Een gonorroe- of chlamydia-infectie in de aanloop naar of tijdens een zwangerschap vergroot de kans op complicaties zoals vroeggeboorte of een doodgeboren kindje.Dat blijkt uit onderzoek aan onder andere de University of New South Wales. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 350.000 Australische vrouwen die hun eerste kind kregen tussen 1999 en 2008. Van de vrouwen had 1 procent een chlamydia-infectie voor de geboorte. Bij de meeste van hen (81 procent) werd de diagnose gesteld voor de geschatte datum van conceptie. Slechts 196 vrouwen was geïnfecteerd met gonorroe voor de geboorte.

Resultaten

Van alle vrouwen kreeg 12 procent een te kleine baby. Vroeggeboorte kwam bij 4 procent van de vrouwen voor en 0,6 procent kreeg te maken met een doodgeboren kindje. De onderzoekers keken naar allerlei factoren die het risico op complicaties vergroten, maar zelfs na correctie voor deze factoren bleek het effect van chlamydia en gonorroe groot. Bij vrouwen met chlamydia was de kans op een vroeggeboorte 17 procent groter. Het risico op een doodgeboren kindje nam zelfs met 40 procent toe. Gonorroe verdubbelde de kans op een vroeggeboorte. De invloed van gonorroe op de kans op een doodgeboren kindje konden de onderzoekers niet bepalen. Voor een laag geboortegewicht vonden de onderzoekers geen verband met de soa's.

Verband

Het onderzoek liet geen verschil in effect zien voor vrouwen die chlamydia kregen meer dan een jaar voor, een jaar voor of na de conceptie. De onderzoekers benadrukken dat de studie geen oorzakelijk verband laat zien. Het is ook mogelijk dat de infectie een marker is voor vrouwen die een hoog risico hebben op complicaties. Toch lijkt het belangrijk om soa's goed in de gaten te houden, zeker rondom een zwangerschap. bron: gezondheidsnet

Het advies van Soapoli-online voor zwangeren:

Veel vrouwen weten niet dat ze een SOA hebben

Veel vrouwen krijgen geen klachten of signalen als zij een SOA hebben. Je kunt voor de zwangerschap een SOA hebben opgelopen of tijdens je zwangerschap. De enige manier waarop je zeker kunt zijn dat je geen SOA hebt is door je te testen.

Bloedonderzoek bij de verloskundige In Nederland wordt je bloed bij de verloskundige standaard getest. Zij testen op: - bloedgroep - rhesus-D-factor - rhesus-c-factor - andere antistoffen - hemoglobinegehalte - hepatitis B - lues (syfilis) - HIV. Zoals je ziet word je getest op hepatitis B, syfilis en HIV. Je wordt dus niet getest op gonorroe en chlamydia. Ook wordt er geen rekening gehouden met incubatietijd* van verschillende SOA.

(*SOA Incubatietijd: Chlamydia en gonorroe kun je betrouwbaar testen 10 dagen na het laatste onbeschermde contact. Syfilis na 6 weken en hiv na 3 maanden) **Genitale herpes** Ben je bekend met genitale herpes, laat dit je verloskundige weten. Mocht je een uitbraak krijgen tijdens de bevalling kan dit een risico zijn voor je baby. Als je baby jouw herpes oploopt kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor je baby. Een kind zo klein kan daar heel ziek van worden.

Voorkom het oplopen van een SOA

Gebruik een condoom!! En laat je testen als je risico hebt gelopen. Weet jij niet zeker of je risico op SOA hebt gelopen? Maak dan gratis gebruik van onze SOA testwijzer en weet in 3 stappen of het nodig is dat jij je laat testen op SOA.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI