7 class=

We zitten midden in de corona-crisis. Alles is anders, afstand houden, niet bij elkaar op bezoek gaan, plekken vermijden als dat niet nodig. Maar hoe zit dat met het bezoeken van je huisarts?

Wat opvalt is dat mensen nu minder snel naar hun huisarts gaan met hun klachten of vragen. Dit met als reden de huisarts niet te willen belasten of omdat de vraag niet zo urgent is. Zorgelijk want soms wordt er ook te lang gewacht.

Hoe zit dat met SOA testen en het bezoeken van je huisarts? 

Je huisarts kun je altijd bellen als je klachten hebt die lijken op een SOA of als je graag advies wil. Maar als je liever anoniem wilt testen op SOA dan is dat nu iets lastiger. De GGD focust zich op het bestrijden van de corona-crisis. De meeste SOA poli's worden gesloten of zijn minder toegankelijk.

Wat doe je dan? Wacht je tot alles weer normaal is of onderneem je actie? De vraag is ook moet je meteen actie ondernemen of kun je afwachten?? Om hier antwoord op te geven zetten we hier 7 redenen waarom je niet zou moeten wachten en actie kunt ondernemen.

1. Je hebt klachten die lijken op een SOA

Zoals eerder vermeld, kun je het beste naar je huisarts gaan als je klachten of symptomen hebt die lijken op een SOA. Maar als je dat liever niet wilt, dan kun je je ook online testen. Bekijk onze symptoomwijzer en onze SOAtestwijzer voor advies.
Heb je een SOA? Wij kunnen je helpen aan een behandeling.

2. Je bent gewaarschuwd voor een SOA

Je hebt het bericht gehad dat jouw sekspartner een SOA heeft. De kans is dan aanwezig dat jij het ook hebt. Laat je specifiek testen voor de gewaarschuwde SOA maar test ook aanvullend op SOA waar je risico op hebt gelopen. Zie onze SOAtestwijzer welke dit zijn.

Ben je gewaarschuwd voor syfilis, HIV of hepatitis B? Testen kan uiteraard via ons maar als je het ziet zitten dan is de huisarts wel de eerste keus hulpverlener.

3. Je gaat een nieuwe relatie aan

Je hebt een nieuwe relatie en jullie willen onbeschermde seks hebben met elkaar. Dit wil je onbezorgd aangaan het liefst. Allebei testen is dan een mooie start. Dan weet je zeker dat je niets kunt oplopen uit de ander zijn verleden.

4. Je hebt wisselende partners

Heb je meer dan 3 sekspartners gehad afgelopen half jaar? Dan loop iets meer risico. De richtlijn 'het SOA consult' volgens NHG-standaard (Nederlandse Huisartsen Genootschap) test je jezelf dan iets uitgebreider eens in de zoveel maanden (vaak is het advies eens per half jaar). Een op maat advies krijg je via onze SOAtestwijzer.

5. Er is iets mis gegaan met het condoom

Je hebt een condoom klapper gehad of je kan na de seks er achter dat het condoom er niet meer om zat. Dat is schrikken! Hier een aantal tips wat je kunt doen in zo'n geval:

Condoom gescheurd na vaginale seks
Condoom gescheurd na anale seks

Bij beiden situaties is testen aan te bevelen. Chlamydia en gonorroe hebben een windowfase van 14 dagen, de tijd die je moet wachten voordat bacteriën te meten zijn (sommige mensen noemen dit incubatietijd maar dat betekent de tijd dat klachten kunnen optreden). Andere SOA hebben langer nodig. Hier vind je alle windowfase per SOA.

6. Je laat een spiraal plaatsen

Ben je niet recent getest en heb je risico op SOA gelopen? Dan is testen op chlamydia en gonorroe aan te raden. Voordat er een spiraal geplaatst wordt is het aan te raden te weten dat er geen SOA aanwezig is zoals een chlamydia. Denk je dat je een verhoogd risico hebt op een geslachtziekte? Of heb je afwijkende afscheiding, bijvoorbeeld een andere kleur of geur? Laat je dan eerst testen.

7. Je bent zwanger

Vrijwel alle SOA kunnen voor of tijdens de geboorte problemen bij het kind veroorzaken. Het risico voor het ongeboren kind verschilt per aandoening. Men kan een soa hebben zonder het te merken. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijgen zwangeren een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hiv humaan immunodeficientievirus. Bij verhoogde kans op een SOA moet men zich ook laten onderzoeken op andere SOA. Bespreek dit met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Wil je dit liever niet je kunt je ook aanvullend bij ons laten testen.
Meer weten? Lees dit in onze blog.

Wil je gewoon graag voor de zekerheid testen? En word je onrustig van het idee dat je misschien iets bij je draagt? Testen kan altijd, ook zonder reden. Let wel altijd op dat je niet onnodig test want dat kan juist weer veel onrust geven. Voor een goed advies bekijk onze SOAtestwijzer of neem contact op met de verpleegkundigen van Soapoli-online.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI