Het zal je maar overkomen, je denkt dat je helemaal safe zit met je vaste partner en dan kom je er achter dat hij of zij seks heeft gehad met iemand anders. Dat is behoorlijk schrikken, misschien word je enorm boos als je het hoort en kan je het nog steeds niet geloven dat de partner met wie je lief en leed deelt en die jouw trouw heeft beloofd dit echt heeft gedaan. Een super vervelende situatie, door ontrouw kan je leven aardig overhoop worden gehaald. Vragen als; wil ik wel verder met deze partner?, hoe lang speelt dit al? en hoe veel mensen wisten dit zonder dat ze mij hebben geïnformeerd? kunnen je aardig bezighouden.

Ontrouw van een vaste partner zet niet alleen je leven op zijn kop maar kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Want als je met je vaste partner vrijt en hij of zij heeft ook seks met iemand anders (gehad) dan loop je risico op SOA. Naast alle emotionele problemen zijn zorgen over SOA iets wat je helemaal niet kan gebruiken. Ons advies in deze situatie is; ga niet meer seksen met je vaste partner en laat je zo spoedig mogelijk testen op SOA. Alleen een SOA test geeft zekerheid of je iets hebt overgedragen gekregen, ook als je partner beweert dat het contact met een andere partner met condoom was. Condoomgebruik is niet altijd een garantie dat je SOA vrij bent.

In de situatie dat je je zorgen maakt over SOA omdat je partner vreemd is gegaan adviseren we je jezelf op SOA te test. Natuurlijk kan je partner zich ook laten testen op SOA alleen geeft dit niet altijd 100% zekerheid over jou. Wanneer kan je op SOA testen als je partner is vreemd gegaan? Ons advies is om 10 dagen nadat je voor het laatst seks hebt gehad met je vaste partner je te laten onderzoeken op chlamydia en gonorroe en 6,5 week later bloed te laten onderzoeken op syfilis en hiv. In het geval dat je partner langer geleden (langer dan 6,5 weken) ontrouw is geweest kan je je direct op alle SOA dus ook hiv en syfilis laten testen. Zie voor SOA incubatietijden hieronder.

 

SOA Betrouwbaar te testen na:    
chlamydia 10 dagen  
gonorroe 10 dagen  
syfilis   6 weken
hepatitis B   12 weken 
hiv   6,5 weken**

** Soapoli-online gebruikt om op hiv te testen een 4de generatie hiv-test waardoor incubatietijd korter is dan de landelijk aangegeven richtlijn van 12 weken. 

 Wat als je na deze relatiecrises besluit om samen verder te gaan? Besluit je met je vaste partner verder te gaan dan is het verstandig dat hij of zij ook een compleet SOA onderzoek doet voordat jullie weer seks hebben. Op deze manier weet je zeker dat je allebei niks hebt opgelopen.

Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen. 

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie