Hoe zit het ook alweer met die SOA? Kan je chlamydia oplopen via de wc bril en kan je hiv oplopen als je in contact komt met speeksel als je uit een vieze beker drinkt? Om je weer even mee te nemen in de feiten behandelen we in onderstaande blog de feiten en de fabels over SOA en Seks.

Van een keer onveilige seks hebben, loop je geen SOA op.

Dit is een fabel:
Heb je voor de eerste keer onbeschermde seks dan kan je ook een SOA oplopen. Stel dat jouw sekspartner een SOA heeft dan draai hij/ zij het over. Beter om jezelf hiervoor te beschermen en een condoom te gebruiken.

Een SOA krijg je niet alleen via onveilige seks, maar ook door te zitten op een vieze wc bril.

Dit is een fabel:
Een SOA als in chlamydia en gonorroe loop je op via slijmvliescontact, de penis, anus of vagina komt in contact met slijmvlies waarop voorvocht, sperma van iemand die een SOA heeft. Een SOA kan in bijna geen enkel geval overleven buiten het lichaam, je loopt dan ook geen SOA op via een toiletbril. Dit geldt ook voor hiv, wat je overdraagt via bloed-bloed of bloed-sperma contact.

Seks hebben zonder condoom is veilig als de man niet in je klaarkomt.

Dit is een fabel:
Niet klaarkomen maar wel penetreren is niet veilig voor SOA. Een SOA zoals chlamydia en gonorroe wordt overgedragen via slijmvlies contact. De bacterie zit bijvoorbeeld op het slijmvlies van de plasbuis en wordt bij het binnen gaan van de vagina, keel of anus naar het slijmvlies daar overgedragen. Een SOA kan zelfs worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes.

Een SOA test doen is de beste manier om te checken of je geen SOA bij je draagt.

Dit is een feit:
Om zeker te zijn dat je geen SOA bij je draagt kan je na onveilige seks het beste een test doen. Test SOA echter niet te vroeg. Testen op chlamydia en gonorroe kan 14 dagen na een onveilig sekscontact. Een hiv of syfilis test kan bij Soapoli-online 4 weken na de laatste onveilige seks.

Helaas kunnen niet alle SOA worden uitgesloten via een test, zo kan je niet testen of je herpes hebt of genitale wratten. Deze virale SOA kunnen pas worden onderzocht en vastgesteld nadat je klachten hebt gekregen.

Een SOA zelfafleestest van de drogist is een snelle manier om te weten of jij chlamydia hebt.

Dit is een fabel:
Vooralsnog wijst onderzoek uit dat SOA zelfafleestesten voor chlamydia, gonorroe en syfilis die je bij de drogist kan kopen geen betrouwbare uitslag geven. Om zeker te zijn dat jij geen SOA hebt is het belangrijk om een SOA test te doen door middel van een laboratorium onderzoek. Een labtest kan je via je huisarts, via de GGD of via Soapoli-online doen.

Van orale seks geven krijg je geen SOA.

Dit is een fabel:
Je kan door het pijpen, beffen (likken van de vagina) of rimmen (likken van de anus) zonder dat je een condoom of liklapje gebruikt een SOA oplopen.
De kans dat je een soa oploopt is wel iets kleiner dan vaginale of anale seks zonder condoom, maar het is niet veilig voor SOA.
Het beste is om bij orale seks een condoom of liklapje te gebruiken. Zo voorkom je dat je sperma, voorvocht, bloed of ontlasting binnen krijgt waar een SOA bacterie of virus inzit

Als je zonder condoom seks hebt gehad en geen klachten krijgt heb je geen SOA opgelopen.

Dit is een fabel:
De meeste SOA geven geen klachten, je kan dan ook niet stellen dat als je geen klachten hebt je geen SOA hebt. Neem bijvoorbeeld een SOA als chlamydia, daarvan merkt 70 tot 95 procent van de vrouwen niks omdat ze geen klachten ontwikkelen, meer dan 50 procent van de mannen merken ook niks van een chlamydia infectie. Wil je zekerheid, laat je dan testen op SOA.

Als je je direct wast na de onbeschermde seks loop je geen SOA op​.

Dit is een fabel:
Een SOA was je niet weg met zeep, om een SOA te behandelen heb je een antibiotica kuur nodig. Heb je onveilige seks gehad dan kan je je het beste laten testen.

Als je ooit een keer chlamydia hebt gehad dan ben je immuun en kan je het nooit meer oplopen.

Dit is een fabel:
Een SOA als chlamydia kan je vaker oplopen, je bouwt dus geen immuniteit op en kan iedere keer als je onveilige seks hebt een SOA oplopen. Onderzoek toont zelfs aan dat als je ooit chlamydia hebt gehad de kans aanwezig is dat je dit sneller nogmaals oploopt. Onduidelijk is of dit komt omdat je bevattelijker bent of door je seksuele gedrag komt.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem onder deze blog (dit kan anoniem) of mail ons.

28 reacties
Peter
dinsdag 6 juli 2021
Beste Klazien,

Ik lees op dat chlamydia slecht overleeft buiten het lichaam. Maar hoelang overleeft chlamydia bijv in een gebruikte condoom. Kan hier weinig over vinden. Kan me voorstellen dat er een verschil bestaat tussen bacterie op hard dood oppervlak tov sperma?

Bedankt voor de moeite.

Marlous Lasschuyt
dinsdag 6 juli 2021
Beste Peter

In een condoom zit een zaaddodend middel. Je maakt er normaal direct een knoop in en gooit het direct weg.

Groet Marlous

Peter
dinsdag 6 juli 2021
Bedankt voor je snelle bericht. Ik lees dat er geen zaaddodende middelen meer in condooms zitten gezien de hoge mate van allergische reacties bij gebruikers. Overleef de bacterie dan?

Nick
zaterdag 4 september 2021
Hoi ik heb een hard zweertje in mijn anus. Ik ben twee weken geleden gerimd door een man. Ben zelf ook een man. Ik ben nu bang dat ik syfillus heb opgelopen. Het is nu precies 14 dagen. Is het nu te vroeg om te testen. Ik wil hiermee niet naar mijn huisarts. Dus een biopt van het zweertje gaat er niet komen. Wat nu kan ik al testen. Ik heb mogelijkal symptomen. En is dit niet te vroeg

Marlous
zondag 5 september 2021
Beste Nick,

Je kunt al testen. Mocht de uitslag negatief zijn herhaal het na de verstreken windowfase. Neem ruim voldoende bloed zodat we kunnen doortesten mocht dit nodig zijn. Test ook chlamydia en gonorroe anaal en alle andere soa die al getest kunnen worden. Zie Soatestwijzer (https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer)

Groet Marlous (soa verpleegkundige)

Mike
maandag 27 september 2021
Ik heb 2 dagen terug seksueel contact gehad met een man we deden alleen ons zelf mastruberen in de auto maar uit eindelijk raakte hij mijn ballen en mijn anus een paar keer aan zonder enige penetratie. Heb ik nu als nog enige risico gelopen op hiv of een andere soa?

Desiree
woensdag 20 oktober 2021
Ik had chlamydia. En woensdag ben ik de behandeling begonnen. Ik heb in de tussentijd niet gespeeld met mijn speeltje maar ging het vandaag doen en dacht toen van.. kan ik het nu opnieuw krijgen door het speeltje ?
Er is al een week niet aangekomen zeg maar. Kan de bacterie dan nog overleven?

Klazien Visser
woensdag 20 oktober 2021
De bacterie overleeft niet buiten het menselijke lichaam, ondanks dat is het wel verstandig om het speeltje even te reinigen voor en na gebruik.

Klazien Visser
soa verpleegkundige

Bart
zondag 31 oktober 2021
Hoi Marloes of Klazien,

Als ik jullie goed begrijp overleven de bacteriën van alle soa's het niet buiten het lichaam. Oftewel als ik vrouw zou vingeren op de fiets stap naar huis voor 5 min en me dan met die hand aftrek het onmogelijk is om zo een soa op te lopen? Dit i.v.m alle soa bacteriën dood zijn dan?

Klazien Visser
zondag 31 oktober 2021
Bacteriële SOA kunnen buiten het lichaam niet overleven.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Joost
vrijdag 26 november 2021
Gisteren speeltjes gebruikt bij iemand…(butplug & mastrubator) kan ik als ik ze vandaag zelf gebruik een soa oplopen.dus zeg 24-48h later

Klazien Visser
vrijdag 26 november 2021
Hoi Joost,

Ik zou als je speeltjes deelt met anderen het speeltje reinigen voordat je het zelf gaat gebruiken.

groetjes Klazien

Joost
vrijdag 26 november 2021
Dank je wel voor snelle reactie…nu ben ik dat vergeten te doen…bestaat er dan een kans? Of te lang buiten het lichaam?

Klazien Visser
vrijdag 26 november 2021
Bacterien kunnen buiten het lichaam niet overleven, sommige bloed overdraagbare virussen wel. Vandaar de tip om altijd even goed te reinigen voor gebruik. Check de instructie van het speeltje welk middel kan.

groet, klazien

Kees
vrijdag 7 januari 2022
Ik heb onbeschermd seks gehad met iemand die waarschijnlijk een soa heeft. 7 uren later heb ik weer onbeschermd seks gehad met een andere partner. Mocht ik bij de eerste partner een soa hebben opgelopen hoe groot is de kans dan dat ik het doorgeef aan de 2e sekspartner binnen die 7 uren?

Marlous Lasschuyt
zaterdag 8 januari 2022
wij kunnen geen kansen berekenen of inschatten. Laat je testen en mocht het positief zijn waarschuw ze beiden.

Marlous

Anoniem
woensdag 31 augustus 2022
Ik ben tot mijn grote spijt een aantal maanden terug vreemd gegaan en ben nu zo ontzettend bang dat ik een soa heb. Ik heb gekke buikpijn (baarmoedermond? Blaas? Stress? Geen idee), maar geen afscheiding of andere klachten. Ik heb inmiddels een zelftest op chlamydia, gonorroe en trichomonas via jullie gedaan en deze was negatief. Alleen ben ik zo bang dat het niet goed is gegaan.. Ik heb de test volgens gebruiksaanwijzing afgenomen en op vrijdagmiddag op de post gedaan. Maandag had ik de uitslag. Is het minder betrouwbaar als er meer tijd tussen zit (weekend)?
En nu lees ik over mycoplasma, is dat weer wat anders? Ik ben zo bang om naar de huisarts te gaan...
Alvast bedankt voor uw reactie.

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 31 augustus 2022
Beste anoniem

stuur mij via de mail je testcode, dan kijk ik even met je mee en reageer persoonlijk. klantenservice@soapoli-online.nl

Piet
zaterdag 15 oktober 2022
Oké, ik ben in sperma gaan staan op een 'feestje' en ik heb een klein beetje zwemmers-eczeem. Kan ik en soa hebben opgelopen? Hoelang het sperma eral lag weet ik ook niet.

KLazien Visser (soa verpleegkundige)
zaterdag 15 oktober 2022
In sperma gaan staan (het zit aan je voeten) is geen risico voor soa.

Piet
zondag 16 oktober 2022
Bedankt voor je reactie, misschien was ik er gewoon wat van geschrokken. Wat doe ik ook op dat soort plekken..

Anoniem
zaterdag 26 november 2022
Kan je een soa oplopen door een scheermesje?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 27 november 2022
Beste anoniem

nee dat kan niet, behalve als je het deelt met anderen

Anoniem
maandag 28 november 2022
Hoe lang tot je last kan krijgen van chlamydia?

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 28 november 2022
De een krijgt vrij snel klachten en bij de ander duurt het iets langer. Klachten zijn geen graadmeter of je wel of niet iets hebt.

Peter85
zondag 22 januari 2023
10 dagen geleden naar een dame geweest voor wat plezier. Had aangegeven dat ik eigenlijk alleen een handjob wou. Deze heeft toen aardig wat spuug gebruikt tijdens de handjob. Ik voel me de laatste week gewoon enorm klote en ben bang dat ik een SOA heb.

Wat raden jullie aan?

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 23 januari 2023
Beste Peter

Bij direct slijmvliescontact kan dat risico er zijn maar dat heb je niet gehad zo te lezen.

Peter85
maandag 23 januari 2023
Beste Marlous,

Nee, het enigste wat gebeurt is dat ze mij dus heeft afgetrokken met veel speeksel. De penis is niet in de mond/vagina/kont geweest.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI