BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer weer seks na een chlamydia behandeling
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Misschien heb je kort geleden gehoord dat je chlamydia had. Inmiddels ben je behandeld met medicijnen. Heel fijn natuurlijk, maar hoe zit het nou met de seks.
Wanneer mag je bijvoorbeeld weer seks hebben? En kan masturberen kwaad? Kan je weer een chlamydia oplopen? Allemaal vragen die je kan hebben na een chlamydia infectie.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia behandeling?

Wacht 1 week na het afronden van van de chlamydia behandeling, dus 7 dagen geen seks. De twee hoofdredenen hiervoor zijn dat je 7 dagen na de behandeling zeker weet dat je geen chlamydia bacterie meer in je lijf hebt en deze dan ook niet kan overdragen. Een andere reden is dat het slijmvlies waar de chlamydia infectie is gevonden beschadigd is door de bacterie en dat 7 dagen rust belangrijk is om het slijmvlies te laten herstellen. 

Mag je mastruberen tijdens of na je chlamydia behandeling?

Mastrubatie, seks met jezelf,  wordt afgeraden. Ook mastrubatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed herstellen. Van belang is om de locatie waar de besmetting heeft plaatsgevonden met rust te laten. Zat de chlamydia infectie in je keel en is deze niet gevonden in je vagina of bij mannen in de keel niet in de plasbuis dan is massage van de vagina of penis geen enkel probleem.

 

Kan ik na de chlamydia behandeling opnieuw chlamydia oplopen of ben ik nu immuun voor chlamydia?

Heb je eerder chlamydia gehad en ben je behandeld dan kan je opnieuw besmet raken. Uit onderzoek blijkt dat je ooit chlamydia hebt gehad je iets meer risico loopt om opnieuw met chlamydia besmet te raken. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt maar onderstaande redenen kunnen een verklaring zijn:

  • Vrouwen testen doorgaans alleen vaginaal als ze geen anale seks hebben en krijgen dan ook een behandeling voor een vaginale chlamydia voorgeschrecen. Een chlamydia infectie kan als het vaginaal zit ook anaal zitten. Hiervoor hoef je niet perse anale seks te hebben gehad. Een vaginale chlamydia behandeling werkt vaak niet afdoende om ook een anale infectie te behandelen waardoor de bacterie via de anus na een tijdje weer vaginaal terecht kan komen. Belangrijk om ook anaal op chlamydia te testen zodat je in een keer de juiste behandeling voorgeschreven krijgt. Zit voorkom je herinfectie van jezelf en je partner.
  • Misschien komt het doordat er weer seks plaats vindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd.
  • Verkeerd gebruik van condooms. Voor tips wil ik je verwijzen naar onze tips voor juist condoomgebruik

Heb je zelf chlamydia risico gelopen of ben je onzeker omdat je eerder chlamydia hebt gehad?

Ons advies bij wisselende partners is om eens per half jaar te testen, heb je klachten laat je dan eerder testen. Heb je risico gelopen doordat je een onveilig sekscontact hebt gehad. maar weet je niet wat je moet testen?  Maak dan gebruik van onze SOA-testwijzer.

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 18 maart 2019
4 reacties
Beste, ik en mijn partner slikken nu de antibiotica kuur voor Chlamydia. Deze hebben wij 5 dagen geleden geslikt. Nu hebben wij vandaag 1 keer seks gehad. Hij heeft mij maar een paar keer gepenetreerd en niet diep zo een 3 keer. Ook heeft hij mij niet gevingerd dus alleen de penetratie 3 keer. Hoe groot is nu de kans dat ik opnieuw besmet ben?
Geplaatst door: Anoniem op maandag 25 mei 2020
Hallo, ik denk persoonlijk klein test anders nog een keer
Geplaatst door: Niko op dinsdag 30 juni 2020
Beste soapoli, ik ben sinds gisteren gestart met een doxicyclinekuur van 14 tabletten (2 per dag gedurende 7 dagen). Ik lees op jullie site dat je 7 dagen na de behandeling weer seks kan hebben, dus dat is dan 7 dagen slikken + 7 dagen wachten = 14 dagen in totaal. De arts die ik heb gesproken op het GGD spreekuur zei mij echter dat het alleen gaat om de 7 dagen dat je slikt en dus de week na de afronding van de kuur je alweer seks mag hebben. Ik zei haar dat ik het online anders had gelezen en ze zei dat dat komt omdat doxycycline anders werkt dan de normale behandeling tegen chlamydia. Toch zou ik graag nog een antwoord van jullie krijgen ter verduidelijking, want ik wil herbesmetting hoe dan ook voorkomen!

Mvg,
Sophie
Geplaatst door: Sophie op donderdag 13 augustus 2020
Kun je eigenlijk chlamydia oplopen als jecals jongen je penis tegen slipje van meisje duwt?

En mag dit ook niet yijdens die 7 daagse kuur?

Verder is het ok als je weoebsdag om 09:00 kuur slikt week erna om woensdag 12 uur seks hebt of moet je wachten tot donderdag?
Geplaatst door: Karel op maandag 24 augustus 2020
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie