Vandaag, 17 november start de Europese hiv testing week. Tijdens deze week wordt er Europees breed aandacht besteed aan HIV en Hepatitis B/C. Meer dan 200 organisaties, waaronder Soapoli-online, doen deze week actief mee om de preventie, het testen en de behandeling van HIV en hepatitis onder de aandacht te brengen. In deze blog starten we met het delen van de meest recente cijfers rondom hiv infecties in Nederland.

Het aantal mensen wat jaarlijks hoort dat hij of zij een hiv besmetting heeft opgelopen blijft dalen, zij het in beperkte mate. Dat bevestigen de nieuwste cijfers die door de Stichting HIV Monitoring tijdens de start van de Europese hiv testing week worden gedeeld. In 2016 zijn er ongeveer 820 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd laten zien dat er met name onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) een doorzettende trend is om in een eerder stadium van de infectie gediagnosticeerd te worden. Dit betekent dat meer mensen zich hebben laten testen op hiv. Deze trend is vooral zichtbaar in Amsterdam. Hier worden hiv-infecties sneller opgespoord dan in de rest van Nederland. Mogelijk is dit door het actiever aanbieden van hiv testen door een speciaal opgerichte preventie team. Ondanks deze bemoedigende cijfers voor MSM komen nog veel mensen met hiv pas laat in hiv-zorg, dat wil zeggen met een reeds verzwakt immuunsysteem of zelfs aids. Dit was het geval voor 37% van de MSM, 63% van de andere mannen en 43% van de vrouwen. In 2016 startte het merendeel van de mensen met hiv binnen enkele weken tot maanden na het stellen van de hiv-diagnose met behandeling. 

Vaker en eerder testen dragen bij aan het sneller in zorg komen van hiv patienten is belangrijk om hiv verspreiding te voorkomen. Ook het beschikbaar stellen van PrEP, het middel wat een hiv infectie preventief kan voorkomen, kan het dalen van het aantal hiv infecties positief beinvloeden.

 

Geen reacties

Plaats een reactie