Orale seks is het met de mond bevredigen of stimuleren van vagina, penis of anus. Ook wel bekend onder de namen; pijpen, beffen en kontlikken (rimmen).

Lange tijd werd gedacht dat orale seks relatief veilig was voor soa dit is echter niet waar. Orale seks zonder bescherming, dus zonder het gebruik van een condoom of bef-/ rimlapje, is een risico op soa. Het risico is wel veel kleiner dan als je onveilige vaginale of anale seks hebt.

Soa worden overgedragen via sperma, bloed en contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond/ keel. Een soa kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander.

Pijpen, beffen en het risico op chlamydia en gonorroe

Chlamydia en gonorroe zijn bacteriële soa. Als je orale seks hebt; pijpt, rimt of beft zonder bescherming (een condoom of beflapje) dan komen de slijmvliezen van penis/vagina/anus tegen de slijmvliezen van de mond/ keel aan. Tijdens dit contact hebben de bacteriën de gelegenheid om van de ene persoon aan de andere persoon te worden overgedragen. Een chlamydia in de keel wordt niet vaak gezien dit zou kunnen liggen aan het feit dat chlamydia veelal geen keelklachten geeft. 
Gonorroebesmetting na een oraal sekscontact komt vaker voor en is ook besmettelijker. Gonorroe in de keel geeft vaak wel klachten. Klachten die mannen en vrouwen bij een gonorroe in de keel beschrijven zijn een pijnlijke keel, ontstoken amandelen en opgezette klieren.

Orale seks en de kans op syfilis 

Syfilis kan via orale seks worden overgedragen. Deze SOA komt veelal voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Besmetting vindt plaats via beschadigde slijmvliezen in de mond of op het geslachtsdeel waardoor de bacterie de slijmvliezen kan binnendringen. Zichtbare wondje in de mond kunnen wijzen op een besmetting met de syfilis bacterie.

Oale seks en de kans op hepatitis B

De kans op hepatitis B virus overdracht is klein bij onbeschermde orale seks. Het virus wordt overgedragen via bloed en sperma. Pas wel op dat degene die pijpt, rimt of beft geen wondjes in de mond heeft of op vagina, penis of anus.

De kans op hiv via orale seks

Orale seks waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt, is onveilig. Het risico op hiv bij orale seks zonder klaarkomen in de mond of buiten de menstruatieperiode, is verwaarloosbaar klein. Als je een andere soa hebt loop je meer risico dit komt omdat wondjes, zweertjes of scheurtjes in je slijmvliezen (soms niet zichtbaar voor het blote oog) maken dat het hiv-virus gemakkelijk via je slijmvliezen kan binnendringen. Zorg er daarom voor dat er geen sperma, vaginaal vocht of (menstruatie)bloed in je mond komt als je orale seks hebt en let op wondjes, zweertjes, aften of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus.

Pijpen en beffen: hoe doe je dat veilig?

Om zekerheid te hebben dat je geen soa via de keel of mond overgedragen krijgt tijdens het pijpen, rimmen of beffen kan je het beste een condoom of een beflapje gebruiken. Er bestaan veilige condooms met smaken (aardbei, chocolade, champagne). Smaakjescondooms zijn speciaal voor dit doeleinde op de markt gebracht. Om je te beschermen bij het beffen of rimmen kan een beflapje (of opengeknipt condoom) bij het likken van de vagina of anus gebruiken. Het condoom knip je open aan de lange kant. Het lapje wat hierdoor ontstaat kan je met beide handen vastpakken en in de lengte over het te likken geslachtdeel leggen. Smaakjescondooms zijn ook geschikt voor het hebben van vaginale of anale seks. Gebruik bij anale seks altijd extra glijmiddel.

Wat moet je doen als je keelklachten hebt? Heb je keelklachten, dan is het beter niet te pijpen, rimmen of likken tenzij je gebruik maakt van een condoom of beflapje.

Wil je graag weten wat je risico is en welke soa test jij nodig hebt? Maak dan gebruik van onze gratis Soatestwijzer

Soapoli-online is er voor jou

Wij, Klazien en Marlous, gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als Soapoli-online klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we Soapoli-online gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van Soapoli-online

Ga voor zekerheid...


Soapoli-online werkt voor de analyse van de samples samen met laboratorium Dr. STEIN. Dit is een ISO gecertificeerd lab dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen
Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.