Als je met condoom vrijt kan het gebeuren dat er iets misgaat. Het condoom kan scheuren of afglijden, dit wordt condoomfalen genoemd. De meeste problemen met condooms komen door verkeerd gebruik, onderaan de tekst vind je nog enkele tips om condoomgebruik tot een succes te maken. Wat moet je doen als tijdens of na het sekscontact blijkt dat het condoom is gescheurd of afgegleden?

Voor vrouwen

Heb je vaginale seks gehad en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:

- Veel te drinken en te plassen.

- Rond blijven lopen of gaan staan zodat eventueel sperma uit je vagina te laten lopen.

Wat je niet moet doen:

Ga niet spoelen; de vagina inwendig spoelen met een vaginale douche is sterk af te raden. Door de vagina te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de vagina. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht. Ongeveer 10 dagen na het condoomfalen kun je je laten testen op bacteriële SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 6 weken na het condoomfalen en een betrouwbare hiv-test 6,5 week na het condoomfalen. Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij jou in de buurt of GGD voor het inschatten of je in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Bang om zwanger te raken? Haal dan een morning-after-pil, deze is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het innemen van de morning-after-pil moet binnen 72 uur na het onbeschermde seks contact.

Voor mannen en vrouwen

Heb je anale seks gehad (penis van je sekspartner in je anus) en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:

- De anus aan de buitenkant voorzichtig schoon te spoelen met lauwwarm water.

Wat je niet moet doen:

Ga niet spoelen; de anus inwendig spoelen met een klysma is sterk af te raden. Door de anus te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de darm. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht ziekten. Ongeveer 10 dagen na het condoomfalen kun je je laten testen op bacteriële SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 6 weken na het condoomfalen en een betrouwbare hiv-test 6,5  week na het condoomfalen. Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij jou in de buurt of GGD voor het inschatten of je in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Tips om condoomfalen te voorkomen;

  • Loop stap voor stap de condoom instructie door.
  • Gebruik glijmiddel op waterbasis, olieproducten zoals massage Olie beschadigen het condoom
  • Penetreer met condoom niet langer dan 15 minuten, breng na 15 minuten een nieuw condoom aan
  • Een condoom omdoen als de penis stijf is
  • Gebruik altijd glijmiddel bij vaginale en/of anale seks

 

Geen reacties

Plaats een reactie