BLOG

terug naar het overzicht
Hoeveel kans heb je om een SOA op te lopen na onveilige seks?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Heb je seks zonder condoom met wisselende partners dan loop je de kans een SOA op te lopen. Uit onderzoek blijkt dat mannen iets vaker dan vrouwen zonder condoom seks hebben. Twintigers nemen het risico het vaakst op de koop toe: bij mannen ligt het percentage onbeschermde seks iets hoger dan bij vrouwen.

Heb jij ook wel eens onveilige seks gehad en vraag jij je af hoe groot de kans is dat jij een SOA opgelopen hebt? Wij hebben de kans per SOA voor je uitgewerkt.


Besmettelijkheid Chlamydia; 

Voor chlamydia is de kans dat je het overgedragen krijgt van vrouw naar man 28%.
En de kans dat je het van man naar vrouw overdraagt 45%.

Besmettelijkheid Gonorroe 

De kans om na een eenmalig onbeschermd vaginaal seks contact van vrouw naar man wordt geschat op 20-30%. En de kans dat je het van man naar vrouw op 50-90%.
Heb je met deze partner vaker seks dan nemen de kansen toen toe tot ongeveer 50% bij vrouw naar man en 90% bij man naar vrouw.

Besmettelijkheid syfilis 

De kans dat je syfilis oploopt als je partner een syfilis wondje heeft en jouw slijmvliezen hiermee in aanraking komen wordt geschat op 30%. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Besmettelijkheid hiv 

De gemiddelde besmettingskans bij een éénmalig onveilig heteroseksueel contact met iemand die geïnfecteerd is, wordt geschat tussen de 0.014%. De sekstechniek , bijvoorbeeld het ontvangen van anale seks zonder condoom, verhoogt de kans om hiv op te lopen met 0,1-3%.
Overigens is het condoom nog steeds het enige middel (buiten seksuele onthouding) om jezelf tegen SOA te beschermen. 
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 22 april 2019
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie