In vergelijking met andere bacteriële of virale SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) is HIV minder makkelijk over te dragen na een onveilig sekscontact.

Het HIV virus kan worden overgedragen via direct contact met onderstaande besmette lichaamsvloeistoffen:
  •  sperma
  •  vaginaal vocht
  • via bloed, bijvoorbeeld bij intraveneus druggebruik.
 

De kans op HIV na seksueel contact met een HIV-positieve partner.

De kans op HIV overdracht in de praktijk kan verschillen. Uit studies blijkt de kans op HIV-overdracht te verschillen van geen enkele overdracht na jaren onbeschermde heteroseksuele gemeenschap met een HIV-positieve partner, tot een kans van 10% (één besmetting met HIV per 10 sekscontacten) bij aanwezigheid van hoogrisicofactoren, zoals:
  • het hebben van een SOA
  • een laat stadium van infectie in de betreffende persoon.
Incidenteel is zelfs melding gemaakt van zogenoemde ‘superspreaders’. Zo is in het begin van de HIV-epidemie in België een seksueel netwerk in kaart gebracht waarbij één HIV-positieve man seks heeft gehad met 19 vrouwen; 18 van deze vrouwen zijn getest en 11 bleken seropositief. Van in ieder geval 2 seropositieve vrouwen konden andere risicofactoren niet worden vastgesteld. Twee van de vrouwen hadden niet meer dan éénmalig seksueel contact met de desbetreffende man, en slechts één vrouw had met hem anale gemeenschap.

Juist deze variatie in transmissiekansen, waarbij sommigen na een enkel seksueel contact HIV-geinfecteerd raakten en anderen nog niet na duizenden onbeschermde seksuele contacten, weerspiegelt de beperkingen van het gebruik van gemiddelde transmissiekansen zoals 0,1% bij heteroseksueel contact. Overigens zijn 9 van de 11 studies die uitkomen op deze gemiddelde heteroseksuele transmissie-kans per contact van 0,1%, gedaan in parenstudies met een lage prevalentie van hoogrisico co-factoren.
Er zijn risico factoren te noemen die het risico verhogen om HIV te krijgen na onbeschermde seks met een HIV positieve persoon.

Risico factoren zijn:
  • Ontvangende anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact. • Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnen dringen
  •  HIV positieve partner met hoge viral load
Gemiddelde risico’s op HIV-transmissie per seksueel contact zeggen weinig en de berekende transmissiekansen zoals 0,1% geven vaak een ondergrens aan van het risico. Bij genoeg risicofactoren kan het heteroseksuele transmissierisico oplopen tot 10% per keer, en bij anale seks zelfs tot 30%. Een risico inschatting om aan te geven hoe groot de kans is dus moeilijk te geven. Het blijft daarom belangrijk om na een risico contact SOA en HIV uit te sluiten door middel van een betrouwbare SOA test. 
21 reacties
Ben
zondag 23 januari 2022
Mijn condoom gleed af en de jongen deed heel snel mijn penis in zijn anus. Mijn penis eventjes in zijn anus daarna eruit gehaald. Dit was overigens tegen mijn wil in. Hoe groot is dan het risico?

Klazien Visser
maandag 24 januari 2022
Hoi Ben,

Wat vervelend dat je tegen je wil in seks hebt gehad, Erover praten helpt. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, een docent of een familielid. Je kunt ook altijd naar je huisarts gaan.
Ook zijn er online veel plekken waar je terecht kunt:
• https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/#!/
• Op Sense.info vind je ook adviezen hoe je aangeeft wat wil je wil.
• Op Can you fix it staan filmpjes van situaties waarin iemand een grens over gaat. Je kunt hier voorbeelden zien van wat je kunt doen als het gebeurt.

Ik zou je adviseren contact op te nemen met de GGD voor advies rondom testen op soa na dit contact.
Het is verstandig een urine test op chlamydia en gonorroe en een syfilis test te doen. Kort slijmvliescontact is niet direct een heel groot hiv risico maar kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt en dat je graag wilt testen om zekerheid te krijgen.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Joris
dinsdag 25 januari 2022
De GGD heeft mij verteld dat (als ik het goed heb begrepen) de kans op HIV bij het pijpen van een man enorm klein is, ook als er sperma in de mond komt en dit doorslikt. De kans zou heel groot zijn als je wondjes in de mond zou hebben, wonden vergelijkbaar met het trekken van verstandskiezen.

Het bovenstaande artikel wekt weer een andere suggestie. Hoe groot is de kans om dit op te lopen bij alleen het pijpen van een man.

Marlous Lasschuyt
dinsdag 25 januari 2022
Die is verwaarloosbaar klein Joris.

Groet Marlous

Joris
dinsdag 25 januari 2022
Dusdanig klein dat -zoals ik heb begrepen- bijvoorbeeld PreP wordt voorgeschreven aan mensen die alleen aan kontneuken doen.

Niels
woensdag 23 maart 2022
Hi, zoals Joris het omschrijft, is het dus ook met doorslikken veewaarloosbaar klein begrijp ik?

klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Beste Niels,

Helaas begrijp ik je vraag niet helemaal, kan je je vraag iets duidelijker maken.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Maan
donderdag 24 maart 2022
Ik heb 2 jaar geleden eenmalig seks gehad met een jongen. Na het contact heb ik na 2 weken opgezette lymfeklieren gekregen en enorme kaakspierpijn en moeite met slikken gehad (stress)? Daarnaast heb ik zo nu en dan binnen deze 2 jaar spierpijnen gehad stijve nek.. sindskort heb ik ineens last van ringworm ( geen huisdieren) en nooit last van ringworm gehad. Ben wel getest op 3 soa's dat was negatief. Ben heel bang om een hiv test te doen wil het ook niet doen Ben er zo bang voor

Niels
donderdag 24 maart 2022
Beste Klazien,

Pijpen en doorslikken van sperma zonder een gapende wond is volgens de GGD (aldus Joris) en uw antwoord op zijn post verwaarloosbaar klein? Dus dit betreft niet alleen de kleine afsluiter (alinea 2) maar ook de lange tekst (alinea 1). Correct?

Niels
donderdag 24 maart 2022
Hoi Maan,

Het is enger om heel erg ziek te worden en te sterven dan optijd je hiv-infectie te behandelen en er met medicatie mee oud te worden. Ik snap dat het eng is maar je kan net zo goed besmet zijn met het EBV-virus. Maak anders een anonieme afspraak bij de GGD en indien je niets hebt, kun je misschien overgaan op PreP als je tot de risicogroep behoord.

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Reactie op Maan,

Beste Maan,

Wat naar dat je zo in spanning zit en allerlei klachten hebt. Heb je je angst en je risico met je huisarts besproken? Misschien is het een optie om een afspraak met je huisarts te maken en te kijken of deze je goed kan begeleiden bij een hiv test.

groet, klazien

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Hoi Niels,

De transmissiekans van hiv verschilt per sekstechniek. De kans om via pijpen hiv op te lopen is verwaarloosbaar.

Omstandigheden die de transmissie kans van hiv beïnvloeden zijn;
*Het ontvangende van anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact.
*Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnen dringen
*HIV positieve partner met hoge viral load

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Heidi
donderdag 21 april 2022
Hi,ik heb 6 weken na risico getest ,was negatief,is dat betrouwbaar?ben bang want mijn partner heeft veel onveilig sex met andere vrouwen..pas gemerkt helaas

Klazien Visser
donderdag 21 april 2022
Beste Heidi,

Of de windowfase lang genoeg was is afhankelijk van de test die je hebt laten doen. Indien je partner veel risico loopt en jij nog (onbeschermde seks) hebt met je partner is een testuitslag een momentopname. Mijn advies zou zijn geen seks meer met je partner en even navragen bij de instantie waar je getest hebt wat de betrouwbaarheid van de test is als je deze na 6 weken doet.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

Liever anoniem
zondag 24 april 2022
Hallo, ik heb twee maanden geleden met een man afgesproken. Hoewel hij mij gepijpt heeft met condoom om, ben ik alsnog in zijn mond klaar gekomen zonder volgens mij zijn mond in te gaan. Twee weken geleden hebben we weer afgesproken en hebben we op bed met elkaar naakt gelegen en elkaar met de hand betast en uiteindelijk mezelf klaar gemaakt. Ik heb wel zijn penis in mijn hand gehad en toen mezelf klaar getrokken. Ik hoorde deze week dat jij positief getest is op hiv. Wat is de kans in deze setting op besmetting?

Klazien Visser
maandag 25 april 2022
Beste liever anoniem,

De kans om hiv opgelopen te hebben door genoemde seks handelingen is nihil. Mocht je toch blijven twijfelen kan je altijd een test doen. Misschien goed om ook na te denken of PrEP een optie voor je is.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Perry Heins
maandag 27 juni 2022
Ik heb 2 dagen geleden sex met een vrouw gehad.. het gaat hier alleen om beffen en vingeren.. het was donker in de kamer. Maar toen alles klaar was en ik mij ging opfrissen zag ik een bruine laag bij mijn mod en bij handenwassen kwam er bruin water van mijn handen af.. dit was een eenmalige date maar weet niet of ik een hoog risico heb gelopen op hiv.. wat raden jullie aan te doen? En nee ik heb geen wondjes in mijn mond.. alvast bedankt.

Sarah Sarag
maandag 27 juni 2022
Hallo,

Ik heb 2,5 weken geleden onveilig seks gehad op reis in Mexico (met een Mexicaan).
Hij is niet klaargekomen, maar heeft tijdens de seks een aantal keer (ondiep) vaginaal en anaal gepenetreerd.
De ochtend erna merkte ik bij het naar toilet gaan dat ik ergens anaal een wondje moet gehad hebben aangezien er een beetje rood was op het toiletpapier.

De man zelf gaf aan meerdere sekspartners te hebben.
Hij zei ook geen ziektes te hebben, maar toch ben ik bang dat ik mogelijks HIV opgelopen heb.
Is er kans op besmetting in geval hij HIV heeft en reeds medicatie nemen (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?
Hoe groot is de kans op besmetting indien hij toch HIV heeft, maar nog geen medicatie neemt (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?

Zelf heb ik tot nu toe geen klachten/symptonen.

Alvast erg bedankt!

Klazien Visser
maandag 27 juni 2022
Beste Perry,

Als je twijfelt over hiv adviseer ik je te testen. Aan de hand van je verhaal is het lastig te bepalen hoe groot je risico is.

groet, klazien

Maas
dinsdag 28 juni 2022
Hallo

Ik heb de laatste 3 maanden ongeveer 10 keer betaald voor seks (enkel vrouwen). Ik deed het altijd veilig met condoom, maar toch blijft er een stemmetje in mijn hoofd zeggen dat ik waarschijnlijk hiv of een soa heb opgelopen. Ook heb ik 1x een prostituee gebeft en ze kwam klaar in mn mond. Ik heb geen wondjes in mijn mond, is er een risico?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 28 juni 2022
Beste Maas,

risico op hiv is klein zo te lezen. Het is aan te raden periodiek te testen op soa om zeker te zijn dat je niets hebt opgelopen.

Groet soa verpleegkundige van Soapoli-online

Plaats een reactie

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem advies

Soa-testwijzer