Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip).

Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.

Chlamydia, gonorroe en een HIV infectie kan je niet door tongzoenen oplopen.

Tongzoenen is veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm. De binnenkant van de mond is bekleed met een dik slijmvlies dat ondoorlaatbaar is voor het HIV-virus. Bovendien heeft speeksel anti-viruseigenschappen die ook het hiv-virus kunnen verlammen, maar niet doden.

Vaak stellen mensen zich de vraag: 'en wat als mijn partner bloedend tandvlees heeft?' Of als hij een ontsteking in de mond heeft? Als dat echt ernstig is, zal er inderdaad meer virus in het speeksel terechtkomen. Maar ook dan blijft gezond mondslijmvlies voldoende stevig om die extra hoeveelheid virus toch geen kans te geven. Enkel en alleen wanneer jouw mondslijmvlies beschadigd is door aftjes, herpeswondjes, ontstoken wondjes enz. èn je partner heeft bloed of etter in zijn speeksel, bestaat er in de theorie een kans dat virus in jouw bloedbaan terechtkomt.
In de praktijk komt dit risico zeer zelden voor omdat (tong)zoenen met pijnlijke wonden (bijv. herpesblaasjes) in of rond de mond helemaal niet leuk is.
2 reacties
Bened
vrijdag 1 april 2022
Als je Chlamydia hebt opgelopen, kan je dit dan doorgeven via (tong)zoenen ook als je niet pijnlijke aftjes in je mond hebt?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Beste Bened

Chlamydia draag je niet over via zoenen. Dit draag je over via slijmvliezen die in de vagina, achterin de keel, penis en anus zitten.

Soaverpleegkundige

Plaats een reactie