Een van je sekspartner(s) heeft je gewaarschuwd voor een SOA als chlamydia en zegt dat jij je moet laten testen. Een waarschuwing voor SOA gericht aan jou is allereerst schrikken. Want heb jij nu een SOA? Is een SOA test nu nog wel nodig? Kan je meteen naar je huisarts voor medicijnen?

Zorg dat je altijd weet voor welke SOA je gewaarschuwd bent. Heb je onveilige seks gehad dan is het belangrijk dat je een SOA test doet, in ieder geval voor de soa waarvoor je gewaarschuwd bent en ook op andere soa waarop je risico hebt gelopen. Bij je huisarts of GGD geef je door voor welke SOA je gewaarschuwd bent. Ga ook testen als je geen klachten van SOA hebt. Misschien denk jij dat jij het wel merkt als je een SOA hebt, echter veel SOA geven geen klachten. Het niet hebben van klachten zegt dus niks over of je SOA hebt. Als je gewaarschuwd bent is het verstandig je seksleven even niet uit te oefenen tot je zekerheid hebt. Mocht je wel een SOA hebben dan kan je deze overdragen tijdens de seks aan je sekspartner(s).

Waarom moet er voor SOA worden gewaarschuwd?

Als bij een van je sekspartners is vastgesteld dat hij of zij een SOA heeft wordt deze persoon altijd geïnstrueerd om sekspartners uit het heden en het verleden te waarschuwen dat deze zich ook moeten laten testen. Een SOA krijg je altijd overgedragen van iemand anders en deze persoon moet zich ook laten testen op SOA. Op deze manier kan het verder overdragen van SOA worden gestopt.

Afhankelijk van de SOA die bij je sekspartner is gevonden wordt door de arts of verpleegkundige aangeven tot hoever terug in de tijd deze sekspartners moet waarschuwen. Hieronder een overzicht van SOA waarvoor je gewaarschuwd kan worden.

Chlamydia

Gonorroe

Syfilis

Hepatitis B

HIV

Ons advies als je gewaarschuwd bent voor SOA; neem de SOA waarschuwing altijd serieus en laat je testen op SOA. Ben je niet gewaarschuwd maar heb je wel eens onbeschermde seks (seks zonder condoom) gehad? Loop dan onze gratis SOA testwijzer door en ontvang in enkele stappen een volledig SOA testadvies. Heb je persoonlijke vragen of staat jouw risico niet beschreven? Mail dan je vraag naar info@soapoli-online.nl of neem telefonisch contact met ons op. Kijk hiervoor bij contactgegevens. We helpen je graag verder.

Geen reacties

Plaats een reactie