Is class=

Elk jaar krijgen zo'n 200.000 mensen een SOA. Chlamydia wordt zo'n 60.000 keer per jaar gevonden (1). Belangrijk om te testen dus! Want hoe weet je nou of je dan ook echt chlamydia hebt? En dat je uitslag klopt.

Hoe gaat een chlamydia test in zijn werk?

Een chlamydia-test is een diagnostische test waarbij lichaamsmateriaal in een laboratorium word onderzocht. 
Zo wordt bij een test op chlamydia gekeken of jouw urine of uitstrijkje chlamydia trachomatis bacteriën bevat. Worden deze bacteriën gevonden? Dan heb je een chlamydia infectie.
Ontbreken de bacteriën? Dan heb je geen chlamydia. Klinkt heel simpel maar er zit een kanttekening aan.

Weten wat en wanneer je test; geeft betrouwbare uitslagen

Testen via de huisarts of GGD gaat gepaard met een gesprekje. Ze vragen je van alles over wanneer je seks hebt gehad, was dit (on)veilig, heb je vaginale seks gehad of ook anaal. Ongemakkelijke vragen voor sommige maar dit is nodig om te bepalen of jij al kunt testen op SOA en welke SOA test jij dan exact nodig hebt. 

Als je het zelf thuis test dan mis je dit gesprek. En alhoewel het testen simpel klinkt zijn er een aantal dingen essentieel waar je rekening mee moet houden zodat je ook goede betrouwbare uitslagen krijgt.
Houd je hier geen rekening mee dan kan je uitslag vals negatief zijn of juist vals positief.

Wanneer kan een chlamydia uitslag vals negatief zijn? 

Als je te vroeg test dan kunnen eventueel aanwezige chlamydia cellen nog niet voldoende zijn om zich te laten vangen tijdens de afname. De windowfase per SOA is belangrijk in de gaten te houden. Zo is deze voor chlamydia 14 dagen. Test niet eerder dan dit. 

Test ook goed, test je bijvoorbeeld alleen de keel terwijl je ook vaginale seks hebt gehad dan zegt de uitslag hier niets over. De misvatting bestaat dat een chlamydia door je hele lijf zit. Chlamydia is een bacterie en die nestelt zich op de plek waar hij is overgedragen. Wil je advies wat je moet testen om goede betrouwbare uitslagen te krijgen bekijk dan onze SOAtestwijzer

Wanneer kan een chlamydia uitslag vals positief zijn? 

Sommige mensen willen graag hertesten na hun behandeling. Hier geldt ook dat je rekening moet houden met een bepaalde windowfase (wachttijd). Zodat je niet te vroeg test. Na een behandeling is het advies minstens 6 weken wachten met testen. Er kunnen tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief maar in werkelijkheid zijn er geen levende bacterie cellen aanwezig.

Laat je goed informeren door een professional zodat je goed handelt bij je uitslag. In de uitslagen van Soapoli-online krijg je altijd een op maat advies. Lees deze goed en bij twijfel mail of bel ons. Ons medisch team staat jou graag te woord.bron: (1) SOA cijfers en Context 
2 reacties
Mitchell Brama
vrijdag 11 februari 2022
Kan het gebruik van cannabis een Chlamydia test en/of een Mycoplasma test beïnvloeden?

Klazien Visser
vrijdag 11 februari 2022
Beste,

Cannabis gebruik heeft geen invloed op de test uitslagen voor chlamydia of mycoplasma.

groet, Klazien Visser
verpleegkundige Soapoli-online


Plaats een reactie