Is class=

Elk jaar krijgen zo'n 200.000 mensen een SOA. Chlamydia wordt zo'n 60.000 keer per jaar gevonden (1). Belangrijk om te testen dus! Want hoe weet je nou of je dan ook echt chlamydia hebt? En dat je uitslag klopt.

Hoe gaat een chlamydia test in zijn werk?

Een chlamydia-test is een diagnostische test waarbij lichaamsmateriaal in een laboratorium word onderzocht. 
Zo wordt bij een test op chlamydia gekeken of jouw urine of uitstrijkje chlamydia trachomatis bacteriën bevat. Worden deze bacteriën gevonden? Dan heb je een chlamydia infectie.
Ontbreken de bacteriën? Dan heb je geen chlamydia. Klinkt heel simpel maar er zit een kanttekening aan.

Weten wat en wanneer je test; geeft betrouwbare uitslagen

Testen via de huisarts of GGD gaat gepaard met een gesprekje. Ze vragen je van alles over wanneer je seks hebt gehad, was dit (on)veilig, heb je vaginale seks gehad of ook anaal. Ongemakkelijke vragen voor sommige maar dit is nodig om te bepalen of jij al kunt testen op SOA en welke SOA test jij dan exact nodig hebt. 

Als je het zelf thuis test dan mis je dit gesprek. En alhoewel het testen simpel klinkt zijn er een aantal dingen essentieel waar je rekening mee moet houden zodat je ook goede betrouwbare uitslagen krijgt.
Houd je hier geen rekening mee dan kan je uitslag vals negatief zijn of juist vals positief.

Wanneer kan een chlamydia uitslag vals negatief zijn? 

Als je te vroeg test dan kunnen eventueel aanwezige chlamydia cellen nog niet voldoende zijn om zich te laten vangen tijdens de afname. De windowfase per SOA is belangrijk in de gaten te houden. Zo is deze voor chlamydia 14 dagen. Test niet eerder dan dit. 

Test ook goed, test je bijvoorbeeld alleen de keel terwijl je ook vaginale seks hebt gehad dan zegt de uitslag hier niets over. De misvatting bestaat dat een chlamydia door je hele lijf zit. Chlamydia is een bacterie en die nestelt zich op de plek waar hij is overgedragen. Wil je advies wat je moet testen om goede betrouwbare uitslagen te krijgen bekijk dan onze SOAtestwijzer

Wanneer kan een chlamydia uitslag vals positief zijn? 

Sommige mensen willen graag hertesten na hun behandeling. Hier geldt ook dat je rekening moet houden met een bepaalde windowfase (wachttijd). Zodat je niet te vroeg test. Na een behandeling is het advies minstens 6 weken wachten met testen. Er kunnen tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief maar in werkelijkheid zijn er geen levende bacterie cellen aanwezig.

Laat je goed informeren door een professional zodat je goed handelt bij je uitslag. In de uitslagen van Soapoli-online krijg je altijd een op maat advies. Lees deze goed en bij twijfel mail of bel ons. Ons medisch team staat jou graag te woord.



bron: (1) SOA cijfers en Context 
25 reacties
Mitchell Brama
vrijdag 11 februari 2022
Kan het gebruik van cannabis een Chlamydia test en/of een Mycoplasma test beïnvloeden?

Klazien Visser
vrijdag 11 februari 2022
Beste,

Cannabis gebruik heeft geen invloed op de test uitslagen voor chlamydia of mycoplasma.

groet, Klazien Visser
verpleegkundige Soapoli-online


Itsme
dinsdag 3 januari 2023
Een maand na een one night stand heb ik sexueel contact gehad met mijn exvriendin . Zij klaagde een paar dagen daarna met hevige pijnen rond haar eierstokken. Haar arts vermoedde een soa. Ik heb mij laten testen maar de test , (na een maand na de onze night stand) was negatief van mij. Van haar was positief op een soa. Welke dat weet ik niet. Kan zij dat van mij opgelopen hebben of heeft zij het van iemand anders opgelopen?

Sjonnie854
dinsdag 3 januari 2023
Hoi ik heb de dag voor kerst nog onveilige sex gehad, ik heb geen klachten maar zou ik wel een SOA-test al kunnen doen..?

Groet

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 3 januari 2023
Beste Sjonnie854

Betrouwbaar testen op chlamydia en gonorroe kan vanaf 14 dagen. Je kunt de test wel al aanschaffen en dan de 14 dagen af wachten.

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 3 januari 2023
Beste Itsme,

ja dat kan ze van jou hebben opgelopen. Jouw lichaam kan het in de tussen opgeknapt hebben waardoor jij negatief testte. Zij is behandeld neem ik aan, heb geen seks tot een week na haar laatste tablet van haar kuur.

Rosalie
maandag 9 januari 2023
Kan een positieve chlamydia test verward worden met bacteriële vaginose?

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 10 januari 2023
Het lab heeft de chlamydia bacterie gemeten in je afname. Je kunt er wel een bacteriële vaginose naast hebben. Dat zou je moeten testen.

Emmi
zaterdag 18 maart 2023
Ik heb recent een relatie gekregen en wij beide gingen testen, ik testen positief en hij negatief. Ik heb klachten en hij heeft een raar bultje op de eikel. Hij is hierna nogmaals negatief getest. (Dit is gek want ik heb al ruim een half jaar meerdere malen per week onbeschermde geslachtsgemeenschap) Ik heb inmiddels mijn kuur gehad maar vind het maar gek. Ben in vals positief getest of hij vals negatief? Of kan het iets anders zijn wat de test op chlamydia toch positief heeft gemaakt?

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 19 maart 2023
Beste Emmi

dat kan inderdaad zo zijn dat jij positief test en hij niet. Zie ook onze blog: https://www.soapoli-online.nl/blog/mijn-vriend-heeft-een-chlamydia-en-ik-niet-hoe-kan-dat

Daniek
zondag 19 maart 2023
Hallo, ik lees hier een herkenbare situatie. Ik heb al 9 maanden een relatie en ik ben positief op chlamydia, mijn vriend is negatief getest. Niemand van ons is vreemd gegaan, dit weet ik zeker. Ik weet dat je niet altijd chlamydia door geeft maar als je erg vaak onbeschermde seks hebt is dat dan nogsteeds de reden? Of is de test vals?

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 20 maart 2023
Het kan zijn dat de infectie bij jou bijvoorbeeld anaal zit en via de anus in de vagina terecht is gekomen. Dit soort situaties zijn altijd lastig; heb je bij de start van de relatie niet beide getest dan kan je niet met zekerheid zeggen of je niet al een chlamydia infectie bij je droeg en dat deze nu via een test wordt aangetoond. Om herinfectie-leed te voorkomen zou ik je zeker adviseren beide een behandeling te starten.

Jan
vrijdag 31 maart 2023
Ik heb na 5 1/2 week na behandeling van chlamydia opnieuw getest bij jullie en deze was positief. 1 week later nogmaals getest bij huisarts en deze test is negatief? Hoe kan dat? Ik heb beide keren ochtenurine gebruikt

Groet,

Marlous (Soaverpleegkundige)
zaterdag 1 april 2023
Beste Jan

Het advies is minstens 6 weken te wachten met hertesten omdat je voor die tijd nog vals positief kunt testen. (de dode chlamydia-cellen worden dan aangezien voor een actieve infectie). Na die tijd gaan we er van uit dat alles uit je lijf is.

Roos86
woensdag 12 april 2023
Beste,

Ik had een partnerwaarschuwig wat betreft chlamydia gekregen. Ben naar de huisarts gegaan en die testte me op alle drie de plaatsen op chlamydia en gonorroe. De uitslag moet ik nog krijgen. Heb de buisjes zelf naar lab gebracht. Terwijl huisarts de stickers op de buisjes moest plakken kreeg zij telefoon. Erna wist ze niet meer zeker welke plaats van afname (keel, vagina, anus) nu in welk buisje zat. Zo goed en kwaad als het kon stickers erop en naar lab. Is dit voor de uitslag van de test erg belangrijk of worden alle drie de stokjes op dezelfde manier getest? Kan ik ervanuit gaan dat wanneer alle drie de uitslagen negatief zijn het dan allemaal in orde is? Ik lees het graag. Ik wil mezelf erna natuurlijk niet nog steeds zorgen hoeven maken. Ik baal er wel een beetje van. Als het nodig is dan doe ik het natuurlijk liever opnieuw.

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 12 april 2023
Analyses zijn allemaal hetzelfde; het is voor de behandeling wel handig als je weet welke locatie exact positief is maar daar kan je huisarts aan de hand van de uitslag wel een inschatting van maken.

Pien
dinsdag 25 april 2023
Beste,

Ik heb getwijfeld tussen vaginale schimmel of soa. Nu heb ik een thuis zelf soa test uitgevoerd. Echter gebruikte ik al twee dagen vaginale schimmel crème . Kan dit de test beïnvloeden?

Klazien (soa)
dinsdag 25 april 2023
Een zelfafleestest voor chlamydia is niet betrouwbaar. Wil je zekerheid over of je een soa hebt kan je het beste een laboratorium test doen.

Victroria
dinsdag 18 juli 2023
Hoi, ik ben 10 jaar samen, nu ben ik positief getest hij negatief terwijl ik seksueel alleen met mijn man actief was. Hoe kan dit ? Snap er niks van

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 18 juli 2023
Nee begrijp dat je in verwarring bent. Denk dat je even met je partner moet doorspreken wat de verschillende mogelijkheden zijn waardoor jij nu een chlamydia infectie hebt.

Esther de Vaag
dinsdag 18 juli 2023
Ik ben al 17 jaar samen met dezelfde partner, ik heb geen andere bed partner gehad in die tijd. Nu heb ik erg last van schimmel infecties en na elke kuur gaat t niet over. Vandaag heb ik 2x een chlamydia zelftest gedaan en deze zijn beide positief. Mijn man zweert op de kinderen dat hij geen gemeenschap heeft gehad met een ander en dat t niet anders kan dan dat ik dat gedaan moet hebben.
Hoe betrouwbaar zijn 2x positieve zelftesten? En kan de zelftest positief uitvallen als je een schimmelinfectie hebt?

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 18 juli 2023
Een zelftest is niet betrouwbaar; je kan het beste een lab thuistest doen of even langs je huisarts voor een laboratorium test. Dan heb je zekerheid.

Linds
maandag 18 december 2023
Is het mogelijk dat je test verkeerd afneem dus niet genoeg slijmvlies waardoor de test positief of negatief aangeeft?

L
maandag 18 december 2023
Ik heb bij de soa test de swab alleen door mn vaginale lippen gehaald, hier zat wel gewoon afscheiding. Geeft dit wel resultaat? Of is het nu sws negatief? Ik durfde het niet naar binnen te doen

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 19 december 2023
Voor een betrouwbare uitslag is het van belang dat de afname instructie nauwkeurig wordt opgevolgd. Het is van belang om het wattenstaafje vaginaal in te brengen; zoals in de instructie.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI