Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip).

Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.

Chlamydia, gonorroe en een HIV infectie kan je niet door tongzoenen oplopen.

Tongzoenen is veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm. De binnenkant van de mond is bekleed met een dik slijmvlies dat ondoorlaatbaar is voor het HIV-virus. Bovendien heeft speeksel anti-viruseigenschappen die ook het hiv-virus kunnen verlammen, maar niet doden.

Vaak stellen mensen zich de vraag: 'en wat als mijn partner bloedend tandvlees heeft?' Of als hij een ontsteking in de mond heeft? Als dat echt ernstig is, zal er inderdaad meer virus in het speeksel terechtkomen. Maar ook dan blijft gezond mondslijmvlies voldoende stevig om die extra hoeveelheid virus toch geen kans te geven. Enkel en alleen wanneer jouw mondslijmvlies beschadigd is door aftjes, herpeswondjes, ontstoken wondjes enz. èn je partner heeft bloed of etter in zijn speeksel, bestaat er in de theorie een kans dat virus in jouw bloedbaan terechtkomt.
In de praktijk komt dit risico zeer zelden voor omdat (tong)zoenen met pijnlijke wonden (bijv. herpesblaasjes) in of rond de mond helemaal niet leuk is.
12 reacties
Bened
vrijdag 1 april 2022
Als je Chlamydia hebt opgelopen, kan je dit dan doorgeven via (tong)zoenen ook als je niet pijnlijke aftjes in je mond hebt?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Beste Bened

Chlamydia draag je niet over via zoenen. Dit draag je over via slijmvliezen die in de vagina, achterin de keel, penis en anus zitten.

Soaverpleegkundige

Linda
vrijdag 23 december 2022
Hi ik lees op soa aids Nederland en Engelse sites dat recent onderzoek uitwijst dat je wel gonorroe kan oplopen door tongzoenen.

Kunnen jullie dit misschien aanpassen op de website?

Klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 24 december 2022
Wij gebruiken onder andere als bron het LCI voor onze blogs. Het LCI geeft tongzoenen niet als besmetttingsweg aan voor gonorroe. Via tongzoenen gonorroe krijgen is misschien niet helemaal uitgesloten maar in de praktijk is de kans om gonorroe op te lopen echt heel erg klein. Je zou dan je tong diep in de keel moeten stoppen van degene die gonorroe heeft tijdens het tongzoenen, in de praktijk zal dit niet vaak voorkomen schat ik zo in omdat dit tot braakneigingen lijdt. In een blog vermelden dat je van tongzoenen gonorroe kan oplopen geeft onnodige angst.

Jan
maandag 9 januari 2023
Hoi,
Ik heb met een jonge van 22 jaar getongzoend.
Ik heb vaak een ontstoken tandvlees, niet erg maar alleen als ik mijn tanden ga poetsen of tijdens het stokeren bloedt ie, kan ik daardoor hiv krijgen?
Tijdens het zoeken was er geen bloed in mijn mond en zaten er geen aftjes of wondjes bij.
Ik weet niet of de jonge een bloed in zijn speeksel had of niet of zijn virale lading hoog was of niet .
Weer de vraag, kan hiv zo krijgen ?
Alvast bedanktMarlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 10 januari 2023
Met tongzoenen loop je geen risico Jan

Justin
vrijdag 13 januari 2023
Ik heb uit het glas van iemand gedronken die chlamydia heeft, kan ik het zo oplopen?

klazien (soa verpleegkundige)
vrijdag 13 januari 2023
Nee je kan geen chlamydia oplopen via het drinken uit een glas van iemand anders.

Justin
vrijdag 13 januari 2023
Bedankt voor het snelle antwoord. Heb ook met die gene met chlamydia gegeten. Waarbij ik door het lachen soms wat spuug om mijn bord zag landen. Een dag erna hoorde ik van de soa. Dit kan dan ook geen kwaad?

klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 14 januari 2023
Nee een chlamydia infectie krijg je alleen via seksueel contact; zeker niet via eten of speeksel. Zie https://www.soapoli-online.nl/soa-en-soatesten/hoe-loop-je-een-soa-op


Dee
donderdag 26 januari 2023
Hoi,
Ik heb afgelopen zaterdag gestapt, heb met iemand gezoend en nu op voorkant van me tong al 5 dagen soort van bultjes en pijn, heb btw ook een hele hete pizza die avond gegeten waardoor k me gong/gehemelte heb verbrand. Maar kan dit herpes zijn en gaat dat over of?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 26 januari 2023
Klinkt eerder als een verbranding; je kan als je ongerust bent beter even langs je huisarts gaan om het te laten zien.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI