BLOG

terug naar het overzicht
Hoeveel kans heb je om een SOA op te lopen na onveilige seks?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Heb je seks zonder condoom met wisselende partners dan loop je de kans een SOA op te lopen. Uit onderzoek blijkt dat mannen iets vaker dan vrouwen zonder condoom seks hebben. Twintigers nemen het risico het vaakst op de koop toe: bij mannen ligt het percentage onbeschermde seks iets hoger dan bij vrouwen.

Heb jij ook wel eens onveilige seks gehad en vraag jij je af hoe groot de kans is dat jij een SOA opgelopen hebt? Wij hebben de kans per SOA voor je uitgewerkt.


Besmettelijkheid Chlamydia; 

Voor chlamydia is de kans dat je het overgedragen krijgt van vrouw naar man 28%.
En de kans dat je het van man naar vrouw overdraagt 45%.

Besmettelijkheid Gonorroe 

De kans om na een eenmalig onbeschermd vaginaal seks contact van vrouw naar man wordt geschat op 20-30%. En de kans dat je het van man naar vrouw op 50-90%.
Heb je met deze partner vaker seks dan nemen de kansen toen toe tot ongeveer 50% bij vrouw naar man en 90% bij man naar vrouw.

Besmettelijkheid syfilis 

De kans dat je syfilis oploopt als je partner een syfilis wondje heeft en jouw slijmvliezen hiermee in aanraking komen wordt geschat op 30%. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Besmettelijkheid hiv 

De gemiddelde besmettingskans bij een éénmalig onveilig heteroseksueel contact met iemand die geïnfecteerd is, wordt geschat tussen de 0.014%. De sekstechniek , bijvoorbeeld het ontvangen van anale seks zonder condoom, verhoogt de kans om hiv op te lopen met 0,1-3%.
Overigens is het condoom nog steeds het enige middel (buiten seksuele onthouding) om jezelf tegen SOA te beschermen. 
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 22 april 2019
8 reacties
Ik heb 7 dagen geleden onveilig sex met een man ik ben niet van klaagekomen in zijn mond of in zijn kont, well vingeren, tongen zonen pijpen ass play geweest, ik maak me zorgen over besmetting. Hij heeft lang me lang gepijpt. Ik heb hem ook gepijpt... Heb ik kans gelopen op hiv besmetting??
Geplaatst door: Koor op donderdag 16 september 2021
Beste Koor,

De kans om hiv op te lopen via de sekstechnieken die je beschrijft is klein. Blijf je onzeker dan zou ik je adviseren te testen. Je kan als je een grote angst voor hiv hebt en je hebt seks als man met andere mannen overwegen om via je huisarts of GGD een PrEP behandeling te vragen. PrEP verkleint de kans om hiv te lopen.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 16 september 2021
Ik heb gisteren onveilige seks gehad met een man. We hebben geen voorwerk gedaan, puur penetratie en we zijn allebei niet klaargekomen. Hoe groot is de kans op een besmetting?
Geplaatst door: Julia op zondag 19 september 2021
Beste Julia

Als je onveilige seks hebt gehad dan is er een kans op een overdracht van soa als een van de 2 die heeft. Testen is aan te raden.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 20 september 2021
Beste lezers,
heb afgelopen zondag ochtend 06:00 ongeveer seks gehad met een travo, anaal en onveilig, ik was wat aan de dronke kant maar voor zover ik weet heb ik geneukt, en ben ik gepijpt en heb ik gebaft, de persoon is voor mij een onbekende via internet in contact gekomen, ik heb diegene dag erna nog gevraagd hoe het zit qua ziektes en die vertelde me dat ie regelmatig word gechekt omdat ie een hart/nier patient is, maar ik maak me evengoed zorgen omdat ik omdat ik precies na 3 dageb koortsig ben geworden en wat gewrichtspijn heb, ik wist niks van een pep kuur kom ik nu pas achter op het internet anders had ik het zeker gedaan, ben ook vrij gestrest en ben bang om wat over te brengen aan mn vrouwtje, wat kan ik het beste doen wanneer testen? Wat is mijn kans op hiv met deze klachten zo snel? Alvast bedankt
Geplaatst door: Marco op donderdag 30 september 2021
Beste Marco

Was het veilig? Het is goed je te laten testen. We hebben een hiv rna test die zou je na 10 dagen in Gouda kunnen laten afnemen. Chlamydia en gonorroe kan na 14 dagen betrouwbaar getest worden.

je zou ook even de GGD kunnen bellen voor advies.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op vrijdag 1 oktober 2021
Hey,

Ik had een tijd geleden onveilige vaginale seks met een onbekende. Na 4 weken getest op soa’s en die resultaten waren negatief. Is een negatieve test op hiv na 30 dagen betrouwbaar? (Was een bloed test). Of test ik me voor alle zekerheid nog eens opnieuw.

Alvast bedankt voor uw antwoord!
Geplaatst door: Angel op maandag 18 oktober 2021
Het is afhankelijk van wat voor soort hiv test je hebt laten uitvoeren om te kunnen zeggen of deze na 30 dagen betrouwbaar is. Je kan het beste contact opnemen met de organisatie waar je je getest hebt om dit na te vragen.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 18 oktober 2021
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.