Voor veel mannen een opluchting, een SOA test hoeft niet meer via het beruchte stokje in de plasbuis, maar kan door zelf thuis urine op te vangen. Hier een korte uitleg over hoe je het beste urine test opvangt om chlamydia, gonorroe en/of trichomonas te testen.

Wanneer is een urine test betrouwbaar?

  • als je de eerste straal ochtendurine opvangt
  • als niet eerder test dan de aangegeven windowfase van de SOA die je wilt testen

Wanneer vang je urine op om een SOA uit te sluiten?

Ben je een man en heb je penis contact gehad met het slijmvlies van een sekspartner. Slijmvliescontact is het contact van de penis met de keel, de vagina,  de penis en/of de anus van een sekspartner. Via deze weg kan je een SOA oplopen. Om duidelijkheid te krijgen over of je een soa op hebt gelopen is een urine test te adviseren. 
Let op niet alle SOA die je via slijmvliescontact kan oplopen kan je via urine testen. Lees hierover meer in Alles over SOA.

Waarom ochtend urine gebruiken voor een SOA test?

Als je urine wilt opvangen voor een soa test kan je hiervoor het beste ochtendurine gebruiken. Doordat je gedurende de nacht niet hebt geplast kunnen eventuele bacterien in de plasbuis zich vermeederderen. Deze bacterien spoelen tijdens het plassen naar buiten. Om bacterien aan te tonen in de urine is belangrijk om de eerstestraal urine op te vangen. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het soatest pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Kan ik ook overdag urine opvangen?

Ja, je kan ook urine opvangen overdag. Belangrijk is dan dat je voordat je urine opvangt tenminste 2 uur maar liever langer,  niet geplast hebt. De reden is dat mochten er bacterien in je plasbuis zitten deze de tijd moeten hebben om zich te vermeerderen. Ook hier de eerstestraal urine opvangen in een schoonbakje. Zorg dat je een schoon bakje of beker hebt en vang hier het eerste beetje urine in op. Deze urine zuig je op via de pipet die is meegeleverd in het SOA test pakket van Soapoli-online en vervolgens vul je het opvangbuisje met urine.

Heb je een SOA risico gelopen en weet je nog niet of je wel een SOA test je nodig hebt?

Volg dan de SOA-testwijzer en ontvang direct een SOA-test advies. 

28 reacties
Richard
woensdag 3 november 2021
Kun je ook ochtendurine opvangen bewaren in koelkast om later die dag in het buisje te doen? Bijvoorbeeld als de testkit later die dag met de post binnenkomst. Zodat ie het dezelfde dag nog retour kunt sturen om te testen?

Klazien Visser
donderdag 4 november 2021
Ja je kan s ochtends een beetje ochtendurine opvangen en dit later op de dag gebruiken om op te sturen.

Klazien Visser
soa verpleegkundige

Andrea
donderdag 25 november 2021
Beste

Ik ben vandaag naar mijn huisdokter gegaan omdat ik al een maand een nieuwe partner heb en mij wil laten testen op alle soa’s. En ik moest alleen urine afgeven en geen bloed laten trekken. Hij zei dat je tegenwoordig alle op alle soa’s kan testen via urine. Is dit zo??

Klazien visser
donderdag 25 november 2021
Beste,

Via urine kan je chlamydia en gonorroe testen. Via urine kan je geen syfilis en hiv testen, mocht je dit graag willen dan moet je bloed laten onderzoeken.

groet, klazien

Niels
zondag 27 maart 2022
Als ik ochtend urine wil bewaren voor sampelen in de middag, moet dat persé in de koelkast staan of hoeft dat niet?

Klazien Visser
zondag 27 maart 2022
Beste Niels,

Urine hoeft niet perse in de koelkast, probeer het wel in een omgeving te bewaren die op kamertemperatuur is.

groet, klazien

Amanda
dinsdag 19 april 2022
Mijn seks partner heeft zijn plas laten testen en in de mail stond negatief voor chlamydia en gonorroe, mocht hij op dat moment trichomonas hebben zouden ze dat laten weten? Deze stond er niet bij vermeld. Dit was via de huisarts gegaan.. hoe werkt dat bij het lab?

Marlous Lasschuyt
woensdag 20 april 2022
Trichomonas test je alleen als er klachten zijn die hierbij passen of je bent gewaarschuwd voor trichomonas. Wij bieden dit aan in een combinatie test met chlamydia en gonorroe.

Een lab mag geen ongevraagde analyses doen dus die zal niet naar trichomonas hebben gekeken.

Groet Marlous van soapoli-online

Bart
zaterdag 6 augustus 2022
Als ik mijn urine opstuur voor onderzoek op vrijdag, en waarschijnlijk maandag word het pas behandeld en onderzocht. Is dit oke, of is de urine misschien te oud en krijg ik een valse uitslag?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 7 augustus 2022
Beste Bart

urine blijft lang goed, dus als het een weekend onderweg is is dat geen probleem.

Dani
donderdag 8 september 2022
Indien ik enkel (relatief kort) oraal contact gehad heb (gepijpt geweest), is een urinetest dan voldoende om SOA's uit te sluiten of is een bloedonderzoek ook noodzakelijk?

Klazien Visser
donderdag 8 september 2022
Advies is testen op chlamydia, gonorroe en via orale seks is er altijd een risico dat je syfilis oploopt als je als man seks hebt met mannen. Voor een passend advies adviseer ik je onze Soatestwijzer te doen.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Floris
donderdag 24 november 2022
Als ik urine moet opvangen, moet dat dan perse ochtend urine zijn, of kan het ook later op de dag?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 24 november 2022
Je kan ook urine opvangen na de ochtend. belangrijk is dat je de urine tenminste 2 uur of langer ophoudt voordat je het opvangt. Vang altijd het eerste beetje urine op wat je uitplast.

S
woensdag 4 januari 2023
Hi. Misschien een gekke vraag. Maar ik heb de instructie verkeerd gelezen en daarom te weinig urine in het buisje gedaan. Kan er binnen een bepaalde tijd nog bijgevoegd worden? Stel dat je de volgende ochtend nog (ochtend)urine toevoegd

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 5 januari 2023
Beste S,

zou je aub contact willen opnemen met onze klantenservice? klantenservice@soapoli-online.nl ovv je testcode.

G
donderdag 19 januari 2023
Goedemorgen,

Ik heb een tijd terug ochtendurine ingeleverd, maar ik heb juist het eerste beetje niet opgevangen en 1 seconde hierna wel. Ik dacht dat dit de bedoeling was. Dit heb ik verteld tegen de assistente en ze zei dat dit geen probleem was. Nu heb ik een negatieve uitslag, maar is deze betrouwbaar?

klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 19 januari 2023
Je kan het beste even weer terug naar de assistente en je twijfels bespreken.

Dennis
maandag 13 februari 2023
Ik heb een soa test gedaan

Alleen Ik vroeg me af hoeveel urine Ik moest plassen voor de test

Ik heb ongeveer 55 mililiter ochtend urine opgevangen en daar mee de test gevuld maar in de beschrijving stond 20 mililiter is dit een probleem

Bedankt alvast

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 14 februari 2023
ietsje meer is niet zo'n probleem.

Hendrick
dinsdag 7 maart 2023
Ik heb overdag getest en zeker 2,5 uur vooraf niet geplast. Alleen heb ik denk ik te veel urine opgevangen, 1/3 van een drinkbeker. Is m’n test nu nog enigszins betrouwbaar?

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 8 maart 2023
De betrouwbaarheid is gebaseerd op het nauwkeurig opvolgen van de instructie. Indien je meer urine opvangt dan in de instructie kan dit invloed hebben op de betrouwbaarheid van je uitslag; je kan dan het beste nogmaals testen.

Esmee
zondag 6 augustus 2023
Hoi,

Ik had klachten die leken op een blaasontsteking. Ik heb urine ingeleverd bij de huisarts en het is idd een blaasontsteking. Maar nu vroeg ik mij af kunnen de waardes in mijn urine ook door chlamydia komen? Of herkend dat apparaat van de huisarts echt alleen blaasonsteking?

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 7 augustus 2023
Bij een urine onderzoek via de huisarts wordt niet standaard getest op soa. De uitslag hiervan zegt dus niks of de aanwezigheid of afwezigheid van het hebben van een soa. Om een soa te testen moet je via een wattenstaafje vaginaal testen en dit laten analyseren in een lab. Zie https://www.soapoli-online.nl/webshop/chlamydia-en-gonorroe/chlamydia-en-gonorroe-vagina-test

Luuk
donderdag 19 oktober 2023
Ik heb nog 30 minuten van te voren geplast omdat ik dit verkeerd had begrepen. Wel kwam er een negatieve uitslag uit de test. Is dit nog erg betrouwbaar of helemaal niet meer?

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 19 oktober 2023
Beste Luuk

het advies is minstens 2 uur niet geplast hebben voordat je de test afneemt. Helaas is de uitslag niet betrouwbaar

Gina
zaterdag 28 oktober 2023
Hallo,
Ik wilde mijn urine inleveren bij de ziekenhuis in mijn buurt maar blijkbaar die was dicht van wegen verbouwing, maar dat wist ik niet. Ik heb daar geweest omdat dat heeft de assistent van de huisarts tegen mij verteld. Ik had antal afspraken dus ik kon niet naar andere ziekenhuis toe en plus moest ik wachten om na de weekend die te inleveren. Is vrouwelijke urine langer daan 4 dagen houdbaar of moet ik een nieuwe test aanvragen?

Klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 28 oktober 2023
Beste, je kan het beste even contact opnemen met de assistente van je huisarts met deze vraag. Deze testen laat je uitvoeren elders en zij kunnen je dan ook adviseren met betrekking tot betrouwbaarheid. Wij adviseren voor vrouwen geen urine test maar een vaginale afname, de betrouwbaarheid van de uitslag hoger is bij een vaginale afname.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI