Hoe gaat een SOA test?

Een SOA test is een test waarbij afgenomen lichaamsmateriaal in een lab wordt onderzocht op een SOA infectie. Bij een online soa test of thuistest voer je de afname van het lichaamsmateriaal zelf uit.

Wanneer is een soa test via urine nodig en wanneer een uitstrijkje?

Welk afname nodig is hangt af van je risico en verschilt per soa. Voor de bacteriële soa als chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium test je de lichaamslocatie waar het sekscontact heeft plaatsgevonden.
Dit kan zijn:

 Chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium tests worden bij mannen onderzocht via urine, vrouwen maken een afstrijk uit de vagina. Heb je seks gehad met je mond of in je anus dan kunnen bacteriële soa worden getest door uit deze plekken een afstrijk te maken.

Met een bloedafname kan hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden onderzocht. De bloedafnames voor deze testen kunnen via Soapoli-online zelf thuis worden afgenomen door middel van een vingerprik.

Doet een soa-test pijn?

Een soa test die je zelf afneemt doet geen pijn. Vaginaal testen doen vrouwen zelf door met een wattenstaafje uit het testpakket kort de vagina te strijken. Anaal of keel testen gaat ook door de aangegeven locaties te strijken met een wattenstaafje. 
Mannen vangen urine op. 
Wil je een bloedtest doen op hiv, syfilis of hepatitis dan vang je enkele druppels bloed op, je prikt jezelf dan met een vingerprikker. Dit is niet pijnlijk, maar je voelt het prikje wel en het kan natuurlijk wel spannend zijn.
 

Is lichamelijk onderzoek nodig? 

Soapoli-online verricht geen lichamelijk onderzoek. In het geval van klachten huidklachten of wratjes adviseren we je je huisarts te bezoeken en aldaar de klachten te laten beoordelen. Heb je geen klachten en wil je op soa testen dan is lichamelijk onderzoek niet nodig.

 

Soapoli-online video instructies

Op ons youtube kanaal Soapoli-online vind je alle afname instructies, hieronder de bloedafname instructie.
 

Analyse in ons laboratorium

Soapoli-online werkt met ISO gecertificeerd laboratorium STEIN & collegae. Een Duits lab met een kantoor in Nederland. Zij voldoen aan alle richtlijnen en kwaliteitseisen. De afnames geven je dezelfde betrouwbaarheid als testen bij je huisarts. Het opvolgen van de instructie en de windowfases is essentieel. 

 

Belangrijke links naar verdere informatie over soa en soa testen

Heb ik een soa? 
Waar kan je een soa van krijgen?                                                        
Passen mijn klachten bij een soa? 
Wat moet ik testen? 
Wanneer kan je op soa testen?
Hoe krijg ik de uitslag? 
Hoe kom ik aan een soa behandeling?
Hoe voorkom ik een soa?
Wat kost een soa test?
​Specieke informatie voor mannen die seks hebben met mannen.