Tussenbloedingen soa of iets anders?
Heb je bloedverlies terwijl je helemaal niet ongesteld hoeft te worden? Heel vervelend en je kunt er erg van schrikken. Maar gelukkig is het vaak niet iets om je zorgen over te maken.

Een tussentijdse bloeding of doorbraakbloeding zijn bloedingen die tussen je normale menstruatie plaatsvinden. Dat is eigenlijk ook direct het vervelende eraan, het komt vaak op onverwachte momenten. Je bent er eigenlijk nooit op voorbereid. Dit kan veroorzaakt worden door een aantal zaken. 

Het is vrij normaal en in principe niets om je zorgen over te maken. Toch kan een doorbraakbloeding soms een teken zijn van een medisch probleem. Good to know: mocht je twijfelen of je doorbraakbloeding wel normaal is of als het gepaard gaat met veel pijn, neem dan contract op met je huisarts.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een tussentijdse bloeding.
 

1. Anti-conceptie

Slik je de pil? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met tussentijdse bloedingen. Helemaal als je een nieuwe pil hebt of je hebt net een spiraal laten plaatsen dan is het vrij normaal als een doorbraakbloeding plaatsvindt in de eerste drie maanden na het gebruik. Het kan namelijk drie maanden duren voordat je lichaam aan de pil of spiraal gewend is. Na drie maanden nog steeds last hebt van tussentijdse bloedingen? Of slik je de pil al langer en heb je er ineens veel last van? Dan kun je altijd aan je huisarts vragen of je over kan stappen naar een andere soort.

Het kan ook zijn dat je een te een lichte pil hebt. Veel van de nieuwere anticonceptiepillen bevatten weinig oestrogeen – heel fijn, want daardoor krijg je minder last van bijwerkingen. Een nadeel is wel dat je last kunt krijgen van tussentijds bloedverlies. Mocht je een pil met een hogere dosering willen proberen, kun je dat altijd in overleg met je huisarts doen. Check ook even welke bijwerkingen je dan zou kunnen verwachten.
 

2. Een ontsteking van de baarmoedermond

Een ontsteking van de baarmoedermond kan ook een van de oorzaken zijn van een doorbraakbloeding. De meest voorkomende oorzaak van een ontsteking aan de baarmoedermond is een soa zoals chlamydia, gonorroe, genitale herpes of trichomonas.

3. Afwijking van de baarmoedermond of -holte

  • Een afwijking in de baarmoedermond, zoals: een bobbeltje in het slijmvlies (een poliep). Dit kan meestal geen kwaad.
  • Ongewone cellen die na lange tijd misschien kunnen veranderen in baarmoederhalskanker Deze cellen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor bloedverlies na het vrijen.

Gelukkig is een afwijking van de baarmoederholte zelden kwaadaardig. Een poliep is meestal goedaardig en is te zien op een echo.

Wat doe je eraan?

Het vervelende aan een doorbraakbloeding is dat het op onverwachte momenten komt. Toch kan het nuttig zijn om in een overzicht bij te houden wanneer je bloed verliest. Je zou een ‘menstruatiekalender‘ kunnen bijhouden, waar je per dag opschrijft of je bloed verliest, seks hebt gehad (en voor of na de seks bloedverlies hebt) en of je de pil of andere medicijnen slikt. En ga naar je huisarts. 

bronvermelding: thuisarts.nl
 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI