Tagged in: Genitale wratten,

Genitale wratten, soms per ongeluk geniale wratten genoemd...ze zien er uit als bloemkooltjes. Genitale wratten zijn niet gevaarlijk maar je kunt er wel last van hebben doordat je het er storend uit vind zien in je geslachtsdeel.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zitten rond en op de penis, de vagina of de anus. Ze worden veroorzaakt door een HPV-virus. Je loopt dit virus op door contact van de geslachtsdelen. Het kan ook via de vingers of een gebruikte handdoek. Tussen het moment van oplopen van het virus en het verschijnen van de wratten op je geslachtsdelen kan wel 9 maanden zitten. Genitale wratten zijn niet gevaarlijk. Ze gaan vaak vanzelf weer over.

​Hoe zien genitale wratten eruit?

Wratten worden vergeleken met bloemkooltjes

Hoe test je genitale wratten?

Een arts stelt op grond van de huidafwijkingen op je geslachtsdelen vast of je genitale wratten hebt. Er is geen urine, kweekje of bloedonderzoek nodig voor HPV.

 

Je kunt ze krijgen en doorgeven zonder dat je dat weet. Het is daarom belangrijk om veilige seks te hebben. Al kun je wratten hierdoor niet 100% voorkomen.

Symptomen die kunnen wijzen op genitale wratten

  • Wratten rondom, en in de vagina, penis
  • Jeuk, pijn of een branderig gevoel
  • Afscheiding uit de vagina, penis
  • Onzichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond
  • Wratten rondom anus – deze kunnen er ook komen zonder dat er anale seks heeft plaats gevonden

Incubatietijd van genitale wratten

Het kan soms wel 9 maanden duren voordat je de eerste verschijnselen vertoont. Houd jezelf altijd in de gaten. Kijk met een spiegel naar de plekken die in je 'dode hoek' zitten.

Behandeling genitale wratten

Genitale wratten verdwijnen vanzelf, je lichaam ruimt het virus zelf op. Dit kan echter lang duren. Mocht je last hebben van de wratjes dan kan je via je huisarts een behandeling vragen.

De behandeling kan bestaan uit het gedurende een aantal weken aanbrengen van een zalf of vloeistof op de wratten. Een arts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of wegsnijden.

Een behandeling zorgt ervoor dat de wratten verdwijnen, het virus wat de wratten veroorzaakt verdwijnt hiermee echter niet uit je lichaam. De wratten kunnen na een tijdje terugkeren.

Je kunt de kans op genitale wratten verkleinen door:

  • Condooms te gebruiken als je met meer mensen seks hebt, ook bij anale seks. Dit beschermt je niet voor 100%. HPV kan namelijk ook op de huid rond de penis, vagina en anus zitten.
  • Raak de wratten niet aan. Je kunt het virus dan ook met je vingers doorgeven aan anderen
  • Heb je 1 persoon met wie je seks hebt? Dan is het lastig het virus waar je wratten van kunt krijgen helemaal te voorkomen. Je kunt hem of haar wel vertellen dat je het virus hebt. Zo wordt die niet verrast als hij of zij ook wratten krijgt.
  • Genitale wratten kun je niet voorkomen met de HPV-vaccinatie die gratis wordt aangeboden. Die vaccinatie beschermt tegen kankersoorten als baarmoederhalskanker en anuskanker. Maar niet tegen genitale wratten.
  • Er is een vaccin dat ook beschermt tegen HPV’s die genitale wratten veroorzaken. Wil jij je hiervoor laten inenten? Vraag dat aan je huisarts. Dit vaccin is niet gratis.
Bronvermelding: Soaaids Nederland
Geen reacties

Plaats een reactie