Vermoed je dat je een SOA hebt, dan is het verstandig je zo snel mogelijk te laten testen. Val je in de doelgroep van de GGD, dan is dit gratis, val je hier niet onder dan moet je er zelf voor betalen. Hieronder hoe dat in elkaar zit en wat je het beste kan doen om de kosten voor je soa test in de hand te houden.

Waar kan je een SOA test doen?


Een SOA-test kun je laten doen bij de huisarts, als je in de doelgroep valt van de GGD bij een van de soa-poli’s van de GGD of online bij een betrouwbare aanbieder van laboratorium SOA test als Soapoli-online . Bij de huisarts is je SOA test niet anoniem, wel heeft de huisarts een geheimhoudingsplicht. Wil je niet dat je huisarts weet dat je zo’n test laat doen? Dan kun je een laboratorium SOA test via de apotheek Afhalen of online via Soapoli-online bestellen. De betrouwbaarheid van je SOA test via Soapoli-online is hetzelfde als via de huisarts of GGD.

Je uitslag van je SOA-test is bij Soapoli-online binnen 3 werkdagen bij je bekend en heb je een behandeling nodig kan dit ook snel via Soapoli-online worden geregeld.

Waar moet je aan voldoen om bij de GGD gratis op SOA te mogen testen:

  • Je bent jonger dan 25 jaar
  • Je vraagt geld in ruil voor seks
  • Je bent een man en hebt seks met mannen
  • Je komt uit een land waar veel SOA voorkomt
  • Je bent gewaarschuwd voor een soa door een (ex-)partner
  • Je hebt klachten die lijken op een soa
  • Je bent slachtoffer geworden van seksueel geweld

Wordt een SOA test via de huisarts vergoed door zorgverzekering? 


De prijs van een SOA-test varieert nogal, dit omdat ieder laboratorium andere prijzen hanteert. Een indicatie zijn de NZA tarieven, meer informatie hierover vind je op www.nza.nl. De  kosten van een chlamydiatest kunnen varieren kosten rond de 40 euro, de kosten van een compleet SOA-testpakket kosten kunnen oplopen tot 300 euro. Laat je een test bij de huisarts doen, dan betaal voor het consult aan de huisarts niets.  Een SOA-test wordt vergoed uit de basisverzekering, maar je betaalt voor de laboratorium kosten wel een eigen risico. Heb je niets of heel weinig van je eigen risico verbruikt, dan bestaat de kans dat je de test helemaal zelf moet betalen.

Liever duidelijkheid over de kosten en snel je uitslag?


Wil je liever niet naar je huisarts en val je niet in de groep mensen die gratis mogen testen via de GGD dan is Soapoli-online een goed alternatief. Soapoli-online is opgericht door twee SOA verpleegkundigen en bestaat uit een team van artsen en verpleegkundigen met een hoge deskundigheid op SOA. Via Soapoli-online kan je je laboratorium test bestellen of afhalen. De kosten zijn vooraf duidelijk inzichtelijk. En heb je de pech dat je een SOA hebt? Dan kun je via Soapoli-online ook behandeld worden. Heb jij een SOA test nodig? Check onze SOA-testwijzer voor gratis test advies. 

Geen reacties

Plaats een reactie