BLOG

terug naar het overzicht
Seks na een chlamydia behandeling, wat is het juiste tijdstip?
Tags: Chlamydia
Misschien heb je kort geleden gehoord dat je chlamydia had. Inmiddels ben je behandeld met medicijnen. Heel fijn natuurlijk, maar hoe zit het nou met de seks?Hieronder behandelen we de vragen die je kan hebben na een chlamydia infectie.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?  
En kan masturberen tijdens en na een chlamydia behandeling kwaad?
Kan je weer een chlamydia oplopen?
Moet je vaker op soa testen als je ooit chlamydia hebt gehad?

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?

Het advies is om na een behandeling tegen chlamydia 1 week, dus 7 dagen, te wachten tot je weer seks hebt. De twee hoofdredenen hiervoor zijn dat je
  • 7 dagen na de behandeling zeker weet dat je geen chlamydia bacterie meer in je lijf hebt en deze dan ook niet kan overdragen.
  • Een andere reden is dat het slijmvlies waar de chlamydia infectie is gevonden beschadigd is door de bacterie en dat 7 dagen rust belangrijk is om het slijmvlies te laten herstellen.

Mag je masturberen tijdens of na je chlamydia behandeling?

Masturbatie wordt afgeraden tot ongeveer 1 week na behandeling. Masturbatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed genezen. Van belang is om de locatie waar de besmetting heeft plaatsgevonden met rust te laten. Zat de chlamydia infectie in je keel en is deze niet gevonden in je vagina of bij mannen in de keel niet in de plasbuis dan is massage van de vagina of penis geen enkel probleem.

Kan ik opnieuw besmet raken met Chlamydia of ben ik na een keer immuun?

Onderzoek wijst uit dat als je ooit een chlamydia hebt gehad je meer kans hebt om nogmaals besmet te raken. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt maar een aantal zaken zullen zeker meespelen. Misschien komt het doordat er weer seks plaats vindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd. Verkeerd gebruik van condooms. Voor condooms tips wil ik je verwijzen naar onze tips voor juist condoomgebruik
 

Moet ik vaker op soa testen omdat ik chlamydia heb gehad?

Ons advies bij wisselende partners is om eens per half jaar te testen, heb je klachten laat je dan eerder testen. Heb je risico gelopen doordat je een onveilig sekscontact hebt gehad. maar weet je niet wat je moet testen? Maak dan gebruik van onze SOA testwijzer
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 17 juli 2020
6 reacties
Ik heb vorige week 1 daagse kuur gekregen en ingenomen. Nu heb ik op dag 4 zitten masturberen. Op dag 7 heb ik nog last van mijn plasbuis. Kan ik nog wel masturberen of moet ik hiervan afblijven tot de pijn weg is? Betekent dat ik deze pijn nog heb dat de kuur niet heeft geholpen?
Geplaatst door: Paul martial op donderdag 6 januari 2022
het advies is een week geen seks na de kuur. Dit zodat de huid kan herstellen. Als je toch eerder masturbeert kan het zijn dat de klachten langer zullen aanhouden.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 6 januari 2022
Ik had dezelfde vraag omdat nu één week na de behandeling de klachten niet geheel over zijn. Bij heel geconcentreerde urine merk ik iets van branderigheid. Jammer dat niet expliciet verteld wordt of vermeld wordt in de bijsluiter, dat je niet mag masturberen om het slijmvlies te laten herstellen. Men houdt geen rekening met solo sex. Deze rest klachten willen dus niet zeggen dat de kuur niet heeft gewerkt, of moet ik me opnieuw laten testen?
Geplaatst door: René Vermeulen op zondag 1 mei 2022
Beste Rene,

Ik zou even afwachten, doorgaans verdwijnen klachten binnen enkele weken. Blijf je twijfelen of de kuur goed zijn werk heeft gedaan kan je een hertest op chlamydia doen 6 weken na het afronden van de kuur.

groet,
Klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 1 mei 2022
Is de kans dat je je jezelf herbest op de 5 dag na 7 daagse chlamydia kuur bij mastrubatie aanwezig of gaat dit enkel over het herstel van het slijmvlies? De klachten zijn wel weg.
Geplaatst door: Anoniem op donderdag 12 mei 2022
Beste,

Het gaat over het herstellen van het slijmvlies, je kan jezelf niet herbesmetten via masturbatie.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 12 mei 2022
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem test advies

Soatestwijzer