De aandoening genitale wratten is een virale soa en valt onder HPV (humaan papillomavirus). Van deze door seks overdraagbare aandoening bestaan ontzettend veel varianten HPV. De bekendste die de genitale wratten veroorzaken zijn type 6 en 11. Type 16 en 18 kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. 

De wratten zitten in en om de vagina, anus of penis. Ze zijn huidkleurig, soms wat grijsachtig, lijken op bloemkooltjes en doen over het algemeen geen pijn. 

De wratten zijn overdraagbaar als er wrijving plaatsvindt met het wratje. Het wrijven van een handdoek kan het virus ook activeren. Door vervolgens je handdoek te delen kan deze aandoening overgedragen worden.

Heb ik genitale wratten?- Soapoli-online

Veelgestelde vragen over genitale wratten

Soapoli-online heeft geen test om te zien of jouw plekje(s) genitale wratten zijn. De beste manier om vast te stellen of je het hebt is om het te laten beoordelen door je huisarts.

Heb je veel last van de genitale wratten of vind je het vervelend dat je ze hebt? Dan kun je naar de huisarts voor een behandeling. Je kunt de wratten insmeren met zalf of vloeistof of ze laten wegbranden.
Doordat het een virus is, heb je geen garantie dat de wratten niet meer terugkomen. Houd jezelf in de gaten en kijk af en toe eens met een spiegel om te zien of je iets ziet.
 

 

 

Symptomen van genitale wratten

  • Jeuk, pijn en een branderig gevoel in de schaamstreek
  • Wratten rondom de vagina en/ of anus
  • Niet van buitenaf zichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer