In deze blog iets over sperma. Sperma bestaat uit zaadvocht en zaadcellen en komt als een witgekleurde vloeistof uit de piemel van de man als hij klaarkomt.

Enkele belangrijke eigenschappen van sperma:

- Blijft niet langer dan 5 minuten in leven buiten het lichaam

- In het lichaam kan sperma 24-48 uur actief zijn (dit is een gemiddelde meer is zeker mogelijk)

- Sperma heeft een zwemsnelheid van 1 tot 3 millimeter per minuut

- Sperma kan door een verschil in ph irritatie geven in de vagina

Sperma en het voorkomen van een zwangerschap 

Zorg dat er geen contact is met sperma en de vagina van de vrouw. Vingeren met sperma aan de vingers is niet veilig om zwangerschap te voorkomen. Ook door het hebben van alleen anale seks zou een vrouw zwanger kunnen worden (sperma lekt uit anus).

Hoe voorkom je zwangerschap

Gebruik tijdens de seks een condoom; je voorkomt zwangerschap en hoeft je geen zorgen te maken over SOA. Gebruik als vrouw anticonceptie. Dit kan de pil zijn, een spiraal, staafje. Een spiraal of een staafje moet je laten plaatsen door je huisarts of een gynaecoloog. De pil kan je via je huisarts halen. Heb je ooit de pil geslikt en ben je tijdelijk gestopt? Bel je apotheek voor een nieuwe dosis, opnieuw naar de huisarts is niet nodig. Voorkom spermacontact; er zijn natuurlijk best seksmanieren te bedenken waarbij je geen sperma contact hebt. Is het risico al geweest? Als het minder dan 72 uur (3 dagen) geleden is geweest dat je als vrouw onbeschermde seks hebt gehad dan kan je de morning-afterpil halen. Dit kan via je huisarts maar de morning-afterpil is tegenwoordig ook verkrijgbaar via het Kruidvat en andere drogisterijen. Kosten zijn ongeveer 12 euro. Bij twijfel over zwangerschap kan je natuurlijk altijd even contact opnemen met je huisarts. De huisarts heeft geheimhoudingsplicht, dus mag wat jij vertelt niet aan anderen door vertellen.

Geen reacties

Plaats een reactie