gevolgen class=
Het hebben van onbeschermde seks kan leiden tot de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Het is van groot belang om soa's tijdig te behandelen, aangezien vertraging kan resulteren in ernstige complicaties, zoals onvruchtbaarheid, algemene gezondheidsklachten en aantasting van het immuunsysteem. In deze blog gaan we dieper in op de gevolgen van een soa en hoe je dit het beste kunt behandelen.
 
 

Fysieke gevolgen soa

Soa's kunnen veel fysieke symptomen veroorzaken, variërend van milde ongemakken tot ernstige complicaties. Een van de meest voorkomende fysieke gevolgen van een soa zijn:
  • Geslachtsdelen en urineweginfecties: de gevolgen van soa's zoals chlamydia en gonorroe kunnen leiden tot ontstekingen van de geslachtsdelen en urinewegen, wat resulteer in pijn, afscheiding, en moeilijkheden bij het plassen.
     
  • Bekken ontstekingsziekte (PID): opstijgende infecties kunnen een PID veroorzaken. PID is een ernstige infectie die de baarmoeder, eileiders en eierstokken aantast. Dit kan chronische pijn, onvruchtbaarheid en complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken.
     
  • Genitale zweren en zweren: herpes en syfilis hebben als gevolg dat ze genitale zweren veroorzaken, die pijnlijk en ongemakkelijk kunnen zijn. Deze zweren verhogen ook het risico op het overdragen van de infectie aan anderen.
 

Welke gevolgen van soa's zijn ernstig voor de gezondheid?

Naast de ernstige fysieke schade kunnen soa's ook veel stress, angst en onzekerheid veroorzaken. Hier zijn enkele soa's met gevolgen die ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen:
  • HIV (Humaan Immunodeficiëntie Virus): HIV valt het immuunsysteem aan en kan leiden tot AIDS, een aandoening die het lichaam vatbaarder maakt voor andere infecties en kanker.
     
  • Syfilis: onbehandelde syfilis kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals schade aan het hart, de hersenen en andere organen. In de vroege stadia kunnen de symptomen van syfilis niet erg opvallend zijn, wat kan leiden tot onopgemerkte ontwikkeling van de aandoening.
     
  • Hepatitis B en Hepatitis C: deze soa's kunnen leiden tot ernstige leverziekten, waaronder leverkanker en cirrose.
     
  • Genitale herpes: hoewel niet levensbedreigend, kan genitale herpes pijnlijke zweren en blaren veroorzaken. Het vergroot ook het risico op het oplopen van andere soa's en kan complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Langdurige gevolgen soa - de gevolgen als je een soa niet behandelt

Langdurige gevolgen van soa's kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid, chronische pijn en een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan een onbehandelde soa zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de mond, keel en anus, via seksueel contact met sekspartners. Dit vergroot ook het risico op het oplopen van HIV. De beschadiging van het slijmvlies door de eerste infectie maakt het voor het HIV-virus makkelijker om het lichaam binnen te dringen. 

Tijdens zwangerschap en bevalling lopen zwangere vrouwen met onbehandelde soa's een verhoogd risico op complicaties, waaronder vroeggeboorte, miskraam, doodgeboorte en overdracht van de infectie op de baby. Bepaalde soa's, zoals humaan papillomavirus (HPV), verhogen ook het risico op kanker, waaronder baarmoederhalskanker, anuskanker en andere vormen van kanker.
 

Hoe voorkom je soa's?

Er zijn verschillende manieren om soa’s en de gevolgen van soa's te voorkomen:
  • Gebruik altijd een condoom tijdens seks: het correct en consequent gebruiken van condooms is een effectieve manier om het risico op soa's, inclusief HIV, te verminderen. Zorg ervoor dat je weet hoe je een condoom op de juiste manier gebruikt.
     
  • Beperk het aantal seksuele partners: hoe meer seksuele partners je hebt, hoe groter de kans op blootstelling aan soa's. Het hebben van een monogame relatie met een partner die ook getest is op soa's, vermindert het risico.
     
  • Laat je regelmatig testen op soa's: regelmatig testen op soa’s kan helpen om soa's vroegtijdig op te sporen, zelfs als je geen symptomen hebt. Dit is vooral belangrijk als je meerdere seksuele partners hebt.
     
  • Vermijd seksueel contact als je symptomen hebt: als je last hebt van symptomen zoals zweren, blaren, afscheiding of jeuk in het genitale gebied, is het belangrijk om geen seksueel contact te hebben totdat je door een arts bent getest en behandeld.
     
  • Gebruik geen gedeelde naalden: vermijd het gebruik van gedeelde naalden bij het injecteren van drugs. Dit kan het risico op het krijgen van bloedoverdraagbare soa's, zoals HIV en hepatitis B, verminderen.
     
  • Praat openlijk met je partner(s): communiceer openlijk met je partner(s) over seksuele gezondheid en soa's. Vraag naar hun soa-status, bespreek veilige sekspraktijken en maak afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn.
     
  • Vaccinatie tegen specifieke soa's: er zijn vaccinaties beschikbaar voor sommige soa's, zoals hepatitis B en humaan papillomavirus (HPV). Overweeg om je te laten vaccineren als je risico loopt op deze infecties.
 

Het belang van regelmatig op soa’s testen bij Soapoli-online

Bij Soapoli-online begrijpen we hoe cruciaal het is om soa's tijdig te diagnosticeren en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Het volgen van volledige behandelingen en regelmatige tests helpt om herinfectie te voorkomen.

Denk je dat je symptomen van een soa ervaart of maak je je zorgen dat je mogelijk een soa hebt opgelopen zonder seks te hebben gehad? Maak gebruik van onze gratis Soa-testwijzer en ontvang binnen slechts 60 seconden gratis advies over welke test je het beste kunt doen. Bij Soapoli-online staan we klaar met advies, testpakketten voor mannen en vrouwen, en nazorg. Wij bieden complete zorg en ondersteuning.

 
4 reacties
Henk
vrijdag 1 maart 2024
Vraag. Ik heb gisteren seks met een prostituee gehad. Eerst condoom om toen gevingerd en vaginale seks met haar gehad.

Toen ik was klaargekomen was het een natte boel rond mijn ballen bleek sperma en vagina vocht te zitten. Ik dacht dat het condoom gescheurd was maar dit was niet het geval. Ze vertelde jet voor mij seks zonder condoom te hebben gehad met een andere klant en nog niet had schoongemaakt. Er zat dus sperma van iemand anders op mijn balzak. JAKKES!
Hierna gelijk de soa poli van de GGD gebeld voor PEP..

Nu komt het ik heb volgens hun helemaal geen risico gelopen en er zou geen enkele soa test nodig zijn. Dit omdat er een condoom is gebruikt en verder geen orale seks is geweest.

Klopt dit? En dan een andere vraag hiv staat inclusief hiv 2 na 6 weken betrouwbaar. Betekend het dat ik daarna niet nog eens hoef te testen? Ik lees overal 3 maanden namelijk.

Marlous (soa verpleegkundige)
zaterdag 2 maart 2024
Fijn dat je de GGD meteen uitgebreid gesproken hebt. Zo te lezen heb jij geen risico gelopen. Vocht op de ballen is geen risico voor soa/ hiv. Daarvoor heb je direct slijmvliescontact/ bloed-sperma contact nodig.
We hebben 3 soorten hiv testen:
- de hiv RNA test die kun je na 14 dagen betrouwbaar afnemen (bloedafname bij een van onze prikposten in Nederland)
- de vingerprik thuisafnametest die je na 4 weken (hiv 1) kunt testen (6 weken is hiv2 maar dat komt zelden voor)
- of de sneltest waarbij de uitslag zelf afleest die is na 3 maanden betrouwbaar

Henk
zaterdag 2 maart 2024
Dag Marlous bedankt voor je antwoord.

Ik ga toch voor de zekerheid maar testen via jullie.

Als ik voor hiv en syfilis 6 weken aanhoud hoef ik dan niet na 3 maanden weer te testen?

En ik ben gevaccineerd voor hepatitis b met een Titer hoger da. 10.000 nog wat. Dan hoef ik hier niet op te testen toch.

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 3 maart 2024
Je kunt dat inderdaad dan testen als je graag zekerheid wilt. Hepatitis B hoef je niet opnieuw te testen

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI