Wanneer kan je op SOA testen?

De meest betrouwbare uitslag van je soa-test krijg je als je de test afneemt na afloop van de window-fase. Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test. Doe je een SOA test na de window periode dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

Kan je eerder op soa testen als je klachten heb?

Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten, het is zelfs zo dat veel SOA geen klachten geven. Heb je soa klachten en je wil de window-fase niet afwachten dan kun je eerder testen. In het geval van klachten kan een soa soms al voor het einde van de window-fase worden aangetoond. Geeft de uitslag aan dat je geen SOA hebt en je hebt eerder getest dan de aangegeven periode dan adviseren we je altijd de test te herhalen.
 

Wanneer kan je betrouwbaar op soa testen

Infectieziekte Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode) 
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Trichomonas 21 dagen
Mycoplasma genitalium 14 dagen
Herpes genitalis zodra er klachten van blaasjes op de geslachtsdelen ontstaan
Syfilis 4 weken
HIV 1 4 weken
HIV 2 6 weken (HIV 2 komt bijna niet voor in Nederland)
HIV RNA 12 dagen na een onveilig contact
Hepatitis B 8 weken
Hepatitis C 8 weken

De incubatietijd wordt soms verward met de window-fase. Incubatietijd zegt iets over de tijd waarop klachten kunnen optreden na besmetting, dit zegt niks over of de besmetting dan ook kan worden aangetoond door middels van een laboratorium test.

Let op: De hierboven aangegeven window-fases gelden uitsluitend voor de testen van Soapoli-online en kunnen afwijken van de landelijke richtlijn. We maken gebruik van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de window fase en de afname instructies nauwkeurig opvolgt dan is de uitkomst van je uitslag bijna 100%. Ervaar je klachten ga dan bij voorkeur naar je huisarts of de GGD.

Belangrijke links naar verdere informatie over soa en soa testen

Heb ik een soa? 
Waar kan je een soa van krijgen?                                                        
Hoe gaat een soa test?
Passen mijn klachten bij een soa? 

Wat moet ik testen? 
Hoe krijg ik de uitslag? 
Hoe kom ik aan een soa behandeling?
Hoe voorkom ik een soa?
Wat kost een soa test?
​Specieke informatie voor mannen die seks hebben met mannen.