 5. koop een SOatest met een duidelijke uitleg over hoe het verder gaat als je een soa hebt. Zie De uitslag en partnerwaarschuwing
 6. Koop een SOatest bij een aanbieder die je ook kan helpen om (seks)partners te waarschuwen als je een soa hebt. Zie De uitslag en partnerwaarschuwing
Geen reacties

Plaats een reactie