|
Het komt weleens voor: je bent pasgeleden positief getest op chlamydia en hebt daarvoor een behandeling gekregen, maar later test je opnieuw en heb je wéér chlamydia. Kan de test vals-positief zijn? Dat kan, maar gebeurt niet zomaar. Zorg dat je op het goede moment test, en op de juiste plekken, om een vals-positieve (of vals-negatieve) uitslag te voorkomen. Natuurlijk kun je altijd terecht bij Soapoli-online voor meer informatie of advies van onze soa verpleegkundigen.
Weet wat je test
Een chlamydia test is in de basis vrij simpel: in een laboratorium wordt gekeken of jouw urine of uitstrijkje de chlamydia trachomatis bacteriën bevat. Als dit het geval is, dan heb je een chlamydia-infectie. Worden deze bacteriën niet gevonden, dan heb je geen chlamydia. Toch zit hier een kanttekening aan. Wanneer je via de GGD of huisarts test, dan gaat dit gepaard met een gesprek. De soa verpleegkundige vraagt je van alles: bijvoorbeeld wanneer je seks hebt gehad, of dit (on)veilig was en of je ook anale seks hebt gehad. Ongemakkelijke vragen voor sommigen, maar dit is nodig om te bepalen of je al kunt testen op een soa en welke test je dan exact nodig hebt. Maar als je zelf een test pakket voor thuis gebruikt, dan mis je dit gesprek. Het is dus belangrijk om zelf rekening te houden met deze zaken. Daarnaast kun je ons altijd benaderen als je een vraag hebt. Onze verpleegkundigen staan voor je klaar!
Zo zorg je voor een betrouwbare testuitslag
Weet je niet goed wat je moet testen? Doe dan onze gratis symptoomwijzer, en krijg persoonlijk testadvies van ons medisch team. Let in ieder geval op het volgende:
Houd rekening met de windowfase
Als je te vroeg test op een soa, dan kan het gebeuren dat er nog niet voldoende cellen aanwezig zijn om zich te laten vangen tijdens de afname. De periode waarna een besmetting kan worden aangetoond met een laboratoriumtest, heet de windowfase. De windowfase kan per soa verschillen. Voor chlamydia is dit 14 dagen; test dus niet eerder dan 14 dagen nadat je onveilige seks had.
Niet te snel hertesten
Sommige mensen willen graag hertesten na hun chlamydia behandeling, om zeker te weten dat de soa weg is. Het is begrijpelijk om te verlangen naar zekerheid na een vaak onverwachtse en vervelende diagnose. Maar ook bij hertesten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Zo moet je opnieuw rekening houden met de windowfase. Tijdens die periode kunnen er namelijk nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn, die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De test geeft dan een vals-positieve uitslag, terwijl er in werkelijkheid geen levende bacteriën aanwezig zijn. Na een behandeling is het advies om minstens 6 weken wachten met testen.
Test op alle lichaamsplekken waar je seks hebt gehad
De misvatting bestaat dat chlamydia door je hele lijf zit. Chlamydia is een bacterie die zich nestelt op de plek waar hij is overgedragen. Test je alleen op chlamydia in de keel, terwijl je ook vaginale seks hebt gehad? Dan zegt de testuitslag dus niets over een eventuele infectie in de vagina. Zorg daarom dat je een test afneemt op alle locaties van je lichaam waar je seks hebt gehad: in de keel, in de vagina of op de penis en in de anus.
Weer chlamydia? Zorg dat je geen infecties mist!
Ben je pas behandeld voor chlamydia, maar test je opnieuw positief? Dat betekent niet meteen dat de test vals-positief is. Het zou kunnen dat je een infectie hebt op een andere locatie. Mogelijk heb je bijvoorbeeld chlamydia in de keel, terwijl je alleen een behandeling hebt gehad voor vaginale chlamydia. Veel mensen denken dat het onderzoeken van een chlamydia-infectie op één locatie, een infectie elders in het lichaam ook uitsluit. Helaas klopt deze veronderstelling niet. Hetzelfde geldt voor de behandeling: een behandeling voor chlamydia werkt meestal alleen op die specifieke plek. Op deze manier gebeurt het regelmatig dat een anale infectie gemist wordt, en onbehandeld blijft. Dit zorgt vaak voor herinfectie, en dus opnieuw een positieve test.
Kan ik anale chlamydia hebben zonder anale seks?
“Maar ik heb geen anale seks gehad” - dat horen we vaak terug wanneer iemand onverwachts positief test op chlamydia in de anus. Of: “Ik hoef niet anaal te testen, want ik heb daar geen seks.” Maar je hoeft niet altijd penetrerende seks te hebben om een chlamydia op te lopen. Chlamydia wordt overgedragen via contact met de slijmvliezen, en kan daardoor ook door vingers of speeltjes worden overgedragen.
Hoe bescherm ik me tegen chlamydia?
Om te voorkomen dat je chlamydia oploopt, is het gebruik van condooms bij seks verstandig. Voor anale seks heb je geen speciale condooms nodig; een condoom en extra glijmiddel is voldoende om veilige anale seks te kunnen hebben. Heb je anale én vaginale seks? Doe een nieuw condoom wanneer je wisselt van vaginaal naar anaal of andersom. Is er iets misgegaan met het condoom of twijfel je door een andere reden of je wellicht een soa hebt, kies dan voor zekerheid en doe een test. Bij Soapoli-online bestel je gemakkelijk chlamydia soa testpakketten voor thuis. Zo hoef je niet naar de huisarts, mocht je dat liever niet willen, en heb je binnen 3 werkdagen zekerheid over je gezondheid.
Cannabis gebruik heeft geen invloed op de test uitslagen voor chlamydia of mycoplasma.
groet, Klazien Visser
verpleegkundige Soapoli-online
Groet
Betrouwbaar testen op chlamydia en gonorroe kan vanaf 14 dagen. Je kunt de test wel al aanschaffen en dan de 14 dagen af wachten.
ja dat kan ze van jou hebben opgelopen. Jouw lichaam kan het in de tussen opgeknapt hebben waardoor jij negatief testte. Zij is behandeld neem ik aan, heb geen seks tot een week na haar laatste tablet van haar kuur.
dat kan inderdaad zo zijn dat jij positief test en hij niet. Zie ook onze blog: https://www.soapoli-online.nl/blog/mijn-vriend-heeft-een-chlamydia-en-ik-niet-hoe-kan-dat
Groet,
Het advies is minstens 6 weken te wachten met hertesten omdat je voor die tijd nog vals positief kunt testen. (de dode chlamydia-cellen worden dan aangezien voor een actieve infectie). Na die tijd gaan we er van uit dat alles uit je lijf is.
Ik had een partnerwaarschuwig wat betreft chlamydia gekregen. Ben naar de huisarts gegaan en die testte me op alle drie de plaatsen op chlamydia en gonorroe. De uitslag moet ik nog krijgen. Heb de buisjes zelf naar lab gebracht. Terwijl huisarts de stickers op de buisjes moest plakken kreeg zij telefoon. Erna wist ze niet meer zeker welke plaats van afname (keel, vagina, anus) nu in welk buisje zat. Zo goed en kwaad als het kon stickers erop en naar lab. Is dit voor de uitslag van de test erg belangrijk of worden alle drie de stokjes op dezelfde manier getest? Kan ik ervanuit gaan dat wanneer alle drie de uitslagen negatief zijn het dan allemaal in orde is? Ik lees het graag. Ik wil mezelf erna natuurlijk niet nog steeds zorgen hoeven maken. Ik baal er wel een beetje van. Als het nodig is dan doe ik het natuurlijk liever opnieuw.
Ik heb getwijfeld tussen vaginale schimmel of soa. Nu heb ik een thuis zelf soa test uitgevoerd. Echter gebruikte ik al twee dagen vaginale schimmel crème . Kan dit de test beïnvloeden?
Hoe betrouwbaar zijn 2x positieve zelftesten? En kan de zelftest positief uitvallen als je een schimmelinfectie hebt?
het kan zij n dat door het vallen er slijmvlies van het stokje op de grond is gekomen, dus dat er minder materiaal op het stokje zat. Als je twijfelt (klachten hebt) dan kun je het beste de test herhalen.