Heb jij ook naar de uitzending van Mark en Timur op 3FM gehoord (bekijk het fragment https://youtu.be/wvYUqE8MSbg) 

Vraag jij je ook af hoe het kan dat Timur chlamydia heeft maar zijn vriend niet?
Je vraagt je natuurlijk af hoe dat kan. 

Hieronder even in het kort de basic info over chlamydia
  • het is een bacterie die graag verblijft op het slijmvlies van de geslachtsdelen, keel en anus
  • de bacterie kan ongeveer 14 dagen na een onbeschermd sekscontact worden aangetoond via een laboratorium test
  • om een chlamydia infectie aan te tonen moet de lichaamsplekken testen waar er seks contact is geweest
  • een chlamydia infectie kan je krijgen door slijmvlies contact met iemand die de chlamydia bacterie bij zich draagt, je hoeft niet gepenetreerd te zijn of zelf te penetreren om een infectie op te lopen
  • onbeschermde seks of slijmvliescontact met iemand die chlamydia heeft hoeft niet te betekenen dat jij het altijd 100% oploopt
  •  je kan chlamydia bij je dragen zonder dat je het merkt
  • chlamydia kan je als je niet voorafgaand aan een nieuwe relatie test meenemen naar je nieuwe relatie
  • chlamydia wordt behandeld via een antibiotica kuur
Maar hoe kan het dat jij wel chlamydia hebt maar je partner niet? 
  • een verklaring kan zijn dat je partner te vroeg is getest, stel het laatste onbeschermde sekscontact was korter dan 14 dagen geleden dan kan het zijn dat de bacterie nog niet kan worden aangetoond in de laboratorium test
  • je partner heeft bijvoorbeeld zijn urine laten testen terwijl hij ook orale seks en of anaal gepenetreerd is. Worden niet alle locaties onderzocht waar seks contact is geweest dan is niet met zekerheid te zeggen dat er geen sprake is van een chlamydia infectie. Het kan zijn dat je via urine test en geen chlamydia hebt in je plasbuis, ben je ook anaal gepenetreerd dan kan je daar wel een infectie hebben maar als dit niet wordt getest dan wordt deze infectie ook niet gevonden 
  • de afname is niet goed uitgevoerd, als je de test niet uitvoert volgens instructie kan een test vals negatieve uitslag geven
  • seks met iemand die chlamydia heeft wil niet zeggen dat je dit ook altijd overneemt. uiteraard is de kans aanwezig maar het is geen 100%. De kans dat je chlamydia oploopt verschilt per man en vrouw.
10 reacties
Romy
zondag 10 april 2022
Ik blijf het vreemd vinden dat ik wel een soa heb gehad maar mijn vriend niet. Hij zei dat hij het niet had maar zei later: "zou ik voor de zekerheid antibiotica in nemen?"
Dat is toch vreemd? En hij liet niet eens de uitslag zien ofzo.
Help!! Wat kan ik nu t beste doen?

Ik ben inmiddels behandeld en we zijn in 'quarantaine' geweest, maar ik heb weer dezelfde klachten
Ik vind het zelf niet gek waarom ik twijfel.
Voor de zekerheid heb ik online een nieuwe test aangevraagd om te kijken of ik het weer heb, want als dat zo is dan lijkt het me wel dat het nu echt bij hem vandaan komt...

Klazien Visser
zondag 10 april 2022
Beste Romy,

Lastig dat je vriend aangeeft geen soa te hebben en dat je hiervan geen bewijs hebt gezien.
Het is belangrijk om met je partner af te stemmen over hoe nu verder. Misschien een tijdje veilig vrijen, door een condoom te gebruiken?

Ik zou je adviseren als je opnieuw klachten hebt naast een vaginale test ook anaal te testen. Een onbehandelde anale infectie kan een vaginale herinfectie veroorzaken. Belangrijk dat je dit uitsluit. Een anale infectie kan ook als je nog nooit anale seks hebt gehad. Er bestaat dus altijd een kans dat je niet besmet wordt door je partner maar dat je de infectie anaal hebt en dat deze vaginaal terecht is gekomen. Misschien goed om je partner ook te vragen nog een keer te testen en dat hij de uitslagen met je deelt.
Let op het is verstandig om een hertest te doen 6 weken na het afronden van een behandeling, een infectie (ook als deze goed behandeld is) blijft in een labtest lang zichtbaar.

Succes
groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Kelly
maandag 4 juli 2022
Hallo,

Na een bezoek aan de gynaecoloog in het ziekenhuis voor een ander onderzoek belde nu precies een week geleden de arts op met het nieuws dat ik chlamydia heb. Ik heb 1,5 jaar een vaste relatie en wij hebben een goed gesprek gehad en wij zijn beide niet vreemdgegaan en zijn tot de conclusie gekomen dat dit voor onze relatie gebeurt moet zijn. Mijn vriend heeft een zelftest van de dokter gekregen en moest deze afleveren in een brievenbus. Nu heeft hij de uitslag gekregen dat hij het niet heeft. Ik kan echt geen verklaring vinden omdat wij dus onveilig seks hebben en ik echt niet vreemd ben gegaan.


Klazien Visser
dinsdag 5 juli 2022
Beste,

Je kan het beste even de arts bellen die het onderzoek gedaan heeft. Navraag doen wat voor soort onderzoek het was en aan de arts voorleggen dat je partner negatief test.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

Rebecca
dinsdag 28 maart 2023
hallo,

ik zit dus al 1,5 in een relatie en zijn beide elkaars eerste bedpartners. ik heb nu een jaar een spiraal en heb bij de huisarts een controle laten doen na een half jaar en toen zij ze dat ze voor de zekerheid een swab wilde maken om te laten testen om chlamydia en blijkt het dat ik dat heb. nu heeft mijn vriend het niet en wij snappen dus ook echt niet hoe ik eraan kom. aangezien men zegt dat je het alleen kan krijgen van iemand die al besmet is... hoe kan dit? kan je het niet gewoon krijgen door onhygienische seks? (van anaal naar de vagina?)

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 29 maart 2023
Je krijgt een chlamydia infectie alleen via seks met iemand die chlamydia heeft. Als je 100% zeker weet dat jij geen seks hebt met iemand anders dan je vaste partner en je vaste partner weet ook 100% zeker dat hij geen andere sekscontacten heeft gehad buiten jou dan moet je terug naar de huisarts om te vragen waarom je test positief is.

Richard
vrijdag 25 augustus 2023
Hoe is het mogelijk dat er bij mij (Man) wel chlamydia wordt geconstateerd, en me vriendin het niet heeft volgens de test.
We hebben het beide niet met een ander gedaan.

Me vriendin zat wel aan de antibiotica voor iets anders.

Kan het zijn dat ze dan wel drager is geweest en mij besmet heeft terwijl zij er door de antibiotica niet vatbaar voor is/was?

Klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 26 augustus 2023
Er zijn verschillende opties bijvoorbeeld;
ze heeft vaginaal getest en de infectie zit anaal
de antibiotica kuur heeft de infectie al behandeld
de afname is niet goed gedaan waardoor haar test resultaat niet betrouwbaar is.

karel
woensdag 15 november 2023
ik zit 10 maanden in een vaste relatie. nu heb ik ineens chlamydia en mn vriendin heeft nog geen test uitslag. nu denk ik dat mn vriendin vreemdgaat want van mezelf weet ik dat ik niks heb gedaan maar zij beweert van niet. zij denkt dat ze al chlamydia had voordat onze relatie begon. is het überhaupt mogelijk dat ik al 10 maanden alleen met dezelfde naar bed ga en nu pas chlamydia oploop? ik heb me laten testen omdat ik 1 week geleden ineens klachten kreeg.

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 16 november 2023
Beste Karel,

een chlamydia infectie is niet 100% gegarandeerd overdraagbaar bij 1 x seks. Het kan zijn dat jullie al langer pingpongen. Belangrijk voor nu is beiden testen en behandeling krijgen indien nodig.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI