BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer weer seks na een chlamydia behandeling
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Misschien heb je kort geleden gehoord dat je chlamydia had. Inmiddels ben je behandeld met medicijnen. Heel fijn natuurlijk, maar hoe zit het nou met de seks.
Wanneer mag je bijvoorbeeld weer seks hebben? En kan masturberen kwaad? Kan je weer een chlamydia oplopen? Allemaal vragen die je kan hebben na een chlamydia infectie.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?

Wacht 1 week na het afronden van van de chlamydia behandeling, dus 7 dagen geen seks. De twee hoofdredenen hiervoor zijn dat je 7 dagen na de behandeling zeker weet dat je geen chlamydia bacterie meer in je lijf hebt en deze dan ook niet kan overdragen. Een andere reden is dat het slijmvlies waar de chlamydia infectie is gevonden beschadigd is door de bacterie en dat 7 dagen rust belangrijk is om het slijmvlies te laten herstellen. 

Mag je mastruberen tijdens of na je chlamydia behandeling?

Mastrubatie, seks met jezelf,  wordt afgeraden. Ook mastrubatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed herstellen. Van belang is om de locatie waar de besmetting heeft plaatsgevonden met rust te laten. Zat de chlamydia infectie in je keel en is deze niet gevonden in je vagina of bij mannen in de keel niet in de plasbuis dan is massage van de vagina of penis geen enkel probleem.

 

Kan ik na de chlamydia behandeling opnieuw chlamydia oplopen of ben ik nu immuun voor chlamydia?

Heb je eerder chlamydia gehad en ben je behandeld dan kan je opnieuw besmet raken. Uit onderzoek blijkt dat je ooit chlamydia hebt gehad je iets meer risico loopt om opnieuw met chlamydia besmet te raken. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt maar onderstaande redenen kunnen een verklaring zijn:

  • Vrouwen testen doorgaans alleen vaginaal als ze geen anale seks hebben en krijgen dan ook een behandeling voor een vaginale chlamydia voorgeschrecen. Een chlamydia infectie kan als het vaginaal zit ook anaal zitten. Hiervoor hoef je niet perse anale seks te hebben gehad. Een vaginale chlamydia behandeling werkt vaak niet afdoende om ook een anale infectie te behandelen waardoor de bacterie via de anus na een tijdje weer vaginaal terecht kan komen. Belangrijk om ook anaal op chlamydia te testen zodat je in een keer de juiste behandeling voorgeschreven krijgt. Zit voorkom je herinfectie van jezelf en je partner.
  • Misschien komt het doordat er weer seks plaats vindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd.
  • Verkeerd gebruik van condooms. Voor tips wil ik je verwijzen naar onze tips voor juist condoomgebruik

Heb je zelf chlamydia risico gelopen of ben je onzeker omdat je eerder chlamydia hebt gehad?

Ons advies bij wisselende partners is om eens per half jaar te testen, heb je klachten laat je dan eerder testen. Heb je risico gelopen doordat je een onveilig sekscontact hebt gehad. maar weet je niet wat je moet testen?  Maak dan gebruik van onze SOA-testwijzer.

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 18 maart 2019
27 reacties
Beste, ik en mijn partner slikken nu de antibiotica kuur voor Chlamydia. Deze hebben wij 5 dagen geleden geslikt. Nu hebben wij vandaag 1 keer seks gehad. Hij heeft mij maar een paar keer gepenetreerd en niet diep zo een 3 keer. Ook heeft hij mij niet gevingerd dus alleen de penetratie 3 keer. Hoe groot is nu de kans dat ik opnieuw besmet ben?
Geplaatst door: Anoniem op maandag 25 mei 2020
Hallo, ik denk persoonlijk klein test anders nog een keer
Geplaatst door: Niko op dinsdag 30 juni 2020
Beste soapoli, ik ben sinds gisteren gestart met een doxicyclinekuur van 14 tabletten (2 per dag gedurende 7 dagen). Ik lees op jullie site dat je 7 dagen na de behandeling weer seks kan hebben, dus dat is dan 7 dagen slikken + 7 dagen wachten = 14 dagen in totaal. De arts die ik heb gesproken op het GGD spreekuur zei mij echter dat het alleen gaat om de 7 dagen dat je slikt en dus de week na de afronding van de kuur je alweer seks mag hebben. Ik zei haar dat ik het online anders had gelezen en ze zei dat dat komt omdat doxycycline anders werkt dan de normale behandeling tegen chlamydia. Toch zou ik graag nog een antwoord van jullie krijgen ter verduidelijking, want ik wil herbesmetting hoe dan ook voorkomen!

Mvg,
Sophie
Geplaatst door: Sophie op donderdag 13 augustus 2020
Kun je eigenlijk chlamydia oplopen als jecals jongen je penis tegen slipje van meisje duwt?

En mag dit ook niet yijdens die 7 daagse kuur?

Verder is het ok als je weoebsdag om 09:00 kuur slikt week erna om woensdag 12 uur seks hebt of moet je wachten tot donderdag?
Geplaatst door: Karel op maandag 24 augustus 2020
Dag ik had een vraag over chlamydia, kan je als iemand die bestmet is met chlamydia en hiv je wel besmet raken met hiv bij orale sex?
Geplaatst door: Erik op vrijdag 18 september 2020
Beste Erik

HIV overdracht bij orale seks is verwaarloosbaar klein.
Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 21 september 2020
Goede dag , ik heb 8 maanden lang geen sex gehad , ik had niet echt extreme klachten ik had alleen 3x in de week een branderig gevoel bij het plassen en ik was weer van plan om sex te hebben met mijn huidige vriendin dus ik heb van te voren een test gedaan en het bleek dat ik dus chlamydia had dus ik had 2 van die pillen ingenomen en ik zag nergens dat je niet mocht mastruberen en een week na dat die kuur klaar was toen merkte ik dat ik nogsteeds klachten had, ik heb met de huisarts gebeld en die verteld mij dat ik pas over 1 maand weer een test mag doen terwijl ik van mijzelf al wist dat de klachten niet weg waren , dus ik was heel eigenwijs en heb anoniem weer twee pillen aangevraagd ik heb die opgehaald en weer Ingenomen ( twee weken na dat ik die andere twee pillen innam ) sinds de dag dat ik voor de tweede keer de pillen in nam heb ik niet gemastrubeert maar wel elkedag een erectie gekregen , ik zit nu op dag vier en heb ( bijna ) geen klachten meer met plassen en ik ben van plan om weer sex te hebben , hebben jullie enige idee of ik door mijn erectie weer mijzelf heb besmet ?
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 6 oktober 2020
Beste anoniem

het advies van 1 week rust is er om het te laten herstellen zodat de klachten sneller over gaan. Door masturbatie in die eerste week kunnen de klachten langer aanhouden. De behandeling doodt direct de bacterie dus een tweede behandeling was niet nodig geweest. Sterker nog teveel onnodige anti-biotica slikken kan slecht zijn voor je gezondheid.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt (verpleegkundige) op dinsdag 6 oktober 2020
Hallo, ik heb een kuur van mijn arts gehad voor chlamydia. Ik heb het reeds afgerond, maar ik heb de symptomen nog steeds en ik heb verder ook geen seks gehad. Hebben jullie enig idee wat het probleem kan zijn?
Geplaatst door: Anoniem op woensdag 7 oktober 2020
Hoi ik heb een vraag ik heb de kuur van 7 dgen gekregen bij ggd maar ben 1 pilletje kwijt en bij de 5de dag had ik sex gehad met me partner mijn vraag is wat moet ik nu doen dat ik die ene pilletje niet heb ingenomen en tog sex heb gehad ?
Geplaatst door: Roos op woensdag 21 oktober 2020
Beste Roos,

Je kunt het best even contact opnemen met de GGD, zij hebben jou behandeld.
Mijn advies zou zijn 1 week geen seks, daarna een periode van 5 weken veilige seks en dan hertesten.

Succes Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 21 oktober 2020
Hallo,

Ik had op donderdag een eendaags kuur antibiotica geslikt voor chlamydia omdat ik hier positief op getest was. Nu had ik die zaterdag ( 2dagen later) dus seks gehad, wel met condoom. Maar ik vroeg mij af hoe schadelijk dit is voor mij en of het nu wel eigenlijk goed hersteld is?

Mvg
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 24 november 2020
Hoelang Moerman wachten tot ik me vriendin kan beffen want ik heb echt zin daar in
Geplaatst door: Hayley op maandag 7 december 2020
Beste Hayley,

Als zij een vaginale chlamydia had, wacht je 1 week na het afronden van van de chlamydia behandeling, dus 7 dagen geen seks.

groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 7 december 2020
heb een vraag, kun je als je sex hebt gehad daar na een chlamydia test doen?
Geplaatst door: léonie van rijn op dinsdag 15 december 2020
Beste Leonie

Je kunt niet direct daarna een test doen. Je moet rekening houden met de windowfase van 14 dagen.
Hartelijke groet Marlous (verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 15 december 2020
Hoi,
Ik had chlamydia in mijn anus, ik ben daardoor behandeld door
doxycycline Kuur van 7 dagen. Daardoor is ook mijn vaginale schimmelinfectie weggegaan en ik heb langer dan een jaar geen last meer van gehad. Hiervoor hadden we alles geprobeerd en niks hielp om mijn vaginale schimmel weg te krijgen we hadden zoveel medicatie geprobeerd, echt niks hielp. maar door dat ik medicijnen had geslikt voor chlamydia bij me anus is het weggegaan, maar nu heb ik het weer na langer dan een jaar weer een vaginale schimmelinfectie en alleen doxycycline werkt echt dat het lang weg blijft. Wat moet ik nu doen als ik geen soa heb krijgt ik ook niet doxycycline. Groetjes sunflower
Geplaatst door: sunflower op maandag 4 januari 2021
Beste Sunflower

deze vraag moet je met je huisarts bespreken. Wij richten ons alleen op SOA.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 4 januari 2021
Hoi,
Ik had een doxycycline kuur gekregen voor mijn chlamydia die ik had in mijn vagina en anus. Ik heb (heel dom) op dag 4 van de kuur seks gehad met een jongen. Ik heb op internet gelezen dat je tijdens de kuur en een week na de behandeling geen seks moet hebben, omdat er scheurtjes kunnen ontstaan in het slijmvlies wat ervoor kan zorgen dat je jezelf weer opnieuw kan besmetten. Ik heb nadat ik seks heb gehad de kuur netjes af gemaakt en dus nog 3 dagen de antibiotica geslikt.
Mijn vraag is: bestaat er een kans dat de chlamydia niet helemaal weg is en misschien nog aanwezig is omdat ik op dag 4 van de kuur seks had?
Groetjes Jay
Geplaatst door: Jay op dinsdag 5 januari 2021
Beste Jay

het advies is inderdaad een week geen seks na de laatste tablet om alles te laten herstellen. Je moet minstens 6 weken wachten voordat je kunt hertesten , nu de week wachttijd houden na de laatste tablet en veilige seks tot je zeker weet dat de kuur zijn werk heeft gedaan.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 5 januari 2021
Hallo,

Ik heb vorige week vrijdag mijn antibiotica kuur begonnen omdat ik chlamydia had opgelopen. Ik heb nu 5 van de 7 dagen geen seks gehad en niet gemasturbeert. Echter heb ik wel gevreeën met iemand waarna ik voorvocht kreeg. Vervolgens had ik ook last van mijn teelballen. Dit had ik ook 1x voor mijn kuur. Nu las ik dat de slijmvliezen met rust gelaten moeten om te herstellen. Mijn vraag is nu of ik over 2 dagen na mijn kuur wel gewoon seks kan hebben zonder iets over te dragen? Of is het nu zo dat het niet goed genoeg kan herstellen.
Geplaatst door: Anoniem op donderdag 7 januari 2021
Beste,

je kan 7 dagen na de kuur weer seks hebben. Mocht je pijnklachten houden dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan je huisarts.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien op donderdag 7 januari 2021
Afgelopen zondag ben ik gestart met de behandeling van Chlamydia, locatie anus en keel. Het gaat niet om de heftigere anale variant. De behandeling duurt 7 dagen, waarvan per dag 1 pil in de ochtend en 1 in de avond. Na einde van de behandeling mag ik nog 7 dagen geen seks hebben om herbesmetting van mijzelf of mijn partner te voorkomen. Mijn partner heeft ook een Chlamydia kuur, maar dan enkel 2 pillen voor Chlamydia in de plasbuis. Bij hem is verteld dat hij tot 1 week na behandeling ook geen seks mag hebben, maar ook niet mag mastruberen. Aangezien de Chlamydia bij mij in de keel en anus zit/zat ben ik benieuwd of het dan kwaad kan als ik wel mastrubeer? Ook ben ik benieuwd hoelang het ongeveer duurt voordat de klachten zullen verdwijnen ? Alvast bedankt voor je reactie.
Geplaatst door: Corry op donderdag 7 januari 2021
Hi,

Ik ben helaas positief getest op chlamydia. Dit was een vaginale test. Nu heb ik ook een test besteld voor de anus omdat ik niet mezelf wil besmetten. Nu heb ik wel al de kuur voor de vagina gehad. Mag ik de kuur van de anus eventueel ook nog kort daarop volgen?

Ik hoor het graag en alvast bedankt.
Geplaatst door: Roos op vrijdag 8 januari 2021
Hoi Roos,

Mocht een anale behandeling nodig zijn dan kan dit ingenomen worden.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op vrijdag 8 januari 2021
Hey, na mijn chlamydia behandeling heb ik op dag 3 éénmalig gemasturbeerd. Wel heb ik vaak meerdere keren op een dag een erectie gehad.
In hoeverre kan dit de behandeling hebben geschaad? Ik ben bang dat het nu niet volledig weg is.
Groet, Marcus
Geplaatst door: Marcus op zondag 17 januari 2021
Beste Marcus

De klachten kunnen daardoor langer aanhouden. In principe doet de behandeling zijn werk wel.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 17 januari 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie