BLOG

terug naar het overzicht
Feiten en fabels over SOA
Tags: Chlamydia, Thuistesten, Wanneer testen op SOA
Hoe zit het ook alweer met die SOA? Kan je chlamydia oplopen via de wc bril en kan je hiv oplopen als je in contact komt met speeksel als je uit een vieze beker drinkt? Om je weer even mee te nemen in de feiten behandelen we in onderstaande blog de feiten en de fabels over SOA en Seks.

Van een keer onveilige seks hebben, loop je geen SOA op.
Een SOA krijg je niet alleen via onveilige seks, maar ook door te zitten op een vieze wc bril.

Seks hebben zonder condoom is veilig als de man niet in je klaarkomt.
Een soa test doen is de beste manier om te checken of je geen SOA bij je draagt.
Een SOA zelfafleestest van de drogist is een snelle manier om te weten of jij chlamydia hebt.
Van orale seks geven krijg je geen SOA.
Als je zonder condoom seks hebt gehad en geen klachten krijgt heb je geen SOA opgelopen.
Als je je direct wast na de onbeschermde seks loop je geen SOA op​.
Als je ooit een keer chlamydia hebt gehad dan ben je immuun en kan je het nooit meer oplopen.
 

Van een keer onveilige seks hebben, loop je geen SOA op.

Dit is een fabel:
Heb je voor de eerste keer onbeschermde seks dan kan je ook een SOA oplopen. Stel dat jouw sekspartner een SOA heeft dan draai hij/ zij het over. Beter om jezelf hiervoor te beschermen en een condoom te gebruiken.
 
soa testen

Een SOA krijg je niet alleen via onveilige seks, maar ook door te zitten op een vieze wc bril.

Dit is een fabel:
Een SOA als in chlamydia en gonorroe loop je op via slijmvliescontact, de penis, anus of vagina komt in contact met slijmvlies waarop voorvocht, sperma van iemand die een SOA heeft. Een SOA kan in bijna geen enkel geval overleven buiten het lichaam, je loopt dan ook geen SOA op via een toiletbril. Dit geldt ook voor hiv, wat je overdraagt via bloed-bloed of bloed-sperma contact.
 

Seks hebben zonder condoom is veilig als de man niet in je klaarkomt. 

Dit is een fabel:  
Niet klaarkomen maar wel penetreren is niet veilig voor SOA. Een SOA zoals chlamydia en gonorroe wordt overgedragen via slijmvlies contact. De bacterie zit bijvoorbeeld op het slijmvlies van de plasbuis en wordt bij het binnen gaan van de vagina, keel of anus naar het slijmvlies daar overgedragen. Een SOA kan zelfs worden overgedragen via vingers of het delen van seksspeeltjes

Een SOA test doen is de beste manier om te checken of je geen SOA bij je draagt.

Dit is een feit:
Om zeker te zijn dat je geen SOA bij je draagt kan je na onveilige seks het beste een test doen. Test SOA echter niet te vroeg. Testen op chlamydia en gonorroe kan 14 dagen na een onveilig sekscontact. Een hiv of syfilis test kan bij Soapoli-online 4 weken na de laatste onveilige seks.
Helaas kunnen niet alle SOA worden uitgesloten via een test, zo kan je niet testen of je herpes hebt of genitale wratten. Deze virale SOA kunnen pas worden onderzocht en vastgesteld nadat je klachten hebt gekregen. 
 

Een SOA zelfafleestest van de drogist is een snelle manier om te weten of jij chlamydia hebt.

Dit is een fabel:
Vooralsnog wijst onderzoek uit dat SOA zelfafleestesten voor chlamydia, gonorroe en syfilis die je bij de drogist kan kopen geen betrouwbare uitslag geven. Om zeker te zijn dat jij geen SOA hebt is het belangrijk om een SOA test te doen door middel van een laboratorium onderzoek. Een labtest kan je via je huisarts, via de GGD of via Soapoli-online doen.

Van orale seks geven krijg je geen SOA.

Dit is een fabel:
Je kan door het pijpen, beffen (likken van de vagina) of rimmen (likken van de anus) zonder dat je een condoom of liklapje gebruikt een SOA oplopen.
De kans dat je een soa oploopt is wel iets kleiner dan vaginale of anale seks zonder condoom, maar het is niet veilig voor SOA.
Het beste is om bij orale seks een condoom of liklapje te gebruiken. Zo voorkom je dat je sperma, voorvocht, bloed of ontlasting binnen krijgt waar een SOA bacterie of virus inzit
 

Als je zonder condoom seks hebt gehad en geen klachten krijgt heb je geen SOA opgelopen.

Dit is een fabel:
De meeste SOA geven geen klachten, je kan dan ook niet stellen dat als je geen klachten hebt je geen SOA hebt. Neem bijvoorbeeld een SOA als chlamydia, daarvan merkt 70 tot 95 procent van de vrouwen niks omdat ze geen klachten ontwikkelen, meer dan 50 procent van de mannen merken ook niks van een chlamydia infectie. Wil je zekerheid, laat je dan testen op SOA.
 

Als je je direct wast na de onbeschermde seks loop je geen SOA op​.

Dit is een fabel:
Een SOA was je niet weg met zeep, om een SOA te behandelen heb je een antibiotica kuur nodig. Heb je onveilige seks gehad dan kan je je het beste laten testen.
 

Als je ooit een keer chlamydia hebt gehad dan ben je immuun en kan je het nooit meer oplopen.

Dit is een fabel:
Een SOA als chlamydia kan je vaker oplopen, je bouwt dus geen immuniteit op en kan iedere keer als je onveilige seks hebt een SOA oplopen. Onderzoek toont zelfs aan dat als je ooit chlamydia hebt gehad de kans aanwezig is dat je dit sneller nogmaals oploopt. Onduidelijk is of dit komt omdat je bevattelijker bent of door je seksuele gedrag komt.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem onder deze blog (dit kan anoniem) of mail ons. 
Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 16 maart 2021
6 reacties
Beste Klazien,

Ik lees op dat chlamydia slecht overleeft buiten het lichaam. Maar hoelang overleeft chlamydia bijv in een gebruikte condoom. Kan hier weinig over vinden. Kan me voorstellen dat er een verschil bestaat tussen bacterie op hard dood oppervlak tov sperma?

Bedankt voor de moeite.
Geplaatst door: Peter op dinsdag 6 juli 2021
Beste Peter

In een condoom zit een zaaddodend middel. Je maakt er normaal direct een knoop in en gooit het direct weg.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 6 juli 2021
Bedankt voor je snelle bericht. Ik lees dat er geen zaaddodende middelen meer in condooms zitten gezien de hoge mate van allergische reacties bij gebruikers. Overleef de bacterie dan?
Geplaatst door: Peter op dinsdag 6 juli 2021
Hoi ik heb een hard zweertje in mijn anus. Ik ben twee weken geleden gerimd door een man. Ben zelf ook een man. Ik ben nu bang dat ik syfillus heb opgelopen. Het is nu precies 14 dagen. Is het nu te vroeg om te testen. Ik wil hiermee niet naar mijn huisarts. Dus een biopt van het zweertje gaat er niet komen. Wat nu kan ik al testen. Ik heb mogelijkal symptomen. En is dit niet te vroeg
Geplaatst door: Nick op zaterdag 4 september 2021
Beste Nick,

Je kunt al testen. Mocht de uitslag negatief zijn herhaal het na de verstreken windowfase. Neem ruim voldoende bloed zodat we kunnen doortesten mocht dit nodig zijn. Test ook chlamydia en gonorroe anaal en alle andere soa die al getest kunnen worden. Zie Soatestwijzer (https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer)

Groet Marlous (soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous op zondag 5 september 2021
Ik heb 2 dagen terug seksueel contact gehad met een man we deden alleen ons zelf mastruberen in de auto maar uit eindelijk raakte hij mijn ballen en mijn anus een paar keer aan zonder enige penetratie. Heb ik nu als nog enige risico gelopen op hiv of een andere soa?
Geplaatst door: Mike op maandag 27 september 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.