Vermoed je dat je te maken hebt met een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Dan is het verstandig om je zo snel mogelijk te laten testen. Met een soa test is het mogelijk om enige soa’s op te sporen. Zo loop je niet langer in onzekerheid en weet je direct of er bij jou sprake is van een soa. Ben je benieuwd wat de kosten zijn die je van een soatest kunt verwachten? Hierover informeren wij je meer.
 

Soatest kosten

De kosten van een soa test zijn afhankelijk van diverse factoren. Zo hangt het af van het type soatest die je nodig hebt, maar ook hoeveel je je moet testen en waar jij je besluit te testen. Val je bijvoorbeeld in de doelgroep van de GGD? Dan hoef je niet te rekenen op kosten voor je soa test bij de GGD. Wanneer dit niet het geval is, dien je er zelf voor te betalen. Hieronder leggen we je verder uit hoe dit in elkaar zit en wat je het beste kunt doen om de soatest kosten in de hand te houden.

Waar kan je een soa test doen?

Een soa test kun je laten doen bij de huisarts, een van de soa poli’s van de GGD (indien je in de doelgroep valt) of online bij een betrouwbare aanbieder van laboratorium soa testen, zoals Soapoli-online. Besluit jij je te laten testen bij de huisarts? Dan heeft je huisarts wel een geheimhoudingsplicht, maar is je soa test niet anoniem.

 

Wil je liever niet dat je huisarts weet dat je zo’n test laat doen? Dan kun je ook een laboratorium SOA test via de apotheek afhalen of online via Soapoli-online bestellen. Je soa test via Soapoli-online is even betrouwbaar als de soa test die je via de huisarts of GGD laat afnemen.

 

Je uitslag van je soa-test is bij Soapoli-online binnen 3 werkdagen bij je bekend. Blijk je een behandeling nodig te hebben? Dan kan ook dit snel via Soapoli-online worden geregeld.

Waar moet je aan voldoen om bij de GGD gratis op soa te mogen testen:

  • Je bent jonger dan 25 jaar
  • Je vraagt geld in ruil voor seks
  • Je bent een man en hebt seks met mannen
  • Je komt uit een land waar veel soa voorkomt
  • Je bent gewaarschuwd voor een soa door een (ex-)partner
  • Je hebt klachten die lijken op een soa
  • Je bent slachtoffer geworden van seksueel geweld
 

Voldoe jij aan de voorwaarden om bij de GGD te testen? Dan kan dit gratis en geheel anoniem. Soms kan het echter voorkomen dat de wachtrijen bij de GGD te lang zijn. In dat geval word je doorgestuurd naar de huisarts voor het afnemen van een soa test. Houd er wel rekening mee dat een soa test bij de huisarts afnemen kosten met zich mee kan brengen.

Worden de soa test kosten via de huisarts vergoed door de zorgverzekering? 

Nu horen we je al denken: maar wat kost een soa test? De kosten voor een soatest varieert nogal, doordat ieder laboratorium andere prijzen hanteert. Zo ook voor de soatest kosten via de huisarts. Een indicatie zijn de NZA tarieven - meer informatie hierover vind je op www.nza.nl. De kosten van een chlamydia soatest kunnen variëren rond de 40 euro. De soatest kosten van een compleet SOA-testpakket kunnen oplopen tot 300 euro.

 

En hoe zit dat met de soa test huisarts kosten? Laat je een test bij de huisarts doen, dan betaal je voor het consult aan de huisarts niets.  Een soa-test wordt vergoed uit de basisverzekering, maar je betaalt voor de laboratoriumkosten wel een eigen risico. Heb je niets of heel weinig van je eigen risico verbruikt? Dan bestaat de kans dat je de soa test kosten bij de huisarts helemaal zelf moet betalen.

Liever duidelijkheid over de kosten en snel je uitslag?

Wil je liever niet naar je huisarts en val je niet in de groep mensen die gratis mag testen via de GGD? Dan is Soapoli-online een goed alternatief. Soapoli-online is opgericht door twee soa verpleegkundigen en bestaat uit een team van artsen en verpleegkundigen met een hoge deskundigheid op soa. Via Soapoli-online kan je je laboratoriumtest bestellen of afhalen. De kosten zijn vooraf duidelijk inzichtelijk en er is keuze uit een groot aanbod soa testen. En heb je de pech dat je een soa hebt? Dan kun je via Soapoli-online ook behandeld worden.


Heb jij een soa test nodig? Check onze Soa-testwijzer voor gratis testadvies, zodat je zeker weet dat je de juiste SOA test(en) bestelt. Wij staan voor je klaar met een passend testadvies voor jouw persoonlijke situatie.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI