BLOG

terug naar het overzicht
Koortslip: voorkom besmetting
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Een koortslip, herpes op je mond is zeer besmettelijk. Een van de kenmerken van het hebben van een virus is dat je er niet meer van af komt. Dat betekent niet dat je altijd klachten hebt of zult houden. De één heeft regelmatig een koortslip en de ander krijgt na die eerste uitbraak nooit meer een koortslip. 
Het herpes simplex virus, het virus dat koortslip veroorzaakt, wordt overgedragen door direct contact. Vermijd daarom het krabben aan de blaasjes en korstjes.
Het besmettingsgevaar is op z'n hoogst vanaf drie dagen vóór het ontstaan van de blaasjes tot vlak na het indrogen ervan. Zoenen met een koortslip is dus niet handig en ook oraal seksueel contact is geen goed idee. Knuffel ook liever geen baby's wanneer je last hebt van een koortslip; zij kunnen er erg ziek van worden.
Tips tegen besmetting
  • Was altijd de handen met zeep voor en na aanraking van de koortslip.
  • Raak anderen zo min mogelijk aan. Kom met de koortslip niet te dicht bij baby`s en jonge kinderen – niet zoenen, niet knuffelen.
  • Vermijd orale seks.
  • Breng oogmake-up niet of heel voorzichtig aan, om een herpesinfectie van het oog te voorkomen.
  • Gebruik handdoeken, washandjes, scheergerei en dergelijke niet samen met iemand anders.
  • Deel lipsticks en verzorgende lipproducten niet met elkaar. 
  • Breng een middel tegen koortslip alleen aan op de pijnlijke plek of de blaasjes. Smeer het niet uit, want dan kan het virus juist verspreid worden.
  • Drink niet uit elkaars glas.
Heb je last van blaasjes en twijfel je of je herpes hebt? Soapoli-online verkoopt herpestesten . Ga naar de webshop en bestel z.s.m. je test. Testen is alleen mogelijk als de blaasjes aanwezig zijn. 

bron: Gezondheidsnet, SOAAIDS

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 19 maart 2014
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.