BLOG

terug naar het overzicht
Genitale herpes
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Er zijn twee typen Herpes Simplex Virussen (HSV I en HSV II) bekend die genitale herpes kunnen veroorzaken. Besmetting vindt plaats doordat een van de virus typen via slijmvliescontact van de mond, vagina, penis of anus zich verspreidt. Het virus zit in blaasjes en het vocht uit deze blaasjes is besmettelijk. Klachten die ontstaan na contact met het vocht uit de blaasjes zijn een branderige gevoel, blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. Genitale herpes is herpes op de geslachtsdelen, een koortslip is geen geslachtsziekte maar kan wel een genitale herpes veroorzaken.

Hoe lang na het sekscontact weet ik of ik met herpes besmet ben ?

De tijd tussen het oplopen en het zichtbaar worden (incubatietijd) van een eerste besmetting met het HSV virus is 2 tot 12 dagen na seksueel contact, soms eerder. De kans om besmet te raken is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na sekscontact met iemand die een aanval van herpes heeft. Besmetting met het herpes virus vindt niet altijd plaats tijdens de periode dat er zichtbare blaasjes zijn, er kan ook besmetting plaatsvinden indien er geen zichtbare blaasjes zijn.

Welke klachten hebben vrouwen?

Vrouwen hebben bij een eerste infectie met het HSV virus in eerste instantie vaak klachten van koorts, griepachtig gevoel en hoofdpijn. Na deze fase volgt al snel pijn, jeuk, vaginale afscheiding en pijn bij het plassen. Niet in alle gevallen ontstaan er blaasjes die met vocht zijn gevuld soms zijn scheurtjes zichtbaar in de huid en het slijmvlies.

Welke klachten hebben mannen?

Klachten bij mannen zijn vaak pijn bij de plasbuis waarna wondjes op de huid en slijmvliezen zichtbaar worden. Anale klachten kunnen zijn: pijn aan de anus en het rectum, obstipatie en scheurtjes en wondjes in de slijmvliezen van de anus en het rectum.

Hoe weet ik dat ik herpes heb?

Het vaststellen van de diagnose herpes genitalis wordt gedaan door een arts. In de meeste gevallen neemt de arts materiaal af voor virus onderzoek. In het laboratorium kan dan worden bepaald of het om een HSV infectie gaat en het HSV type worden vastgesteld. Bloedonderzoek om een herpes infectie vast te stellen wordt afgeraden.

Hoelang duurt een aanval van herpes genitalis?

Bij een eerste infectie met het HSV virus duurt het 7 tot 28 dagen voor de blaasjes en wondjes genezen.

Kan je van herpes genitalis genezen?

Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, draagt het virus levenslang bij zich. Er bestaat geen behandeling tegen herpes genitalis die je van het virus geneest.

Wat moet je doen als je een genitale herpes infectie hebt opgelopen?

Wees voorzichtig met sekscontact. Je bent nu besmettelijk voor je sekspartner(s). In het geval dat je klachten hebt zoals blaasjes, jeuk of andere symptomen die te maken hebben met een aankomende uitbraak van herpes wordt sekscontact afgeraden. Een condoom beschermt niet voldoende om een besmetting te voorkomen als je klachten hebt. Denk er ook aan je handen goed te wassen nadat je de blaasjes hebt aangeraakt, door goede hygiene voorkom je dat de wondjes van je blaasjes ontstoken raken en het langer duurt voor ze genezen.

Wat kan ik zelf doen om klachten te behandelen?

Door zinkzalf op je blaasjes te smeren zorg je er voor dat blaasjes eerder indrogen en het helpt tegen de jeuk. Om de pijn te bestrijden kan je paracetamol slikken of via de apotheek lidocaine creme aanschaffen en deze op de blaasjes smeren. Het smeren van cremes waarin aciclovir zit heeft geen tot zeer weinig effect en raden we dan ook af. Tip bij het gebruik van cremes of zalven; werk hygienische want het insmeren van blaasjes kan ook lijden tot extra infecties.

Moet je partners waarschuwen als er herpes genitalis bij je is vastgesteld?

Het is belangrijk om in een vaste relatie je partner te informeren over je herpes besmetting en te laten onderzoeken of je partner reeds besmet is met het herpes virus. Als je beide drager bent van het virus dan hoef je geen aanvullende bescherming te gebruiken. Ben je recent besmet? Informeer dan de partner van wie je vermoedt dat deze het virus heeft overgedragen dit kan er voor zorgen dat het virus niet nog verder wordt verspreidt.

Heb je het idee dat je herpes hebt doordat je pijnlijke blaasjes hebt? Je kunt je via Soapoli-online laten testen. Kijk in onze webwinkel voor informatie over het testen op herpes.

 

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 12 februari 2017
8 reacties
Ik heb enkele jaren geleden vermoedelijk herpes genitalis opgelopen. De jaren erna heb ik wel eens dezelfde branderige/stekende pijn gehad bij mijn billen, bovenbenen, shaamstreek. Kan het zo zijn dat dit een soort opflakkerig is geweest (duurde steeds max een week) zonder huiduitslag?
Geplaatst door: JM op woensdag 12 mei 2021
Beste JM,

Lastig te bepalen, ik adviseer je om even langs je huisarts te gaan als de klachten terug keren. Die kan beter beoordelen of het een mogelijke herpes uitbraak is.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op woensdag 12 mei 2021
Heb het al enkele jaren niet gehad. Maar zou het kunnen dat een vervolg uitbraak plaatsvindt zonder huiduitslag?
Geplaatst door: JM op woensdag 12 mei 2021
Voorzover ik weet spreek je van een uitbraak als je blaasjes hebt. Heb je geen blaasjes dan kan je wel het virus doorgeven maar dan spreek je niet van een uitbraak.
Geplaatst door: Klazien op woensdag 12 mei 2021
Hallo! Ik ben nu sinds 2 maanden een meisje aan het daten, zij vertelde mij gisteren dat ze herpes genitalis heeft. Ze heeft dit gekregen via orale seks. Wij hebben nog geen onveilige seks gehad, maar ik vraag me wel af of dit uberhaupt mogelijk is. Overal lees ik dat het ook overdraagbaar is voor een aanval, maar hoe groot is die kans nou? Ik zit er echt niet op te wachten om herpes te krijgen of mijn hele leven met condoom te vrijen. Wat kan ik nu echt verwachten?

Alvast bedankt voor jullie advies.

Gr Dirk
Geplaatst door: Dirk op zondag 29 augustus 2021
Hoi Dirk,

Dit kan zeker het geval zijn! Ik heb dit namelijk ook gehad. Mijn vriend van toen had vaak last van een koortslip, maar mijn lippen reageerde daar nooit op. Vlak voor dat hij weer is een koortslip kreeg hadden we orale sex, zo kreeg ik na een week super veel pijn en ging ik naar de huisarts om te vragen wat er was. Bleek het versie 1 van het virus te zijn of te wel wat herpes bij de lippen is.

Hoop dat dit helpt!
Groet, layla
Geplaatst door: Layla op dinsdag 31 augustus 2021
Hee Layla,

Dank voor je reactie! Zij heeft dus 1 uitbraak gehad en nu al 1,5 jaar niks. Maar ik vind het nu lastig om te bepalen of ik hier nu een ding van moet maken. Herpes is voor mij een beangstigende soa die ik zeker niet wil, maar ik lees nergens hoe groot de kans op besmetting nu is zonder blaasjes.

Heb jij bijvoorbeeld onveilig seks?

Alvast bedankt voor je reactie.

Gr.

Dirk
Geplaatst door: Dirk op dinsdag 31 augustus 2021
Hee Dirk,
Wat netjes dat jouw date het je heeft verteld. Ik leef zelf als jaren met herpes en heb dit ook altijd netjes tegen mijn partners verteld. Logisch dat je bang bent om het te krijgen, maar dat gebeurt niet zomaar. Met mijn partner heb ik gewoons sex zonder condoom. Ik had ook al ruim 2jr geen herpes gehad en nu toevallig een uitbraak. Ik heb wat blaasjes en die zijn besmettelijk. Ik zorg dan dat ik geen sex heb en ben er altijd transparant over.
Mijn advies: doe sws altijd met condoom, ook al ben je serieus aan t daten. Als er dan een relatie ontstaan en je bent beiden ook op andere soa's getest, kun je echt wel zonder condoom vrijen (als jullie dat natuurlijk willen). Je partner zal dan moeten aangeven wanneer de er bijv last van krijgt. Is voor iedereen anders natuurlijk. Maar voor mij is het ongeveer 1 a 2x per jaar. Groetjes en succes
Geplaatst door: An op maandag 6 september 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.