Wij horen het ook zo vaak dat mensen in het buitenland of via internet zichzelf behandelen met antibiotica. De websites zien er heel betrouwbaar uit maar als de medicatie uit China komt heb je nog geen idee dat wat je slikt goed is.

Daarbij zijn er een aantal Nederlandse sites heel actief met het aanbieden van medicatie, maar is de vraag of ze wel het juiste verstrekken. Wij hebben daar onderzoek naar gedaan. Wat we terugzien is dat de meeste sites iets voorschrijven wat niet geadviseerd word bij een desbetreffende SOA. De vraag is natuurlijk ook heb je wel een SOA en de SOA die je denkt te hebben is dat dan ook wel de juiste medicatie die ze verstrekken. 
Teveel en verkeerde antibiotica is niet goed voor je gezondheid. 

Via Soapoli-online kun je je laten behandelen als er een SOA gevonden wordt. De SOA die bij ons het meest gevonden wordt, is chlamydia. Deze SOA is ook het makkelijkst te behandelen mits je je goed aan de adviezen houd. Omdat we graag zien dat mensen juist behandeld worden vragen we geen consult/receptkosten voor het uitschrijven van een behandeling tegen chlamydia. Je betaalt dan alleen voor de medicatie zelf en die kosten liggen rond de 15 a 20 euro. 

Adviezen van Soapoli-online na een gevonden SOA

  1. Je moet behandeld worden. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts of Soapoli-online. 
  2. Het is verstandig om, naast chlamydia, andere SOA als gonorroe, syfilis en hiv te laten onderzoeken.
  3. Let op heb je ook anale seks gehad, test dan eerst anaal op chlamydia. De standaard chlamydia behandeling werkt niet bij een anale infectie met chlamydia.
  4. Het is belangrijk dat je je sekspartners van het afgelopen half jaar inlicht over je uitslag zodat zij zich kunnen laten testen. Hierbij kunnen we je helpen zodat je dit anoniem kunt regelen.
  5. Na inname medicatie adviseren we je een week geen seks te hebben. 

Waarom het slim is alles te testen

Reagerend op punt 3. Wij zetten dit in de uitslag als je bijvoorbeeld een vaginale test/ urine test hebt gedaan dat de uitslag niet iets zegt over je SOA status in de keel en anus. Als je op deze drie locaties seks hebt gehad raden we je aan alles te testen zodat je niets kunt missen. Met name met anale seks is het goed dit uit te sluiten omdat een anale chlamydia een andere behandeling behoeft dan een vaginale chlamydia-infectie. 

Kan mijn partner meteen mee behandeld worden?

We krijgen dan nog wel eens de vraag of we de partner direct mee kunnen behandelen. Ons beleid hierin is dat wij dat helaas niet kunnen doen. Met als reden dat je niet gegarandeerd een SOA hebt als je partner hem wel heeft. En blind mee behandelen, zoals dat heet, zonder een aantal medische gegevens uit te vragen kan er voor zorgen dat je niet goed behandeld wordt en alsnog met een chlamydia rondloopt. 

zie ook: mijn vriend heeft een chlamydia en ik niet; hoe kan dit?

Maar wij willen natuurlijk wel heel graag helpen het zsm te regelen voor jou en je partner. Wil je je beiden via Soapoli-online laten behandelen dan hebben we een labuitslag nodig en dienen jullie beiden een aantal vragen te beantwoorden zodat onze arts het juiste medicijn kan voorschrijven. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling bij een chlamydia infectie kan bestaan uit 2 tabletten die je in 1 x innneemt of een week lang 2 tabletten per dag slikken of 2 weken lang 2 tabletten per dag. Zoals je ziet is er geen standaard behandeling en is het belangrijk dat een arts je het juiste voorschrijft. 

Test het daarom goed dat voorkomt dat je teveel en een verkeerd antibiotica in moet nemen.  

Wat is nou dat gevaar als je teveel anti-biotica tot je neemt? 

Als bacteriën een infectie veroorzaken, kunnen mensen en dieren daar ziek van worden. Soms zijn antibiotica nodig om zo'n infectie te bestrijden. Maar bij teveel gebruik van antibiotica gaan de bacteriën 'wennen' aan het middel en heeft het geen effect meer. Daardoor zijn infecties in de toekomst minder goed te bestrijden. Eenvoudig te behandelen ziektes, zoals blaasontsteking of genezing van een knieoperatie, kunnen dan levensbedreigend worden.

Ga dus niet zelf dokteren als je een vermoeden hebt van een chlamydia maar vraag een test en een recept aan bij je huisarts of je laat je anoniem en discreet verder helpen door Soapoli-online.

Meer weten https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie

Geen reacties

Plaats een reactie