Tagged in: Chlamydia,
Misschien heb je kort geleden gehoord dat je chlamydia had. Inmiddels ben je behandeld met medicijnen. Heel fijn natuurlijk, maar hoe zit het nou met de seks?Hieronder behandelen we de vragen die je kan hebben na een chlamydia infectie.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?  
En kan masturberen tijdens en na een chlamydia behandeling kwaad?
Kan je weer een chlamydia oplopen?
Moet je vaker op soa testen als je ooit chlamydia hebt gehad?

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?

Het advies is om na een behandeling tegen chlamydia 1 week, dus 7 dagen, te wachten tot je weer seks hebt. De twee hoofdredenen hiervoor zijn dat je
  • 7 dagen na de behandeling zeker weet dat je geen chlamydia bacterie meer in je lijf hebt en deze dan ook niet kan overdragen.
  • Een andere reden is dat het slijmvlies waar de chlamydia infectie is gevonden beschadigd is door de bacterie en dat 7 dagen rust belangrijk is om het slijmvlies te laten herstellen.

Mag je masturberen tijdens of na je chlamydia behandeling?

Masturbatie wordt afgeraden tot ongeveer 1 week na behandeling. Masturbatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed genezen. Van belang is om de locatie waar de besmetting heeft plaatsgevonden met rust te laten. Zat de chlamydia infectie in je keel en is deze niet gevonden in je vagina of bij mannen in de keel niet in de plasbuis dan is massage van de vagina of penis geen enkel probleem.

Kan ik opnieuw besmet raken met Chlamydia of ben ik na een keer immuun?

Onderzoek wijst uit dat als je ooit een chlamydia hebt gehad je meer kans hebt om nogmaals besmet te raken. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt maar een aantal zaken zullen zeker meespelen. Misschien komt het doordat er weer seks plaats vindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd. Verkeerd gebruik van condooms. Voor condooms tips wil ik je verwijzen naar onze tips voor juist condoomgebruik
 

Moet ik vaker op soa testen omdat ik chlamydia heb gehad?

Ons advies bij wisselende partners is om eens per half jaar te testen, heb je klachten laat je dan eerder testen. Heb je risico gelopen doordat je een onveilig sekscontact hebt gehad. maar weet je niet wat je moet testen? Maak dan gebruik van onze SOA testwijzer
13 reacties
Paul martial
donderdag 6 januari 2022
Ik heb vorige week 1 daagse kuur gekregen en ingenomen. Nu heb ik op dag 4 zitten masturberen. Op dag 7 heb ik nog last van mijn plasbuis. Kan ik nog wel masturberen of moet ik hiervan afblijven tot de pijn weg is? Betekent dat ik deze pijn nog heb dat de kuur niet heeft geholpen?

Marlous Lasschuyt
donderdag 6 januari 2022
het advies is een week geen seks na de kuur. Dit zodat de huid kan herstellen. Als je toch eerder masturbeert kan het zijn dat de klachten langer zullen aanhouden.

Groet Marlous

Jos v
donderdag 23 juni 2022
De arts raadde me aan om een 7daagse doxycycline behandeling te starten tegen Chlamydia en vertelde gedurende deze 7 dagen geen seksueel contact te hebben. Maar hier lees ik om nog eens 7 dagen langer te wachten, dit is dan 14 dagen in totaal na begin van de antibioticakuur of volstaat de 7 dagen zoals de gynaecoloog vertelde? Alsook mijn partner heeft dezelfde kuur.

Alvast bedankt!

Klazien Visser
donderdag 23 juni 2022
Beste,

Ons advies is om de 7 dagen na het afronden van de kuur nog geen seks te hebben, dit om het slijmvlies de kans te geven te herstellen van de infectie. Het is een advies.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Anoniem
maandag 4 juli 2022
Hoi! Een tijd geleden heb ik te horen dat ik besmet was met chlamydia. Ik ben direct behandeld met azithromycine. Omdat het nog niet lekker voelde heeft de huisarts mij ook een 7daagse doxy kuur gegeven. Mijn partner is behandeld met azithromycine. In de tussentijd, tijdens mijn 7daagse kuur, hebben we 1x veilig seks gehad. Zou het mogelijk zijn dat er weer een besmetting heeft plaatsgevonden, of is die kans klein? We hebben beiden geen klachten (meer).

Dankjewel!

Anoniem
maandag 8 augustus 2022
Hoi mijn vriendin en ik hebben tijdens de kuur een eitje tegen de clit en eikel gehouden . Is dit tegen het voorgeschreven advies of mag dit gewoon. Mvg

Klazien Visser
maandag 8 augustus 2022
Beste,

Indien dit "eitje" gereinigd is tussentijds is dit geen probleem.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Anoniem
maandag 15 augustus 2022
Ik heb afgelopen donderdag een eendaags behandeling genomen tegen chlamydia. Ik heb mijzelf niet gemastrubeerd en ook geen seks gehad, maar mijn partner heeft wel aan mijn tepels gezeten. Hier werd ik erg opgewonden van. Is dat een probleem nu?

Klazien Visser
dinsdag 16 augustus 2022
Nee dit is geen probleem. Het gaat erom het geïnfecteerde gebied even rust te gunnen om te herstellen.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

Anoniem
woensdag 17 augustus 2022
Op donderdag 11 augustus heb ik een eendaagse antibiotica ingenomen (1 keer 2 pillen). Morgen is dit precies een week geleden. Vanaf welk moment ben ik niet meer besmettelijk en kan ik gemeenschap hebben?

Klazien Visser
woensdag 17 augustus 2022
Afhankelijk van de kuur ben je enkele dagen na behandeling niet meer besmettelijk, advies is om het geïnfecteerde gebied tot 1 week na behandeling met rust te laten zodat het slijmvlies kan herstellen.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Anoniem s
donderdag 15 september 2022
Goedenavond,

Ik ben donderdag begonnen aan de 7 daagse kuur! Kuur afgemaakt alleen een week later op dag 7 , wel klaargekomen! Dit alleen dan via m’n clitje! Er is verder niks in geweest kan dit kwaad?

Mvg ,

S

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
vrijdag 16 september 2022
Geen zorgen, dit heeft geen invloed op de werkzaamheid van je kuur.

Plaats een reactie