Overmatige afscheiding uit de vagina, jeuk in de schaamstreek of pijn bij het plassen zijn klachten die kunnen duiden op een SOA.

Een SOA is een infectieziekte die je aan elkaar overdraagt via seksueel contact. Het gaat om ziekmakende virussen, bacteriën of parasieten die voorkomen in sperma, bloed of vaginaal vocht. Maar ook via huidcontact kunnen sommige ziektes overgedragen worden.

Je kunt een stuk of 10 in Nederland voorkomende SOA’s onderscheiden. De meest voorkomende is chlamydia, de meest gevreesde is HIV. Je hoeft niet altijd klachten te hebben van een SOA dit maakt ze dan ook zo verradelijk. Sommige geslachtsziekten worden daardoor niet opgemerkt of lijken vanzelf over te gaan, maar sluimeren intussen verder en kunnen in een later stadium klachten geven zoals verminderde vruchtbaarheid.

We zetten op een rijtje welke symptomen op een SOA kunnen wijzen. Sommige aandoeningen kunnen in verschillende stadia andere klachten geven, dat maakt de diagnose soms ingewikkeld. Dit artikel is daarom niet meer dan een eerste indicatie.

Symptoom 1 - Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Dit wijst mogelijk op:

 • Chlamydia. De pijn gaat vaak gepaard met moeilijk plassen of afscheiding uit de vagina.
 • Genitale wratten. De wratten kunnen pijn of jeuk veroorzaken, of een branderig gevoel geven bij het plassen. De stoelgang of seksuele gemeenschap kan vergelijkbare klachten geven.
 • Gonorroe. Vaak in combinatie met een geelgroen-romige afscheiding uit de plasbuis.

Symptoom 2 - Zweertjes, wratten of bultjes

Dit wijst mogelijk op:

 • Genitale wratten. Ze hebben een rozerode tot bruine kleur en een bloemkoolachtig uiterlijk. Je vindt ze op de schaamlippen, vagina of op de baarmoedermond. Ze zijn 1 tot 5 mm groot.
 • Herpes genitalis. 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen. Deze kunnen samenvloeien tot zweertjes. Na een tijdje genezen ze en vormen ze korstjes.
 • Syfilis. Er ontstaat een pijnloos zweertje met harde rand. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en doen meestal geen pijn. Ze kunnen voorkomen op de vaginawand, maar ook in de mondkeelholte, rondom de anus of in het rectum. Er ontstaan vaak lokaal pijnloze lymfeklierzwellingen. Later kunnen vlakke, natte wratjes te zien zijn rondom de vulva en de anus.
 • Een HIV-infectie. Een van de bij-effecten van HIV kan zijn: een vlekkerige huiduitslag en oppervlakkige slijmvlieswondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Maar de belangrijkste symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en zwelling van de lymfeklieren, soms ook diarree, longontsteking, leverontsteking of afwijkingen in het centrale zenuwstelsel.

Symptoom 3 - Jeuk rondom de geslachtdelen

Dit wijst mogelijk op:

 • Schaamluis. Een parasiet die zich kan verspreiden via beddengoed, handdoeken en als mensen bloot tegen elkaar aan liggen. De luizen zijn ongeveer 1,5 tot 2 mm groot en opvallend plat. Herpes genitalis. Vooral in het beginstadium kun je jeuk hebben in het gebied rondom je vulva. Daarna ontstaan kleine blaasjes en bultjes.
 • Schurft (scabiës). Op je geslachtsorganen kunnen kleine rood paarse bultjes ontstaan, die je ook kan vinden op je pols, tussen je vingers, in de knieholten en onder de borsten. Ze worden veroorzaakt door schurftmijt. Het kan al overgebracht worden door in andermans bed te liggen of andermans kleren te dragen.
 • Genitale wratten. Soms ontstaat jeuk door de rozerode tot bruine wratten op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Ook het gebied rondom de anus kan getroffen worden.
 • Candida. Is officieel geen SOA, maar wel seksueel overdraagbaar. Het kan rood worden rond de vagina, en heftig jeuken. En je hebt meer vaginale afscheiding dan normaal.

Symptoom 4 - Afscheiding uit je vagina

Dit wijst mogelijk op:

 • Gonorroe: vaak gaat het samen met pijn bij het plassen. De afscheiding is meestal geelgroen-romig.
 • Herpes genitalis. Een abnormale afscheiding uit de vagina, die vooraf wordt gegaan door zweertjes op de vulva.
 • Trichomonas. Er is sprake van schuimende, stinkende, niet jeukende vaginale afscheiding, die grijswit tot groengeel is. Candida. Kenmerkt zich door vaginale afscheiding die een beetje lijkt op dikke, korrelige kwark. Is officieel geen SOA, maar wel seksueel overdraagbaar.
 • Bacteriële vaginose. Officieel geen SOA, maar kan wel via seks worden overgebracht. Kenmerkt zich door een grijswitte afscheiding uit de vagina die zurig ruikt en soms een vislucht heeft.

Symptoom 5 - Geelzucht

Dit wijst mogelijk op:

Hepatitis B. Behalve een gele huid kun je ook gelig oogwit hebben. Andere ziekteverschijnselen zijn koorts, verlies van gewicht, pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid.

Herken je een van deze klachten bij jezelf? Wat nu?
Bij klachten is het altijd het beste dat er naar gekeken word. Dit kan bij je huisarts, SOApoli van de GGD of onze arts van Soapoli-online. Heb je inderdaad een SOA opgelopen, waarschuw dan zo snel mogelijk je sekspartner(s). Wie je exact moet waarschuwen is afhankelijk van de opgelopen SOA en of je klachten hebt. Voor een goede indicatie wie je moet waarschuwen (met name uit welke periode) kunnen wij met je mee denken. Je kunt ook de hulp inschakelen van de SOApoli van de GGD. Het is pijnlijk om op te biechten, maar je doet de ander er uiteindelijk een groot plezier mee.

Testen
Twijfel je over je klachten of je wil een SOA uitsluiten dan kun je een SOA test bestellen in onze webshop. Snelle, betrouwbare testen die in een laboratorium worden onderzocht. Binnen 3 werkdagen ontvang je je uitslag.

bronvermelding: dokterdokter.nl

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI