BLOG

terug naar het overzicht
Kan ik een SOA krijgen door te tongzoenen?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.

Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.

Tongzoenen is dus veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm. De binnenkant van de mond is bekleed met een dik slijmvlies dat ondoorlaatbaar is voor het HIV-virus. Bovendien heeft speeksel anti-viruseigenschappen die ook het aids-virus kunnen verlammen, maar niet doden.

Vaak stellen mensen zich de vraag: en wat als mijn partner bloedend tandvlees heeft? Of als hij een ontsteking in de mond heeft? Als dat echt ernstig is, zal er inderdaad meer virus in het speeksel terechtkomen. Maar ook dan blijft gezond mondslijmvlies voldoende stevig om die extra hoeveelheid virus toch geen kans te geven. Enkel en alleen wanneer jouw mondslijmvlies beschadigd is door aftjes, herpeswondjes, ontstoken wondjes enz. èn je partner heeft bloed of etter in zijn speeksel, bestaat er in de theorie een kans dat virus in jouw bloedbaan terechtkomt. In de praktijk komt dit risico zelden voor omdat tongzoenen met pijnlijke wonden (bijv. herpesblaasjes) in of rond de mond helemaal niet leuk is.

Heb je blaasjes op je mond en twijfel je of dit een herpes is? Ga naar onze webwinkel en bestel nu een herpestest. Ook vind je in onze webwinkel testen om te onderzoeken of je hepatitis B, syfilis of hiv geinfecteerd bent. 

bron: allesoverseks.be

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 26 maart 2014
2 reacties
Hoi, dus als je tongzoent is er geen risico op clamydia of gonorroe?
Geplaatst door: Bart op woensdag 29 september 2021
Beste Bart,

Nee van tongzoenen krijg je geen SOA.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 29 september 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.