Op 18 september 2015 berichtte de Telegraaf dat in het noorden van Engeland alarm is geslagen omdat daar verschillende mensen een sterk resistente vorm van gonorroe blijken te hebben. Vijftien mensen hebben zich al met de seksueel overdraagbare aandoening bij een arts gemeld. Ben jij recent in het noorden van Engeland geweest en heb je daar (onbeschermde) seks gehad?

Het is de eerste keer dat nationaal alarm wordt geslagen voor een resistente vorm van gonorroe. De soa staat bij mannen ook bekend als 'druiper' en zorgt bij 10 procent van hen niet voor klachten.

Hoe weet je of je een gonorroe hebt opgelopen? Een klein deel van de mensen die gonorroe na een onveilig sekscontact hebben opgelopen krijgen na ongeveer 3 dagen klachten. Echter het overgrote deel zowel van de mannen en de vrouwen hebben geen klachten als ze besmet zijn met gonorroe.

In onderstaand schema de gonorroe klachten bij mannen en de gonorroe klachten bij vrouwen:

Mannen Klachten van gonorroe
Plasbuis/ penis 90-95% heeft geen klachten
  De helft van de overgebleven 10% van de mannen heeft last van pijn bij het plassen en/ of afscheiding uit de plasbuis.
     
Keel 90% geen klachten
   
Anaal 85% geen klachten
  12%  slijmerige afscheiding uit de anus en/of 7 % anale pijn/ongmak
  ook jeuk en irritatie kunnen voorkomen 
   
Vrouwen  Klachten van gonorroe
Vaginaal infectie van het baarmoederhalsslijmvlies dit verloopt zonder klachten

  
  50% heeft vaginale afscheiding
  12% ervaart pijn  bij het plassen
  zelden tussentijds bloedverlies of meer bloedverlies dan anders tijdens de menstruatie
   
Keel 90% geen klachten
   
Anaal 85% geen klachten
  12%  slijmerige afscheiding uit de anus en/of 7 % anale pijn/ongmak
  ook jeuk en irritatie kunnen voorkomen 

Bron RIVM

Hoe weet je nou of je besmet bent met gonorroe? Een besmetting met gonorroe kan je alleen vast stellen via een soa laboratorium test op gonorroe afgenomen op de plaats waar het seksuele contact zonder condoom heeft plaats gevonden.

Wanneer weet je nou dat je besmet bent met een resistente vorm van gonorroe? Je weet pas dat je besmet bent met een resistente vorm als een injectie met ceftriaxon 500 mg tegen gonorroe niet werkt en je klachten houdt of bij nacontrole nog steeds besmet bent met gonorroe. In het geval dat je na een behandeling nog steeds klachten hebt of bij nacontrole in verband met andere medicatie dan eerder genoemde behandeling nog steeds besmet bent kan je behandelaar een kweek afnamen en deze laten onderzoeken in het laboratorium. Met een kweek kan worden vastgesteld of er sprake is van een resistente gonorroe bacterie.

Heb je het vermoeden of ben je gewaarschuwd voor gonorroe laat je dan altijd testen. Aan te raden is meerdere SOA uit te sluiten. Gonorroe onbehandeld kan bij vrouwen een PID veroorzaken en bij mannen een ontsteking van de prostaat geven met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan je zonder dat je behandeld bent sekspartner(s) blijven besmetten

Wil jij zekerheid over SOA? Doe dan een SOA test via de Soapoli-online; voor de juiste soa-test kijk je eerst op de Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI