Net het vervelende nieuws moeten geven dat ze een chlamydia had opgelopen. Ik bied altijd aan even telefonisch contact te hebben zodat alle vragen beantwoord kunnen worden. De interactie bleef even via de mail lopen en toen toch de vraag wil je me even bellen...

Is chlamydia te behandelen?

'Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.

Compicaties chlamydia bij mannen:
- ontstekingen in de bijbal
- ontsteking in de prostaat
- verminderde vruchtbaarheid

Complicaties chlamydia bij vrouwen:
- ontstekingen in de eileiders
- ontsteking in het bekkengebied
- verminderde vruchtbaarheid' (bron:soaaids.nl)

Dat laatste was in haar hoofd gaan spoken. Ze was erg geschrokken van haar uitslag en was nu ontzettend ongerust of zij nu ook onvruchtbaar zou zijn.  Ze vertelde dat ze van de week een afleestest via de drogist had gedaan. Die vertelde haar dat alles in orde was. Helaas met onze laboratorium test bleek dit toch niet het geval. (Erg verraderlijk uit te gaan van een afleestest.) Ik heb met haar doorgenomen wanneer de mogelijke besmetting is geweest. Dit was een vier weken geleden vertelde ze. 'Gelukkig' was het een recente besmetting en heeft ze zich snel laten testen zodat ze ook snel behandeld kan worden. 

Onvruchtbaar door chlamydia?

Chlamydia is goed te behandelen met  antibiotica, als de infectie tijdig wordt opgemerkt. Maar als de klachten heel vaag zijn of niet serieus worden genomen, is de behandeling soms niet op tijd. De infectie kan dan blijvende schade aanrichten. Hoe langer de besmette vrouw blijft rondlopen met chlamydia, des te groter is de kans op ernstige gevolgen. Zonder behandeling kan chlamydia  opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik, en op termijn tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Bij mannen zijn de gevolgen van chlamydia meestal minder ernstig. Het komt soms voor dat de infectie opstijgt via de zaadleiders naar de bijbal of de prostaat. Bijbalontsteking is het meest voorkomend. Het geeft heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. Zo`n infectie is bijzonder pijnlijk, maar goed te behandelen. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor.

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De behandeling bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus bestaat de behandeling meestal uit een kuur van één tot drie weken.
Een chlamydia-infectie kan men gemakkelijk opnieuw oplopen. Daarom is het erg belangrijk dat ook alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld.
Omdat chlamydia veel voorkomt en gemakkelijk opnieuw kan worden opgelopen, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker bij wisselende seksuele partners.

 

SOA-testwijzer                           Webshop

Geen reacties

Plaats een reactie