In vergelijking met andere bacteriële of virale SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) is HIV minder makkelijk over te dragen na een onveilig sekscontact.

Het HIV virus kan worden overgedragen via direct contact met onderstaande besmette lichaamsvloeistoffen:
  •  sperma
  •  vaginaal vocht
  • via bloed, bijvoorbeeld bij intraveneus druggebruik.
 

De kans op HIV na seksueel contact met een HIV-positieve partner.

De kans op HIV overdracht in de praktijk kan verschillen. Uit studies blijkt de kans op HIV-overdracht te verschillen van geen enkele overdracht na jaren onbeschermde heteroseksuele gemeenschap met een HIV-positieve partner, tot een kans van 10% (één besmetting met HIV per 10 sekscontacten) bij aanwezigheid van hoogrisicofactoren, zoals:
  • het hebben van een SOA
  • een laat stadium van infectie in de betreffende persoon.
Incidenteel is zelfs melding gemaakt van zogenoemde ‘superspreaders’. Zo is in het begin van de HIV-epidemie in België een seksueel netwerk in kaart gebracht waarbij één HIV-positieve man seks heeft gehad met 19 vrouwen; 18 van deze vrouwen zijn getest en 11 bleken seropositief. Van in ieder geval 2 seropositieve vrouwen konden andere risicofactoren niet worden vastgesteld. Twee van de vrouwen hadden niet meer dan éénmalig seksueel contact met de desbetreffende man, en slechts één vrouw had met hem anale gemeenschap.

Juist deze variatie in transmissiekansen, waarbij sommigen na een enkel seksueel contact HIV-geinfecteerd raakten en anderen nog niet na duizenden onbeschermde seksuele contacten, weerspiegelt de beperkingen van het gebruik van gemiddelde transmissiekansen zoals 0,1% bij heteroseksueel contact. Overigens zijn 9 van de 11 studies die uitkomen op deze gemiddelde heteroseksuele transmissie-kans per contact van 0,1%, gedaan in parenstudies met een lage prevalentie van hoogrisico co-factoren.
Er zijn risico factoren te noemen die het risico verhogen om HIV te krijgen na onbeschermde seks met een HIV positieve persoon.

Risico factoren zijn:
  • Ontvangende anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact. • Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnen dringen
  •  HIV positieve partner met hoge viral load
Gemiddelde risico’s op HIV-transmissie per seksueel contact zeggen weinig en de berekende transmissiekansen zoals 0,1% geven vaak een ondergrens aan van het risico. Bij genoeg risicofactoren kan het heteroseksuele transmissierisico oplopen tot 10% per keer, en bij anale seks zelfs tot 30%. Een risico inschatting om aan te geven hoe groot de kans is dus moeilijk te geven. Het blijft daarom belangrijk om na een risico contact SOA en HIV uit te sluiten door middel van een betrouwbare SOA test. 
45 reacties
Ben
zondag 23 januari 2022
Mijn condoom gleed af en de jongen deed heel snel mijn penis in zijn anus. Mijn penis eventjes in zijn anus daarna eruit gehaald. Dit was overigens tegen mijn wil in. Hoe groot is dan het risico?

Klazien Visser
maandag 24 januari 2022
Hoi Ben,

Wat vervelend dat je tegen je wil in seks hebt gehad, Erover praten helpt. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, een docent of een familielid. Je kunt ook altijd naar je huisarts gaan.
Ook zijn er online veel plekken waar je terecht kunt:
• https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/#!/
• Op Sense.info vind je ook adviezen hoe je aangeeft wat wil je wil.
• Op Can you fix it staan filmpjes van situaties waarin iemand een grens over gaat. Je kunt hier voorbeelden zien van wat je kunt doen als het gebeurt.

Ik zou je adviseren contact op te nemen met de GGD voor advies rondom testen op soa na dit contact.
Het is verstandig een urine test op chlamydia en gonorroe en een syfilis test te doen. Kort slijmvliescontact is niet direct een heel groot hiv risico maar kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt en dat je graag wilt testen om zekerheid te krijgen.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Joris
dinsdag 25 januari 2022
De GGD heeft mij verteld dat (als ik het goed heb begrepen) de kans op HIV bij het pijpen van een man enorm klein is, ook als er sperma in de mond komt en dit doorslikt. De kans zou heel groot zijn als je wondjes in de mond zou hebben, wonden vergelijkbaar met het trekken van verstandskiezen.

Het bovenstaande artikel wekt weer een andere suggestie. Hoe groot is de kans om dit op te lopen bij alleen het pijpen van een man.

Marlous Lasschuyt
dinsdag 25 januari 2022
Die is verwaarloosbaar klein Joris.

Groet Marlous

Joris
dinsdag 25 januari 2022
Dusdanig klein dat -zoals ik heb begrepen- bijvoorbeeld PreP wordt voorgeschreven aan mensen die alleen aan kontneuken doen.

Niels
woensdag 23 maart 2022
Hi, zoals Joris het omschrijft, is het dus ook met doorslikken veewaarloosbaar klein begrijp ik?

klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Beste Niels,

Helaas begrijp ik je vraag niet helemaal, kan je je vraag iets duidelijker maken.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Maan
donderdag 24 maart 2022
Ik heb 2 jaar geleden eenmalig seks gehad met een jongen. Na het contact heb ik na 2 weken opgezette lymfeklieren gekregen en enorme kaakspierpijn en moeite met slikken gehad (stress)? Daarnaast heb ik zo nu en dan binnen deze 2 jaar spierpijnen gehad stijve nek.. sindskort heb ik ineens last van ringworm ( geen huisdieren) en nooit last van ringworm gehad. Ben wel getest op 3 soa's dat was negatief. Ben heel bang om een hiv test te doen wil het ook niet doen Ben er zo bang voor

Niels
donderdag 24 maart 2022
Beste Klazien,

Pijpen en doorslikken van sperma zonder een gapende wond is volgens de GGD (aldus Joris) en uw antwoord op zijn post verwaarloosbaar klein? Dus dit betreft niet alleen de kleine afsluiter (alinea 2) maar ook de lange tekst (alinea 1). Correct?

Niels
donderdag 24 maart 2022
Hoi Maan,

Het is enger om heel erg ziek te worden en te sterven dan optijd je hiv-infectie te behandelen en er met medicatie mee oud te worden. Ik snap dat het eng is maar je kan net zo goed besmet zijn met het EBV-virus. Maak anders een anonieme afspraak bij de GGD en indien je niets hebt, kun je misschien overgaan op PreP als je tot de risicogroep behoord.

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Reactie op Maan,

Beste Maan,

Wat naar dat je zo in spanning zit en allerlei klachten hebt. Heb je je angst en je risico met je huisarts besproken? Misschien is het een optie om een afspraak met je huisarts te maken en te kijken of deze je goed kan begeleiden bij een hiv test.

groet, klazien

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Hoi Niels,

De transmissiekans van hiv verschilt per sekstechniek. De kans om via pijpen hiv op te lopen is verwaarloosbaar.

Omstandigheden die de transmissie kans van hiv beïnvloeden zijn;
*Het ontvangende van anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact.
*Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnen dringen
*HIV positieve partner met hoge viral load

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Heidi
donderdag 21 april 2022
Hi,ik heb 6 weken na risico getest ,was negatief,is dat betrouwbaar?ben bang want mijn partner heeft veel onveilig sex met andere vrouwen..pas gemerkt helaas

Klazien Visser
donderdag 21 april 2022
Beste Heidi,

Of de windowfase lang genoeg was is afhankelijk van de test die je hebt laten doen. Indien je partner veel risico loopt en jij nog (onbeschermde seks) hebt met je partner is een testuitslag een momentopname. Mijn advies zou zijn geen seks meer met je partner en even navragen bij de instantie waar je getest hebt wat de betrouwbaarheid van de test is als je deze na 6 weken doet.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

Liever anoniem
zondag 24 april 2022
Hallo, ik heb twee maanden geleden met een man afgesproken. Hoewel hij mij gepijpt heeft met condoom om, ben ik alsnog in zijn mond klaar gekomen zonder volgens mij zijn mond in te gaan. Twee weken geleden hebben we weer afgesproken en hebben we op bed met elkaar naakt gelegen en elkaar met de hand betast en uiteindelijk mezelf klaar gemaakt. Ik heb wel zijn penis in mijn hand gehad en toen mezelf klaar getrokken. Ik hoorde deze week dat jij positief getest is op hiv. Wat is de kans in deze setting op besmetting?

Klazien Visser
maandag 25 april 2022
Beste liever anoniem,

De kans om hiv opgelopen te hebben door genoemde seks handelingen is nihil. Mocht je toch blijven twijfelen kan je altijd een test doen. Misschien goed om ook na te denken of PrEP een optie voor je is.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Perry Heins
maandag 27 juni 2022
Ik heb 2 dagen geleden sex met een vrouw gehad.. het gaat hier alleen om beffen en vingeren.. het was donker in de kamer. Maar toen alles klaar was en ik mij ging opfrissen zag ik een bruine laag bij mijn mod en bij handenwassen kwam er bruin water van mijn handen af.. dit was een eenmalige date maar weet niet of ik een hoog risico heb gelopen op hiv.. wat raden jullie aan te doen? En nee ik heb geen wondjes in mijn mond.. alvast bedankt.

Sarah Sarag
maandag 27 juni 2022
Hallo,

Ik heb 2,5 weken geleden onveilig seks gehad op reis in Mexico (met een Mexicaan).
Hij is niet klaargekomen, maar heeft tijdens de seks een aantal keer (ondiep) vaginaal en anaal gepenetreerd.
De ochtend erna merkte ik bij het naar toilet gaan dat ik ergens anaal een wondje moet gehad hebben aangezien er een beetje rood was op het toiletpapier.

De man zelf gaf aan meerdere sekspartners te hebben.
Hij zei ook geen ziektes te hebben, maar toch ben ik bang dat ik mogelijks HIV opgelopen heb.
Is er kans op besmetting in geval hij HIV heeft en reeds medicatie nemen (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?
Hoe groot is de kans op besmetting indien hij toch HIV heeft, maar nog geen medicatie neemt (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?

Zelf heb ik tot nu toe geen klachten/symptonen.

Alvast erg bedankt!

Klazien Visser
maandag 27 juni 2022
Beste Perry,

Als je twijfelt over hiv adviseer ik je te testen. Aan de hand van je verhaal is het lastig te bepalen hoe groot je risico is.

groet, klazien

Maas
dinsdag 28 juni 2022
Hallo

Ik heb de laatste 3 maanden ongeveer 10 keer betaald voor seks (enkel vrouwen). Ik deed het altijd veilig met condoom, maar toch blijft er een stemmetje in mijn hoofd zeggen dat ik waarschijnlijk hiv of een soa heb opgelopen. Ook heb ik 1x een prostituee gebeft en ze kwam klaar in mn mond. Ik heb geen wondjes in mijn mond, is er een risico?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 28 juni 2022
Beste Maas,

risico op hiv is klein zo te lezen. Het is aan te raden periodiek te testen op soa om zeker te zijn dat je niets hebt opgelopen.

Groet soa verpleegkundige van Soapoli-online

Anoniem
maandag 1 augustus 2022
Beste,

Ik heb eergisteren voor het eerst in mijn leven onveilige seks gehad. Ze heeft me even gepijpt en dan even op me gezeten. De dame uiteraard zal op regelmatige basis met anderen hetzelfde doen uiteraard. Ze geeft massages. Ik heb geen wondjes en voel me prima. Echter blijft het door mijn hoofd spoken. Hoe groot is de kans dat ik positief test op hiv?

Alvast bedankt voor de goede raad.

Klazien Visser
dinsdag 2 augustus 2022
Beste,

Indien je denkt risico te hebben gelopen op soa en hiv omdat je onveilige seks hebt gehad kan je je het beste laten testen. Wil je weten welke testen je nodig hebt dan kan je het beste onze Soatestwijzer uitvoeren. Een hiv test kan via Soapoli-online 4 weken na een onveilig sekscontact.

groet, klazien
soa verpleegkundige

D.E.
dinsdag 16 augustus 2022
Beste,

Ik heb 3 weken geleden voor het eerst seks gehad met een man (Ik ben zelf ook een man). Ik was de gever. Het gebeurde onveilig, maar na circa 5 seconde voelde het niet goed en kapte ik het af. (Mede door angst voor soa's).
Nu ben ik toch bang voor een hiv infectie of syfilis, moet ik mij heel zorgen maken of zit het tussen mijn oren?
Groetjes D

klazien visser
dinsdag 16 augustus 2022
Indien je slijmvliescontact hebt gehad zonder bescherming kan je een soa oplopen, ook als het kort is. In dit geval zou ik als je je zorgen maakt even de Soatestwijzer doorlopen en na de incubatietijd de geadviseerde test doen.
Wist je trouwens dat je Prep voorgeschreven kan krijgen? Dat is misschien een optie om de angst voor een hiv infectie af te laten nemen.

groet, klazien visser
soa verpleegkundige

Hms
donderdag 8 september 2022
Ik heb anderhalve week geleden seks gehad met een vrouwelijke sekswerker uit het oostblok. In de eerste instantie is het veilig gebeurd waarna ik heb besloten om condoom af te doen en ik na 2 minuten was klaargekomen. Achteraf is het super stom geweest… is de kans op een hiv infectie groot ?

Klazien Visser
donderdag 8 september 2022
Als je onveilige seks hebt gehad, hoe kort ook, en je twijfelt dan is de enige optie om een soa test te doen. Volg onze Soatestwijzer voor een betrouwbaar testadvies.

groet, klazien

Emiel
donderdag 15 september 2022
Hoi,

12 dagen geleden ben ik gepijpt door een meisje zonder condoom. Ze had drugs gebruikt dus kan zijn dat ze kleine wondjes in haar mond had vanwegen het bijten op lip/wang.
Hoe groot is de kans op hiv voor mij mocht zij hiv+ zijn?
Voel me niet lekker maar weet niet of het door de stress komt of een eventuele acute hiv infectie.
Alvast bedankt

Klazien Visser
vrijdag 16 september 2022
De kans dat je via een oraal contact (pijpen) hiv oploopt is heel klein. Mocht je toch ongerust blijven zou ik je adviseren een hiv test te doen. Test je via Soapoli-online op hiv via een lab onderzoek dan kan je al naar 4 weken testen.

Anoniem
vrijdag 30 september 2022
Ik heb onveilige sex gehad met een hiv positief persoon. Ik heb ook een soa gekregen van diegene. Ik heb me echter gisteren laten testen (dit was 6,5 week na laatste contact) dit was negatief en de GGD zegt dat ik niet opnieuw hoef te testen en dat het negatief is. Toch maak ik mezelf gek en denk ik telkens dat ze een fout maken ben zo bang hiervoor. Wat moet ik doen?

Marlous (verpleegkundige)
vrijdag 30 september 2022
Beste anoniem

Als de ggd inschat dat je uitslag betrouwbaar is, dan mag je daarvan uit gaan

Anon
zaterdag 1 oktober 2022
Ik gok dat ik eerder een enorme hypochondriac ben dan dat ik daadwerkelijk risico gelopen heb maar goed toch blijft het me niet lekker zitten.

Ik heb in de afgelopen twee maanden eenmalig veilig seks contact gehad maar onveilig oraal met 2 verschillende vrouwen.
Van de een kwam ik erachter dat ze de avond daarvoor was aangerand nadat ik met haar naar bed ben geweest en de ander was een escort.
Bij de eerste was ik redelijk van m'n schrik af na een negatieve SOA test en m'n na 6 weken HIV test met negatieve uitslag.
However bij het seksuele contact met de escort had ik de dag erna al last van een beetje afscheiding en een branderig gevoel rondom het begin van de plasbuis en frequenter het gevoel te hebben om te plassen maar geen branderig gevoel of pijn tijdens plassen of afscheiding in de dagen erna. Het frequenter moeten plassen is ook voorbij en heb op zich geen last meer van een branderig of geïrriteerd gevoel aan de plasbuis maar ik heb nu wel ongv 10 dagen na contact last van een best hevige keelpijn met veel moeite met slikken die nu ook wel weer lijkt te verdwijnen(?) naast een plotse verhoging in temperatuur.
Ik heb veder geen last van niezen, hoesten of een lopende of verstopten neus dus weet niet of dit een verkoudheid/griep is. Heb een negatieve Covid zelf-test.
Ik ben nu dus bang dat ik wellicht dit keer wel een SOA of HIV heb opgelopen maar vraag me af of dit realistisch is?
Het enige contact wat er geweest is zonder condoom is oraal. Vaginaal en anaal waren beide met condoom waarbij niks is gescheurd. Zou het mogelijk zijn dat ik bij het verwijderen van het condoom het heb kunnen krijgen doormiddel van de sappen die eraan zaten?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
zaterdag 1 oktober 2022
Beste,

Je geeft aan plasbuisklachten te hebben ondanks dat de vaginale en anale seks veilig was, er is altijd een kleine mogelijkheid dat je iets oploopt tijdens voorspel ed. In het geval van klachten en onveilige seks is het verstandig om te testen. Dan heb je zekerheid en kan je de gedachte aan soa uitzetten.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Anon
zaterdag 1 oktober 2022
Beste Klazien,

Ik zal me maandag bij de huisarts melden en laten testen. Denkt u dat er een mogelijkheid is dat ik HIV heb opgelopen?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
zondag 2 oktober 2022
Je beschrijft dat je alleen orale seks ontveilig hebt gedaan, de kans dat je via onveilige orale seks hiv oploopt is nihil.

groet, klazien

Hallo Hallo
zondag 2 oktober 2022
Hallo,
Ik heb al 4 jaar lang dezelfde (Aziatische) seks partner, meerdere malen SOA testen gedaan en onlangs gaf de GGD aan dat er een positief op HIV kwam (een hele lichte positief), zij gaven aan dat het een valse positief kon zijn maar ik moet vooralsnog verder onderzocht worden. Mijn partner is zichzelf direct gaan testen, hij is negatief getest. Ik heb verder echt 0 dingen gedaan die mij HIV kunnen opbrengen behalve seks met hem. Moet ik me druk maken? Kan het zijn dat hij negatief is en ik positief?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
maandag 3 oktober 2022
Indien je sekspartner negatief test op hiv, jij alleen seks hebt met deze sekspartner hebt en jij zeker weet dat hij alleen seks met jou heeft dan gaat dit waarschijnlijk om een vals positief resultaat.

groet, klazien

Anoniem
dinsdag 1 november 2022
Hallo,

Een half jaar geleden heb ik [Nederlandse] onbeschermd anale seks gehad met andere een Nederlandse jongen. Ik kwam er daarna achter dat ik chlamydia heb opgelopen van hem, alleen nu ben ik ook ben dat ik hiv heb. Ik heb geen symptomen verder. Hoe groot is de kans om hiv op te lopen? Ik heb al een hiv test afgenomen, maar ik ben hierdoor wel bang voor de uitslag.

Marlous (soa verpleegkundige)
dinsdag 1 november 2022
Beste anoniem,

Mail ons even met je ordernummer dan adviseer ik je persoonlijk via de mail

Ben
woensdag 9 november 2022
Hoi, gisteren is tijdens seks een man klaargekomen in mijn mond. Omdat dat ik dat niet meteen in de gaten had, heb ik het per ongeluk doorgeslikt. Ik lees verschillende berichten hierover i.v.m. risico op HIV. Hoe groot is nu echt het risico?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
woensdag 9 november 2022
Het risico op hiv is niet zo groot. Mocht je onzeker blijven is testen een goede optie. En wist je dat het gebruik van Prep als je seks met mannen ook een optie is om hiv te voorkomen?
Check onze pagina https://www.soapoli-online.nl/prep-check-by-soapoli-online/prep-check


Anoniem
donderdag 17 november 2022
Hoi,

Ik heb als man seks gehad met een prostituee, zonder condoom. Dat was eenmalig. Hoe groot is de kans op hiv

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
donderdag 17 november 2022
Helaas is het onmogelijk om aan te geven wat de kans is. In de blog worden percentages genoemd maar dan is dit nog lastig terug te rekenen naar een individuele situatie. Ik zou je adviseren zodra je windowfase voorbij is een hiv test (en soa testen) te doen en in de tussentijd veilige of geen seks te hebben.

Ash
zondag 20 november 2022
Ik heb 2 dagen geleden een anonieme date gehad. Ik heb daarbij een jongen gepijpt die zonder waarschuwing in mijn mond klaar kwam ( klein kwakje, ik heb gelijk zijn piemel uit mijn mond gehaald en het meeste is buiten mijn mond op de grond gekomen) ik heb niets doorgeslikt en wat ik binnen kreeg uitgespuugd.
Hoe groot is de besmettingskans op hiv

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 20 november 2022
Dat risico is verwaarloosbaar klein Ash. Je zou eventueel een keeltest kunnen doen op chlamydia en gonorroe.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI