Het Herpes Simplex Virus (HSV) krijg je door onveilige seks of door te zoenen met iemand die het herpesvirus heeft. Op het moment dat je blaasjes hebt ben je besmettelijk en kun je het overdragen. Het virus dringt je lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van je mond, penis of vagina of de anus. Je kunt ook via je vingers of je mond naar andere delen van het lichaam overbrengen. Bijvoorbeeld door pijpen of beffen. Herpes op je mond heet een koortslip.
Veel mensen hebben het herpesvirus, maar niet iedereen krijgt klachten. Je kunt bij herpes jeuk krijgen en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel. Ook kun je pijn bij het plassen, rode plekjes op de huid of de slijmvliezen, blaasjes op of rond de vagina of in de mond en/of blaasjes op moeilijker zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond of rond de anus hebben.

Heb ik herpes?- Soapoli-online

Aanbevolen soa testen

Veelgestelde vragen over herpes

Heb je onveilige seks gehad en wil je jezelf laten testen op herpes? Dan kun je je laten testen op het moment dat je blaasjes op je geslachtsdelen hebt. Meestal krijg je dit tussen de 4 en 10 dagen nadat je bent besmet.

Een herpestest wordt het beste gedaan door afname van blaasjesvocht met een wattenstaafje. Zo kan worden vastgesteld welk virus de blaasjes veroorzaakt. Heb je onveilige seks gehad? Dan is het verstandig om jezelf op soa’s te laten testen.

 

Herpes genitalis is een virus en een virus kan je niet genezen, maar wel behandelen met medicatie. Alleen als je veel klachten hebt, schrijft je huisarts medicijnen voor die een herpesaanval korter en minder heftig maken. Het herpesvirus blijft in je lichaam waardoor de blaasjes weer terug kunnen komen. Je kunt een ander besmetten door seks of zoenen op het moment dat je blaasjes hebt.

 

 

Symptomen van herpes

  • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
  • Rode plekjes op de huid of de slijmvliezen
  • Blaasjes of zweertjes op of rond de vagina of in de mond
  • Blaasjes of zweertjes op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond of rond de anus
  • Pijn bij het plassen

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer